Ziua Logo
  Nr. 2982 de marti, 6 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Basarabia si planurile nesecrete ale Moscovei
Victor RONCEA 
Chiar daca "razboiul rece" nu a revenit total dupa extinderea NATO spre Est, nici de o pace prea calduta nu ne putem bucura, este aprecierea analistilor occidentali de dupa evenimentul istoric al consolidarii Noii Europe. Nervozitate mare la Bruxelles, la Consiliul NATO-Rusia, de dupa ceremonia oficiala de primire a noilor membri ai Aliantei. La fata locului, presiuni politice. Din Rusia, amenintari directe, inclusiv cu reconsiderarea strategiilor nucleare. Toate aruncate in fata oficialilor euro-atlantici, fara resentimente. Provocarea frontala: obligatia tarilor Baltice si a Sloveniei de a ratifica acordul Fortelor Conventionale Europene. Scantei. Aliatii nu se lasa mai prejos. Secretarul general al NATO, olandezul Jaap de Hopp Scheffer, explica noii Rusii ca, mai intai, trebuie sa-si indeplineasca angajamentele asumate la Summitul OSCE de la Istanbul, tocmai in 1999, chiar daca atunci la domnia Kremlinului nu se afla Vladimir Vladimirovici Putin. Acestea includ retragerea trupelor Armatei Rosii din Georgia si, mai ales, Republica Moldova, respectiv din Transnistria.
Daca in tarile Baltice avioanele de lupta ale Aliantei roiesc pe o bucata strategica din cerul fostei URSS - inclusiv deasupra enclavei ruse Kaliningrad - starnind mania Rusiei, aici, in coasta sudica, ca replica, Aliantei i se pregateste ceva. Cobai al laboratorului strategilor fostului KGB este ales din nou Romania. Pretextul experimentului: Kaliningrad 2 - Transnistria. Kremlinul sta cu doua seringi in maini, aratandu-le cu zambetul pe buze Romaniei: pe una scrie Kosovo 2, pe alta Basarabia.
Bomba zilei ne e aruncata, brusc, pe tava: Rusia ar vrea sa ne dea inapoi Basarabia in schimbul Transnistriei. Doar in aparenta oferta este indreptata spre Bucuresti, in realitate propunerea Moscovei este multi-directionata: Bruxelles, dar si, mai ales, Washington, unde Pentagonul propusese cu ceva timp in urma un plan similar. ZIUA este in masura sa va prezinte aceasta inedita afacere de strategie politico-militara, cel putin partea sa vazuta, provenita din mai multe surse distincte (din nou, doar in aparenta).
Planul nesecret al Moscovei a fost prezentat in premiera unui public restrans format din specialisti, la sfarsitul lunii trecute. Locatia: Odesa. Personajele si organele care vehiculeaza acest plan au denumiri "grele", pe masura intereselor pe care le reprezinta: "structuri de stat" ale Moldovei, Ucrainei, Belarusului, Transnistriei si OSCE, cat si "institute specializate" cum ar fi Institutul National pe Problemele Securitatii Nationale de pe langa Consiliul Securitatii si Apararii Nationale al Ucrainei impreuna cu coordonatorul recent instituitei "filiale" de la Tiraspol a Consiliului pentru Strategie Nationala a Federatiei Ruse, organ al Kremlinului.
Nu demult, un alt mesager cu denumire sofisticata provenind din curtea Kremlinului, seful Departamentului pentru politici interetnice al Institutului pentru analize politice si militare de la Moscova, Serghei Markedonov, ne ameninta ca daca nu luam in seama marea putere rasariteana ne putem trezi cu un Kosovo in Transilvania. Acum, seful filialei Kremlinului de la Tiraspol, Stanislav Belkovskii, ne explica ca, si in cazul Transnistriei, este foarte usor sa se cada "intr-un scenariu de tip Kosovo al dezintegrarii militare a Republicii Moldova". Dupa ce ambasadorul rus de la Chisinau, Iuri Zubakov, fostul adjunct al fostului sef al spionajului extern al Rusiei, Evgheni Primakov, ne transmitea ca Transnistria ar putea deveni "Irakul Romaniei". Aici, in coasta NATO. Insa aceasta s-ar putea intampla numai daca nu suntem cuminti. Altfel, iata, surprinzator, Moscova are o solutie care ne-ar face, totusi, cu ochiul. Ne-o spune Belkovskii, in interviul exploziv publicat de ZIUA: "Ea consta, in primul rand, in crearea unui stat unitar roman intre Romania si Moldova si, simultan, oferirea Transnistriei dreptului la autodeterminare".
O alta sursa de raspandire a propagandei gri moscovite, purtatoare a aceluiasi mesaj, este agentia rusa Marketing i Konsalting, care iarasi ne pomeneste de Kosovo si, in finalul unei analize pline de intoxicari, ne ofera si ea "solutia salvatoare": "Daca exista o iesire din conflictul nistrean? Fara indoiala. Evolutia fireasca a Basarabiei o va aduce inevitabil la unirea cu Romania", spune agentia care pare a avea legaturi cu oficiul presedintelui rus Vladimir Putin.
Multe semne de intrebare se nasc din "oferta" Kremlinului. Analistii si oficialii nostri au datoria sa le dezlege impreuna cu colegii aliati de la Bruxelles. Romania are un nou rol: apara frontiera Europei. Rusia replica: "Transnistria are un viitor mare". Locul in care s-ar putea lovi aceste deziderate este aici. Scanteile sunt tot in pumnul Kremlinului.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
o duzina de speculatii   de Giuseppe Cocos
Asta-i...   de parazitii_mereu
Comparatie hazardata!   de Paul din Ohio
Ipoteze...   de daniel
daca...   de dan toader
A r h i v a
  Se sparge in capul lui Blair    3 comentarii
  Sursele puterii    4 comentarii
  Promovarea democratiei in Marele Orient Mijlociu    1 comentariu
  Pretul aurului si argintului - la cote istorice    
  La judecata zilei    2 comentarii
  Eternul si fascinantul KGB    2004-03-25
  Kosovo, Romania - Moscova, UE    2004-03-23
  "Presedintele cel Mare" contra Big Brother    2004-03-16
  Detractorii Europei crestine    2004-03-15
  Candidati la Guantanamo    2004-01-07
 Top afisari / comentarii 
 A inceput Pastele iudaic (67 afisari)
 Tarom-ul lovit de stres (43 afisari)
 "Suflet japonez" reeditat (42 afisari)
 Iliescu a inaugurat ACCES PRESS (34 afisari)
 Stiri pe scurt (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.44557 sec.