Ziua Logo
  Nr. 2982 de marti, 6 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Tabloul banilor
Pretul aurului si argintului - la cote istorice
Leon 
Pana in 1971 aurul a reprezentat un etalon al schimburilor comerciale, dupa care a ramas o simpla marfa. In prezent, aurul este o marfa tranzactionata pe piata metalelor pretioase, dar si o rezerva strategica a bancilor centrale datorita calitatii sale de a-si pastra valoarea.
De la inceputul anului, aurul a revenit in atentia pietei financiare internationale. Pretul aurului a cunoscut un trend crescator in ultimele sase luni. De la un nivel de 384 dolari/uncie (1 uncie=30 grame), inregistrat in octombrie anul trecut, aurul a ajuns, in prezent, la un nivel de 430,40 dolari/uncie, apropiindu-se la numai 10 centi de cel mai mare pret din ultimii 15 ani.
In pofida deciziei Germaniei (al doilea detinator de rezerve de aur din lume) si a Frantei (al patrulea detinator de rezerve), de a vinde o parte din rezervele de aur, preturile de pe piata metalelor pretioase au avut un singur sens, de crestere. In urma cu o saptamana, cancelarul Schröder si-a dat acordul pentru vanzarea a 600 tone de aur din rezerva Germaniei, care este in prezent de 3400 tone. Potrivit declaratiilor oficialilor germani, sumele obtinute din aceasta vanzare urmeaza sa fie folosite pentru educatie, cercetare si dezvoltare. Dealerii de pe piata metalelor pretioase considera ca nu se pune problema daca cele doua tari vor vinde, ci cand se va realiza acest lucru.
Miscarile de pe aceasta piata au fost determinate de trei factori: volatilitatea excesiva a cursului de schimb euro/dolar; instabilitatea geopolitica - determinata de amenintarile atacurilor teroriste in intreaga lume, precum si de iminenta interventie a fondurilor de investitii pentru care miscarile majore de pe o piata reprezinta o oportunitate de maximizare a veniturilor prin operatiuni speculative.
Volatilitatea mare de pe piata valutara internationala a determinat fondurile de investitii si alte institutii financiare sa caute noi oportunitati de acoperire a riscului valutar, dar si oportunitati de fructificare a miscarilor de pe piata prin operatiuni speculative. Tendintele cursului euro/dolar sunt in continuare imprevizibile, nivelul actual al acestuia nereflectand performantele economiilor celor doi mari poli economici ai lumii (SUA si UE). Chiar daca in prezent, dolarul are tendinta sa se revigoreze, surprizele nu sunt excluse. Luni, 5 aprilie, cursul de schimb era de 1.21 usd/eur de la un maxim istoric de 1.29 usd/euro, inregistrat in luna februarie. Stabilitatea pretului aurului si a argintului a permis orientarea unor importante fluxuri financiare spre aceasta piata, in scopul protejarii fondurilor impotriva miscarilor imprevizibile de pe piata valutara.
Atacurile teroriste din Spania si amenitarile din ultimele doua saptamani au impulsionat tranzactiile cu aur si argint. Evacuarea garii principale din Amsterdam in urma unei amenintari cu bomba, descoperirea unei bombe pe traseul de cale ferata Paris-Elvetia, avertizarile date de FBI cu privire la posibile atacuri teroriste asupra rafinariilor din Texas sunt doar cateva din evenimentele legate de amenintarile gruparilor teroriste cu efecte directe asupra evolutiei pietei metalelor pretioase.
Analistii de pe piata metalelor pretioase considera ca pretul aurului este in continuare, subevaluat si ca acesta va depasi in perioada urmatoare pretul maxim de 15 ani - 430.50 S/uncie. Ei avertizeaza ca in orice moment, este posibila o cadere considerabila a pretului, pe de o parte ca urmare a intentiei declarate a Germaniei si Frantei de a vinde din rezervele lor si pe de alta parte, urmare a deciziei speculatorilor de a-si incasa profiturile.
Argintul a insotit tendinta de crestere a pretului aurului, atingand un maxim de 8,30S/uncie, cu 20 de centi sub cel mai mare pret de 17 ani. Aceasta miscare este determinata, in principal, de operatiuni speculative pe piata si mai putin de o cerere reala a metalului alb. Analistii considera ca, in continuare, vom asista la o crestere a cotatiilor argintului, acesta urmand sa depaseasca maximul de 8,50 S/uncie atins in 1987.
Celelalte metale pretioase nu au avut aceleasi miscari impresionante. Este de remarcat totusi ca, in urma informatiilor aparute pe piata cu privire la dezvoltarea unei noi tehnologii in ceea ce priveste sistemele de control a emisiilor motoarelor diesel, prin care platina se poate inlocui cu paladiu, s-au inregistrat unele modificari ale pretului acestora. Acest anunt a determinat o crestere a pretului paladiului in defavoarea pretului platinei.
Saptamana trecuta, pretul petrolului a fost relativ stabil. Vineri, petrolul s-a tranzactionat pe piata de la New York la un pret de 34,25 S/baril si pe piata londoneza, la un pret de 30,75 S/baril. Aceasta stabilitate a fost determinata de anuntul SUA cu privire la o crestere considerabila a ofertei de petrol brut. Cotatiile petrolului pe bursa din New York au scazut de la un nivel record de 38 S/baril, nivel atins atat datorita instabilitatii geopolitice, cat si in urma deciziei tarilor membre OPEC de reducere a productiei de petrol cu 1.000.000 barili pe zi. Statele Unite si-au exprimat dezaprobarea fata de decizia OPEC de reducere a furnizarilor de petrol, stiut fiind faptul ca SUA este cel mai mare importator de petrol din lume. Analistii considera ca efectele deciziei tarilor membre OPEC nu vor influenta imediat piata petrolului deoarece aceasta reducere presupune o perioada mai indelungata de punere in practica. Cu toate ca se vehicula o posibila reanalizare a deciziei, aceasta a ramas sigura, fiind valabila incepand cu data de 1 aprilie.
Avand in vedere situatia tensionata din Irak, al doilea detinator de rezerve de petrol din lume, analistii mai sceptici de pe piata petrolului considera ca eforturile SUA pentru cresterea furnizarilor de petrol nu vor fi de ajuns pentru a compensa decizia OPEC, pretul petrolului urmand sa mai creasca.
A r h i v a
  Se sparge in capul lui Blair    3 comentarii
  Sursele puterii    4 comentarii
  Promovarea democratiei in Marele Orient Mijlociu    1 comentariu
  Basarabia si planurile nesecrete ale Moscovei    5 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Tupeu de stat    2004-03-30
  Privatizarea sectorului energetic - la comanda    2004-03-23
  Asigurarile private - sansa de reabilitare a sistemului sanitar    2004-03-16
  Se revigoreaza dolarul?!    2004-03-10
 Top afisari / comentarii 
 A inceput Pastele iudaic (67 afisari)
 Tarom-ul lovit de stres (43 afisari)
 "Suflet japonez" reeditat (42 afisari)
 Iliescu a inaugurat ACCES PRESS (34 afisari)
 Stiri pe scurt (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90841 sec.