Ziua Logo
  Nr. 3000 de miercuri, 28 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Raportul Freedom House
Serban ORESCU 
"Natiuni in tranzitie", asa se intituleaza raportul unei cunoscute organizatii americane "Freedom House" care analizeaza in fiecare an evolutia spre democratie a celor 27 de tari foste comuniste - printre care desigur si Romania. Pe scurt spus, raportul arata ca tranzitia spre democratie si economia de piata este in Romania lenta, aproape descurajanta pentru cei care ne vor binele. Raportul cuprinde critici obiective la adresa Guvernului, dar si a Opozitiei, critici privind intreaga societate romaneasca; se subliniaza insa si unele aspecte pozitive. Pozitiv este evaluata cresterea influentei organizatiilor societatii civile - asa numitelor ONG-uri - deplangandu-se ca pentru infiintarea unei atari organizatii este nevoie de aprobare ministeriala - ceea ce permite amestecul politic si ingradeste libertatea de exprimare. Nu mai putin, organizatiile neguvernamentale au obtinut succese in adoptarea legislatiei asupra transparentei si - foarte important - au urmarit si aplicarea acesteia. Organizatiile societatii civile au avut un rol cheie, potrivit raportului Freedom House, in semnalarea neregulilor prilejuite de referendumul constitutional din 2003 si in demisia a trei ministri influenti invinuiti de coruptie. Ele au putut juca acest rol important - adaugam noi - datorita pregatirii juridice a staff-urilor respective.
Raportul organizatiei Freedom House se ocupa si de o anomalie semnalata adeseori de presa independenta: televiziunea evita subiectele politice pentru a nu se expune presiunilor Puterii. Autocenzura este deci in continuare o problema - determinata intre altele de indatorarea posturilor TV. In acest context merita amintita si explicatia Executivului de ce ocolesc posturile TV subiectele politice. TV ocoleste politicul - declara domnul Ralu Filip presedintele Consiliului National al Audiovizualului in ultimul numar al revistei "22" - "pentru ca nu se vinde", explicatie greu credibila pentru romanii de regula gurmanzi de politic. Raportul are dreptate insa cand critica oamenii politici pentru ca nu stiu sa se faca interesanti cel putin cand apar la TV. Ca unul care privesc atat televiziunea romaneasca cat si cea occidentala, constat predilectia unor vorbitori, in fata micului ecran, pentru prolixitate si confuzie. Domnul Ralu Filip constata pe drept cuvant ca un minut la o ora de maxima audienta trebuie fructificat la maximum. Conciziunea - asa se spune - nu este apanajul mediocritatii... O anumita conciziune este insa conditie pentru incordarea atentiei celor ce privesc sau asculta.
Reforma Justitiei a inregistrat, potrivit raportului Freedom House, unele progrese in anul care a trecut, dar - adauga raportul - "ca de obicei practica ramane serios in urma legislatiei, cel mai pertinent exemplu fiind restituirea proprietatilor confiscate in timpul regimului comunist"; ea evolueaza lent din pricina ca PSD nu-i priveste cu ochi buni pe fostii proprietari in care intuieste pe cei care nu il vor vota la viitoarele alegeri. Problema legata mai mult de implementarea legilor ramane si combaterea coruptiei, "in contextul unei atmosfere de un cinism tot mai generalizat".
Din raportul Freedom House rezulta ca rezultatul alegerilor din acest an va fi considerat ca un test important; daca e vorba sa se dea Romaniei o nota de trecere, se va avea in vedere si alternanta la putere... Or, raportul constata pana acum o alternare insuficienta, avand in vedere ca, din cei 15 ani de tranzitie, PSD detine, cu 11 ani la carma, in partea noastra de Europa un adevarat record... nu de democratie, insa!
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu cumva sunteti cam.... lent?   de Zama Acra
A r h i v a
  Tinta Adrian Nastase    3 comentarii
  De ce s-a sucit Nastase    14 comentarii
  Stefan de la Braila a glasuit!    3 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  Nastase, intre ciocanul partidului si nicovala prezidentialelor    3 comentarii
  La judecata zilei    
  Ocultare sau transparenta?    2004-04-24
  Supararea premierului Nastase    2004-04-22
  Combaterea migratiei politice    2004-04-20
  Nu numai coruptie, ci si credinta    2004-04-16
  Intrarea Romaniei in NATO    2004-04-03
 Top afisari / comentarii 
 Interviu cu marele scriitor Mircea Cartarescu (507 afisari)
 Mita la Ministerul Agriculturii (27 afisari)
 Inchisoarea Rahova, noua locuinta a devalizatorului BRD (23 afisari)
 Un vis al iredentismului unguresc: Reamplasarea la Arad a "Monumentului Libertatii maghiare" (20 afisari)
 Ziua si Replica (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.45086 sec.