Ziua Logo
  Nr. 3000 de miercuri, 28 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Rezidentiat cu plata
Incepand din acest an s-ar putea introduce rezidentiatul cu plata in sistemul de invatamant sanitar. In sedinta de ieri a Colegiului Ministerului Sanatatii s-a discutat posibilitatea ca in toamna acestui an sa existe si locuri cu plata la concursul de pregatire in specialitate a tinerilor medici. Pentru inceput se analizeaza posibilitatea introducerii locurilor cu plata la farmacie si stomatologie, urmand ca, in masura posibilitatilor si a necesarului, si alte specialitati sa beneficieze de aceste prevederi. Deocamdata nu au fost stabilite detaliile privind costul unui loc sau modalitatile de plata. Ministrul Sanatatii, dr. Ovidiu Branzan, a cerut sa i se prezinte in perioada imediat urmatoare o situatie amanuntita a nevoilor de medici rezidenti existente la ora actuala, specialitatile deficitare si numarul solicitarilor din partea spitalelor din tara. Anul trecut, peste 7600 de candidati s-au inscris la concursul de rezidentiat pentru specialitatile in medicina generala, chirurgie, medicina de familie si cea de laborator, stomatologie, farmacie numarul locurilor a fost de numai 2176. (M.J.)
Romania deloc competitiva
Romania si Bulgaria ocupa ultimele doua locuri in randul statelor candidate la Uniunea Europeana, din punct de vedere al competitivitatii economiei. In clasamentul tarilor cu cele mai competitive economii din lume, publicat de World Economic Forum (WEF), Romania a coborat opt pozitii, pana pe locul 75, fata de pozitia 67 ocupata anul trecut. Astfel, Romania ocupa pozitia imediat urmatoare Algeriei si se situeaza inaintea Malawi, Serbiei, Argentinei si Senegalului. Cu exceptia Argentinei, nici una dintre statele mentionate nu a fost inclusa in raportul precedent. Studiul WEF, publicat anual din 1979, si-a extins aria de monitorizare de la 80 la peste 100 de state. Clasamentele WEF sunt realizate pe baza unui indicator care masoara potentialul de crestere economica pe termen mediu si lung, dar tine cont si de factorii care contribuie la productivitatea actuala. Topul primelor patru tari cu cele mai competitive economii din lume a ramas neschimbat fata de anul trecut, pe primul loc aflandu-se Finlanda, urmata de Statele Unite, Suedia si Danemarca. Estonia este lider in randul statelor incluse in primul val de extindere al Uniunii Europene, situandu-se pe locul 22 intre tarile lumii. Anterior, statul baltic a ocupat pozitia 27. (A.M.V.)
Se finalizeaza "Energia"
Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a afirmat ca "negocierile de aderare la Uniunea Europeana, aferente Capitolului 14 -Energie, se afla in faza finala", urmand, ca, in perioada imediat urmatoare, capitolul sa fie inchis. Anuntul a fost facut ieri, in cadrul Conferintei Internationale RESYM-2004 (Piata si sistemul energiei electrice din Romania pentru consolidare si integrare europeana). Evenimentul a fost organizat de catre Ministerul Economiei si Comertului, alaturi de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, Transelectrica si Institutul National pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie. La conferinta au participat peste 200 de delegati, reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Bancii Mondiale, ai BERD, precum si ai unor companii din sectorul energetic, romane si straine. (Marius BUTUSINA)
Internet pe cursele Lufthansa
Compania aeriana Lufthansa, in colaborare cu o subsidiara a Boeing, Connexion, va lansa in luna mai programul FlyNet, prin intermediul caruia pasagerii vor avea acces la Internet pe timpul zborului. Firma germana este prima de acest gen care ofera astfel de servicii, decizia fiind luata in urma unor teste efectuate anul trecut. Aceste teste au demonstrat ca sistemul nu interfereaza cu echipamentele de zbor ale avioanelor si ca pasagerii sunt interesati de accesul la Internet, avand in vedere ca 75% dintre pasagerii de business isi iau cu ei laptopul in calatorii. De asemenea, in perioada testelor, in medie 80 de pasageri pe zbor au folosit Internetul. Pentru viitor este prevazut ca, prin programul FlyNet, Lufthansa sa acorde ingrijiri medicale pacientilor cu probleme. (A.M.V.)
Orange PrePay la statiile Agip
Incepand din aceasta luna, Orange Romania lanseaza o noua modalitate de reincarcare electronica a cartelelor PrePay. Astfel, pe langa achizitionarea cartelelor traditionale de reincarcare PrePay si posibilitatea de reincarcare prin intermediul unui abonament Orange, acum utilizatorii PrePay mai au la dispozitie o varianta prin care isi pot alimenta creditul. Reincarcarea electronica va fi disponibila, pentru inceput, in cadrul retelei de benzinarii Agip Romania, urmand ca numarul partenerilor sa se extinda in viitor. La statiile Agip orice utilizator PrePay isi poate alimenta contul cu sume intregi cuprinse intre 5 si 33 USD, si alte 4 valori distincte: 50, 100,150 si 200 USD. Tichetul de reincarcare electronica PrePay contine un cod unic corespunzator creditului de reincarcat, exprimat in centi.
A r h i v a
  "Salariile mici ale functionarilor, o cauza a coruptiei"    
  Limuzinele patronului UREX sub sechestru    
  Sindicatele nu vor sa stranga cureaua de dragul FMI    
  Contoare pentru saraci    
  Blanculescu suparat ca-i pleaca Garda    
  FMI pune preconditii pentru un nou acord    
  Enel va prelua in mai Electrica Banat si Dobrogea    
  ARO Crosslander va intra in productia de serie    
  Rusii interesati de energetica romaneasca    
 Top afisari / comentarii 
 Interviu cu marele scriitor Mircea Cartarescu (507 afisari)
 Mita la Ministerul Agriculturii (27 afisari)
 Inchisoarea Rahova, noua locuinta a devalizatorului BRD (23 afisari)
 Un vis al iredentismului unguresc: Reamplasarea la Arad a "Monumentului Libertatii maghiare" (20 afisari)
 Ziua si Replica (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00961 sec.