Ziua Logo
  Nr. 2988 de miercuri, 14 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Iertare, domnilor securisti!
Daniel UNCU 
Legile nu pot ucide adevarul. Ele pot ascunde adevarul. Il pot amputa. Il pot schimonosi. Vremelnice puteri politice, terorizate de adevaruri istorice dramatice pot incerca ascunderea evidentelor. Pot manipula grupuri de oameni. Pot ameninta oameni. Pot ucide oameni. Dar nu si adevarul!
De aceea, gestul disperat al partidului de guvernamant de a incuia adevarul in spatele unui proiect de modificare a Legii Ticu Dumitrescu nu reprezinta altceva decat masura fricii. O frica reala, palpabila. Frica de deconspirare a celor care au macelarit constiintele unui popor intreg si care au gasit refugiu, dupa 1989, sub aripa ocrotitoare a PSD. De aceea, indiferent cate proiecte de legi vor propune lingaii de serviciu, adevarul ramane acelasi: zeci de mii de romani au fost colaboratori, informatori sau ofiteri ai fostei Securitati. Sute de mii de dosare de urmarire informativa, intocmite de acesti compatrioti ai nostri, burdusesc arhivele pecetluite ale SRI. Acest adevar face parte din istoria devenirii acestui popor. Colaborationismul a facut, printre altele, ca sistemul represiv comunist sa fie atat de eficient. Si, de aceea, atat de infricosator. In fata unei astfel de revelatii referitoare la profilul moral al romanilor, ne putem revolta sau putem ramane indiferenti. Pana la urma, intreaga Europa Centrala si de Est a suferit de acest sindrom al colaborationismului. Ne putem consola cu acest gand. Ceea ce, insa, nu putem face este sa ne prefacem, in continuare, ca deconspirarea fostilor securisti (indiferent de gradul de "securizare" al acestora) reprezinta un moft al unor "extremisti" care cauta cu orice pret satisfactie.
Este grav ca la 15 ani de la revolutie, in Romania, manipularea vinovatiilor pre-decembriste reprezinta principala arma de control politic si nu numai. In anul de gratie 2004, noi inca mai discutam despre aceasta chestiune. Si, in ceea ce ma priveste, este imperios necesar sa o facem. Si, tocmai de aceea este grav ca oameni ca Patapievici, Plesu, Dinescu sunt, practic, singurii care au ramas pe varful valului opiniei publice doritoare de adevar. Este grav sa constati ca amploarea colaborationismului a fost atat de mare, incat nici la 15 ani de la Revolutie, puterea politica nu isi asuma responsabilitatea deconspirarii. Este cat se poate de grav ca societatea civila a trecut intr-o relativa silentio stampa fata de acest subiect. Este cat se poate de grav, dar deloc surprinzator, ca PSD incearca sa sfideze din nou acest popor, inventand o lege-avorton care sa anihileze Legea Ticu Dumitrescu.
Dar, cel mai grav lucru dintre toate este acela ca PSD a reusit, de-a lungul guvernarilor din ultimii 15 ani, sa ridice redute. Redute care relativizeaza morala, adevarul, prioritatile. Initiativa lui Stan este o astfel de reduta. PSD incearca sa transmita ca el, partidul-Stat, este singurul care doreste pacea sociala, singurul care nu vrea o Lege a lustratiei, singurul pastrator al armoniei si coeziunii nationale. Prin contrast, cei care doresc independenta CNSAS, adevarul despre turnatori si tortionari, liberul acces la dosarele fostei Securitati sunt cei care incearca sa destabilizeze Romania. De aceea, nu-i asa, este nevoie ca Legea Ticu Dumitrescu sa fie amendata iar CNSAS sa intre sub controlul Comisiei SRI!? Cu alte cuvinte, cei care doresc asanarea morala a Romaniei sunt cei care ar trebui pusi la zidul infamiei. Ei reprezinta "pricolul" pervertirii romanilor. Si eu care credeam ca despre cei care au improscat cu noroi, despre cei care au lins, despre cei care au daramat biserici, despre cei care care au confiscat cuvantul, despre cei care au distrus destine si vieti, despre cei care au ucis, despre ei si despre alti compatrioti de-ai nostri pe care PSD si domnul Stan vor sa-i protejeze, ar trebui sa discutam! Nu? Nu despre ei este vorba? Va rog sa ma scuzati!
Si adresez pe aceasta cale scuze Partidului Social Democrat si domnului cu legea-avorton Stan in numele tuturor celor pe care politia politica i-a urmarit, anchetat, torturat si ucis!
Iertati-i domnilor guvernanti pentru faptul ca au suferit si ca au murit!
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Puteti intra in NATO EU si in p masii ca tot criminali nepedepsiti sunteti comunistilor.   de Aladin
A r h i v a
  Ce te faci, Vadime?    3 comentarii
  S.O.S. Sprijiniti turismul    2 comentarii
  Catelusii lui Putin si democratia rusa    1 comentariu
  Pomana mielului    3 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Pierderea sperantei    2004-04-07
  Legiferarea si impozitarea coruptiei    2004-03-31
  Loialitatea vinovatiilor si esecul democratiei    2004-03-24
  Mass-media - ultimul mohican    2004-03-17
  Restructurare, fara schimbarea regulilor    2004-03-10
 Top afisari / comentarii 
 Marcel Sanpetru este noul prim-adjunct al Procurorului General (123 afisari)
 Operatiunea "Dihorul" (30 afisari)
 Gold Corporation, proprietatea unei firme off-shore (18 afisari)
 Site-ul Jucatorilor Anonimi bombardat de reclame ale cazinourilor (15 afisari)
 Nume de renume la "100%" (8 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.45132 sec.