Ziua Logo
  Nr. 3000 de miercuri, 28 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nastase, intre ciocanul partidului si nicovala prezidentialelor
Daniel UNCU 
Conditia necesara pentru actualul sef al Cabinetului si al PSD ca fotoliul de la Cotroceni sa ii fie atribuit este ca partidul de guvernamant sa castige alegerile generale de acest an. Aceasta nu este, insa, si conditia suficienta.
Pentru Adrian Nastase, iesirea din logica politica, bazata pe coruptie, a PSD prin ocuparea Palatului Prezidential ar putea fi o optiune de bun augur. Dar lucrurile sunt mult mai complicate chiar si decat excelenta analiza pe subiect, aparuta ieri in paginile acestui ziar. Iata de ce...
In acest moment, primul-ministru este obligat sa "joace" la prezidentiale in formula cea mai putin fasta: aceea a simultaneitatii cu alegerile parlamentare. O atare simultaneitate comporta riscuri majore pentru imaginea candidatului prezidential Adrian Nastase care va intra, astfel, in competitie, tragand dupa el: imaginea liderului PSD Adrian Nastase, care conduce partidul port-drapel al coruptiei autohtone si imaginea premierului Adrian Nastase care pastoreste "guvernul-spaga". Pierderea, la sfarsitul anului trecut, a partidei decalarii prezidentialelor fata de generale in favoarea punctului de vedere al lui Ion Iliescu, il pune actualmente pe Nastase in postura de a scoate castanele din focul judecatii electoratului cu mana goala a identificarii domniei sale cu tarele partidului. Nastase este tributar autobaricadarii fortate in spatele redutei de partid, baricadare care il identifica negativ in ochii electoratului, intr-o masura suficient de mare ca sa il faca sa se abtina de la a-si anunta candidatura pentru Cotroceni in acest moment. Adrian Nastase, asadar, ar avea nevoie fie de timp - pe care l-a pierdut odata cu opozitia decisiva a Cotrocenilor fata de decalarea alegerilor, fie de o idee salvatoare. Altfel, risca sa piarda alegerile prezidentiale, torpilat fiind chiar de imaginea propriului partid. Iar pierderea alegerilor prezidentiale poate echivala, mai mult ca sigur, cu pierderea sefiei partidului si iesirea din scena politica de prim rang a actualului premier.
De aceea, Nastase nu se grabeste. Caci, joaca dupa regulile impuse de Cotroceni si nu de el. De aceea, Nastase face slalom printre problemele ridicate de baronii corupti, asteapta debuseul alegerilor locale care sa mai acopere vociferarile acelorasi baroni, incearca sa tempereze orgoliile grupurilor pro-Iliescu din partid, in timp ce cauta cu infrigurare usa salvatoare care sa ii permita sa se lanseze in cursa pentru Cotroceni, avand spatele asigurat, atat electoral cat si partinic.
In ceea ce ma priveste, eu cred ca Nastase vrea fotoliul prezidential! De la Cotroceni, lucrurile sunt mult mai simple si, chiar, mai prestigioase. Nu sunt deloc de acord cu ideea conform careia Palatul Cotroceni isi devoreaza ocupantii prin pierderea reala a puterii acestora. Exemplul lui Ion Iliescu, presedintele care, iata, tine in sah partidul de guvernamant si pe primul-ministru este graitor. Desigur, Nastase nu are sub nici o forma ascendentul de "autor al PSD". De aceea, Nastase trebuie sa isi asigure loialitatea PSD si in caz de esec prezidential si in caz de victorie. El este fortat sa sustina in continuare, pana in ultima clipa a anuntarii candidaturii la functia suprema in stat, logica existentiala a PSD: coruptia si baronii ei. O va face, asa cum am mai afirmat, intotdeauna tacit si implicit. Explicit va da declaratii belicoase si chiar va propune "anchetarea suspectilor". Acest joc infernal la "doua capete" este singura formula de supravietuire pe care Nastase o are la indemana. Caci, pe de o parte, are nevoie de sprijinul partidului pentru a candida la prezidentiale dar, pe de alta parte, are nevoie si de voturile electoratului pentru a castiga batalia pentru prezidentiale. Sprijinul partidului si-l poate asigura lasandu-i in pace pe baronii locali, in timp ce sprijinul electoral depinde de actiunile anti-coruptie si de imaginea de justitiar pe care presedintele de partid al baronilor le adopta. Adica, Nastase este, efectiv, intre ciocan si nicovala. Si, de aceea, eu cred ca Nastase va pierde alegerile prezidentiale! Daca va candida...! Caci, la un moment dat, fie grupurile de interese, fie electoratul, fie amandoua vor realiza ca Nastase este neautentic. Iar o asemenea revelatie in cazul ambilor factori de presiune electorala poate costa scump atat demersul prezidential al lui Adrian Nastase cat si pozitia sa in varful ierarhiei de partid.
Daca ar fi sa calculam "la rece", cea mai buna solutie pentru Nastase ar fi sa nu candideze la prezidentiale! Daca o va face are - din motivele aratate mai sus dar si din alte motive ce nu tin de arta jocului politic ci, de realitatile socio-economice ale tarii - mari sanse sa se rataceasca definitiv in aceasta aventura pentru Cotroceni.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Aoleu, ce spui frate, dupa titlul mi se pare grup-sex la homo !   de ionion
Nastase, intre ciocanul partidului si nicovala prezidentialelor   de Dan-Dan
Alo, grupa mica, iar ai dat-o-n bara!   de Zama Acra
A r h i v a
  Tinta Adrian Nastase    3 comentarii
  De ce s-a sucit Nastase    14 comentarii
  Raportul Freedom House    1 comentariu
  Stefan de la Braila a glasuit!    3 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  La judecata zilei    
  Un act de reparatie istorica    2004-04-21
  Iertare, domnilor securisti!    2004-04-14
  Pierderea sperantei    2004-04-07
  Legiferarea si impozitarea coruptiei    2004-03-31
  Loialitatea vinovatiilor si esecul democratiei    2004-03-24
 Top afisari / comentarii 
 Interviu cu marele scriitor Mircea Cartarescu (507 afisari)
 Mita la Ministerul Agriculturii (27 afisari)
 Inchisoarea Rahova, noua locuinta a devalizatorului BRD (23 afisari)
 Un vis al iredentismului unguresc: Reamplasarea la Arad a "Monumentului Libertatii maghiare" (20 afisari)
 Ziua si Replica (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.45792 sec.