Ziua Logo
  Nr. 2996 de vineri, 23 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Atentie la demagogi!
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Partidele, presa si societatea civila in general au atacat in forta tema fraudarii alegerilor starnind reactii deplasate ale guvernantilor. Este o dezbatere necesara, acum, inaintea scrutinurilor. A construi o democratie inseamna ca din patru in patru ani cetatenii sa aiba cat mai multa libertate de a-si preciza, prin votul lor, optiunile politice si preferintele pentru unii reprezentanti ai comunitatii. Prima conditie ca acest lucru sa se intample este ca votul lor sa nu fie furat. Ziua de ieri a prezentat o multitudine de posibilitati prin care alegerile pot fi fraudate. Sunt convins ca imaginatia politicienilor, in acest domeniu, nu are limite. Facand inventarul cat mai complet al arsenalului aflat la indemana piratilor electorali, societatea civila poate identifica mijloacele prin care se poate apara. Prin care asemenea acte pot fi prevenite. Guvernul a reactionat ca si cand s-ar simti cu musca pe caciula. In realitate, asa cum au aratat experientele anterioare atunci cand este vorba de fraude - denumite la sfarsit simple neregularitati - autorii provin din toate partidele. La alegerile locale, indiferent de apartenenta la un partid sau altul, hotiile sunt facute de cei care sunt mai necinstiti si mai iuti de mana. In schimb, la generale si prezidentiale, sansa celor aflati la guvernare de a frauda alegerile creste exponential. Despre furtul direct se va mai scrie si se va mai vorbi. Dar exista si furtul indirect. Prin dezinformare. Prin informare trunchiata. Prin influentarea ilegala a electoratului, cu ajutorul unor sondaje falsificate. Prin proiectarea unei imagini false a adversarului politic. Sau prin angajamente demagogice. Despre demagogia politica voi vorbi in acest editorial.
Demagogia politica, oricat pare de rudimentara, este, in realitate, o forma sofisticata si extrem de eficienta de piraterie electorala. Din pacate, atunci cand sunt lipsiti de scrupule, chiar si strategii electorali o recomanda, cu caldura, clientilor lor. Politicienii care in anul electoral isi iau angajamente imposibil de onorat, vor spune mai tarziu nu ca au fost rauvoitori, ci ca s-au aflat in eroare. In realitate, acestia actioneaza ca niste animale politice de prada, stiind exact ca pirateaza vointa cetateanului, smulgand voturi necuvenite. Ieri am dat drept exemplu afirmatia demagogica a liderului PRM conform careia, in 48 de ore, termina cu coruptia. Azi, acelasi oficios de partid, "Tricolorul", publica o noua declaratie soc a liderului PRM, facuta cu ocazia lansarii candidatilor la functiile de primari. Iata ce spune acesta despre Mitica Dragomir, zis Corleone, aruncat in lupta pentru functia de primar al Capitalei: "Precizez, inca o data, ca am cautat sa respectam trasaturile cu totul speciale ale electoratului bucurestean, in care un loc de frunte il ocupa Mitica al lui Caragiale. Capitalei nu-i trebuie un academician sau un filozof, ori o vedeta". Nici mai mult, nici mai putin. Vadim ne trimite inapoi la balciul politic surprins de cel mai mare dramaturg roman si le spune bucurestenilor ca sunt "Mitici" si, ca urmare, trebuie sa aleaga un specimen pe masura lor. Este o ofensa, dar si o incercare de inselare a electoratului. Oricum, acest act de piraterie este mai putin periculos decat alte doua, la care ma voi referi acum.
Va amintiti cand in 1994, din motive pur electorale, Iliescu i-a incurajat pe chiriasi in defavoarea proprietarilor si a solicitat Parchetului General sa declanseze faimoasele recursuri in anulare? A fost tot o miscare dictata de dorinta de a-si apropia, pe cai incorecte, un electorat. Socoteala facuta de Iliescu a fost pe cat de simpla, pe atat de cinica: erau mai multi chiriasi decat proprietari. Iar proprietarii dezmosteniti erau mai inclinati sa voteze cu partidele de dreapta. O simpla afirmatie facuta atunci de seful statului a influentat Justitia si i-a pacalit pe multi romani. Pretul, in cei zece ani, este de un miliard de dolari, cheltuiti inutil pe procese, la care se adauga cauzele pierdute la Strasbourg, pentru care statul roman le va plati despagubiri proprietarilor multi ani de acum incolo. In plus, aceasta declaratie demagogica a generat sute de mii de cereri pe rolul Justitiei. Urmatorul exemplu: presa de ieri a consemnat un discurs demagogic rostit de Traian Basescu la Forumul National al Pensionalor PD. Dincolo de realitatea ca trei ani nimeni nu s-a ocupat de acesti pensionari, ei intrand in atentia presedintelui PD abia in preajma alegerilor, Basescu afirma, nici mai mult nici mai putin, ca fondul de pensii ar trebui sa creasca cu circa o treime. Care treime inseamna patru la suta din PIB. Toti vrem ca pensionarii sa o duca mai bine. Dar o asemenea crestere este imposibila. Promisiunea este o inselatorie demagogica ce poate aduce insa voturi. E tot o forma de furt electoral.
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Demagogie - D-lui S. Rosca Stanescu   de Bumerang
Azi, rugativa la Sfintul Mare Mucenic Gheorghe, Protectorul Romaniei si-al Romanilor!   de Elena-Elly
Victor Ciorbea, un alt demagog.   de balota
Voi vorbiti de DEMAGOGIE la alegeri in cadrul DICTATURII COMUNISTE ILIESCIENE !   de ionion
Defectele Democratiei la Alegeri si remediile lor: http://rhp.ro/defecte/   de Serban Suru
Ziua de Vest!   de Elena-Elly
"Sus faptele, jos gargara!"-AP- Scrisoare deschisa adresata domnului Adrian Nastase, Prim Ministru al Romaniei de doamna   de Liberalul-conservator popular
Opinii si sugesti!   de Elena-Elly
Pacat!   de L RADU
Dintre toate minciunile , tu ai ales-o pe cea a lui Basescu   de Mihaita
Ia zi Sorine, tu ce faceai?   de Un cetatean
A r h i v a
  Frica    19 comentarii
  "Umanisti" sau "tovarasi de drum"?    
  Masoneria, discreta sau publica?    19 comentarii
  Presa de la tara    2 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Campanie la sange    2004-04-22
  Trombon si trombonist    2004-04-21
  Scuipati-l pe Mihai Viteazul!    2004-04-20
  Iarasi trece caravana?    2004-04-19
  Secrete periculoase    2004-04-17
 Top afisari / comentarii 
 Abramovici, la al treilea vapor Yacht de 130 milioane de dolari (187 afisari)
 Premii pentru frumusete (37 afisari)
 Masoneria, discreta sau publica? (33 afisari)
 Greva la Rova Rosiori de Vede (26 afisari)
 Mircea Salomir si-a recunoscut greseala (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.45511 sec.