Ziua Logo
  Nr. 3000 de miercuri, 28 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Tinta Adrian Nastase
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Si in "Tricolorul" de ieri, Corneliu Vadim Tudor il loveste cu brutalitate pe Adrian Nastase. De aceasta data, oficiosul PRM afirma ca premierul Romaniei "nu e doar un mare corupt, ci si un mare corupator". Urmeaza ca de obicei nenumarate epitete pe care ma abtin sa le mai consemnez. In rationamentul pe care l-am prezentat in numarul precedent al ziarului Ziua, ajungeam la concluzia ca este absurd si deci probabil exclus ca intreaga combinatie Vadim-Eyal Arad sa fie construita de Adrian Nastase sau de colaboratorii sai apropiati, in scopul infiltrarii masive a PRM si spalarii imaginii lui Vadim pentru ca, la nevoie, sa poata fi acceptata de catre opinia publica, nationala si internationala o eventuala alianta PSD-PRM. Daca asa ar sta lucrurile, strategul electoral din Tel Aviv, de care se pare ca Vadim asculta cu sfintenie, nu ar avea nici un interes sa-l indemne pe acesta sa loveasca cu predilectie in Adrian Nastase. Chiar daca, pana una alta, presedintele PSD beneficiaza de cel mai mare bazin electoral pentru alegerile prezidentiale si strategia logica a oricarui adversar, impune concentrarea asupra celui mai important electorat potential. Nastase nu are cum sa nu fie extrem de incomodat de acest torent de acuzatii, aparent fara sfarsit, lansat si in comunicate si discursuri oficiale si in revistele, ziarele, posturile de radio si televiziune unde Vadim are acces.
Dar daca este reala dezvaluirea, facuta in urma cu cateva zile de Cozmin Gusa, si anume ca Eyal Arad a fost si este efectiv dirijat de catre cercuri din PSD, atunci, fara nici o indoiala, acestea trebuiesc identificate printre adversarii din partid ai lui Nastase. Jocul este atat de sofisticat incat mai putem face si presupunerea ca este vorba de persoane pricepute in psihologia politica si cu acces la serviciile inteligente extreme.
Sa nu ignoram faptul ca avem de-a face cu o dubla lovitura. Pe de-o parte, tinta este credibilitatea lui Adrian Nastase, iar pe de alta parte sunt, in mod ciudat, diminuate sansele lui Vadim. Realitatea este ca, fara a reusi sa-si schimbe in bine imaginea externa, Corneliu Vadim Tudor a pierdut in plan intern destul de multe procente, conform tuturor cercetarilor de piata date publicitatii. Nastase ramane la procentele lui de aproape 40 la suta din cetatenii cu drept de vot care se pronunta. Si se califica deocamdata pentru turul doi. Dar obiectivul sunt nehotaratii. Care deocamdata reprezinta 40 la suta din intregul electorat. Unii dinte acestia nu se vor prezenta la vot. Cei mai multi vor decide, cu putin timp inainte, pentru cine se vor pronunta. Este o masa electorala imensa, care basculata intr-o directie sau alta, poate da peste cap orice pronostic. Daca aceste atacuri dezlantuite, lansate de Vadim, la sfatul lui Eyal Arad, nu ii aduc liderului PRM, asa cum s-a vazut, voturi suplimentare, atunci intrebarea care se poate pune este cine poate fi beneficiarul. Teoretic numai Stolojan, candidatul Aliantei Dreptate si Adevar. De altfel, acesta se afla intr-o ascensiune constanta si nu este deloc imposibil ca in urmatoarele cateva luni, continuand sa nu faca mare lucru, sa ajunga bara la bara cu Nastase. Acest proces este inca un argument care exclude ipoteza conform careia in spatele operatiunii PSD-Arad-PRM sa se afle Nastase. Judecand la rece sansele pentru al doilea tur de scrutin, Adrian Nastase castiga mai usor functia suprema in stat in competitie cu Vadim decat daca ar fi silit sa imparta electoratul cu Stolojan. E logic de ce: Stolojan si-a creat mult mai putine adversitati decat Vadim. Deci, figura din 2000 poate fi reeditata, teoretic. Nu si practic, daca Vadim scade in continuare si nu mai ajunge in finala.
Exista un cerc in PSD care doreste diminuarea sanselor lui Nastase? Este o certitudine ca da. In acest partid-stat se afla nu numai prieteni, ci si dusmani inversunati ai presedintelui PSD. Iliescu, la capatul mandatului, va prelua conducerea executiva la PSD si va putea conduce tara linistit chiar daca Theodor Stolojan si nu Nastase va sta la Cotroceni. Dar jocul este pe cat de abil, pe atat de periculos. Oricat de vulnerabilizat va fi Nastase si oricare va fi scorul final, un singur lucru nu-l poate pierde. Si anume, posibilitatea ca, la nevoie, sa rupa o parte din PSD si sa-si faca partid. Si atunci Iliescu isi poate lua adio de la guvernare. Pana una alta, asa cum se prezinta situatia, singurul pacalit cu adevarat ramane Vadim.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
SaRS , lasa-te !   de Lucky Adriano
cine citeste tricolorul?   de dan toader
SRS, ma dezamagesti :   de Diana
A r h i v a
  De ce s-a sucit Nastase    14 comentarii
  Raportul Freedom House    1 comentariu
  Stefan de la Braila a glasuit!    3 comentarii
  Declaratia zilei    1 comentariu
  Nastase, intre ciocanul partidului si nicovala prezidentialelor    3 comentarii
  La judecata zilei    
  Jocuri periculoase    2004-04-27
  Vanzarea pruncilor    2004-04-26
  Tot despre demagogie    2004-04-24
  Atentie la demagogi!    2004-04-23
  Campanie la sange    2004-04-22
 Top afisari / comentarii 
 Interviu cu marele scriitor Mircea Cartarescu (507 afisari)
 Mita la Ministerul Agriculturii (27 afisari)
 Inchisoarea Rahova, noua locuinta a devalizatorului BRD (23 afisari)
 Un vis al iredentismului unguresc: Reamplasarea la Arad a "Monumentului Libertatii maghiare" (20 afisari)
 Ziua si Replica (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.44583 sec.