Ziua Logo
  Nr. 2982 de marti, 6 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Se sparge in capul lui Blair
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Asa cum, pe buna dreptate, presa romana a titrat ieri, scandalul vizelor a luat o turnura neasteptata. Prestigiosul ziar "The Telegraph", care a facut si dezvaluirea initiala, isi informeaza cititorii ca detine dovezi conform carora la originea vastei operatiuni de falsificare de documente se afla, nici mai mult, nici mai putin, decat o intelegere, pana acum secreta, intre premierul britanic si cel roman. Uluitor! Vom analiza aceasta acuzatie, pentru ca, in functie de modul in care se dezvolta aceasta veritabila infruntare, care are loc pe malul Tamisei, avem si la Bucuresti unde de soc. Iata o noua proba ca ne-am globalizat, chiar si atunci cand are loc un balamuc politic.
80 la suta dintre britanicii cu drept de vot considera ca Guvernul Majestatii Sale, condus de Tony Blair, este prea moale in chestiunea imigratiei. De fapt, aceasta sensibilitate, care aduce a nevroza, este generata, in opinia publica, de consecintele modului in care Marea Britanie a abordat asa-zisul razboi impotriva terorismului. Sa ne amintim: Guvernul Marii Britanii este cel mai fidel aliat al Statelor Unite, in aceasta chestiune; ambele administratii au anuntat, dupa tragicul atentat de la 11 septembrie, ca declanseaza un razboi asimetric, de lunga durata, impotriva terorismului; majoritatea statelor lumii s-au alaturat acestei cruciade; in scurt timp insa, razboiul asimetric a devenit cat se poate de simetric, el nedesfasurandu-se atat impotriva unor persoane si organizatii vinovate de terorism, cat impotriva unor state; declansarea razboiului impotriva Irakului a starnit o vie disputa, creand o criza de rare proportii in interiorul civilizatiei occidentale; pana in acest moment, terorismul in sine nu a putut fi diminuat; teama de atentate a crescut, iar drepturile si libertatile individuale s-au diminuat si ca o consecinta reala a starii de pericol si ca un pretext pentru cresterea autoritatii sistemelor represive. Controlul asupra corespondentei, calatoriilor, internetului, convorbirilor telefonice si conturilor bancare a creat o stare de frustrare pentru toti cetatenii statelor occidentale, constienti de faptul ca sunt siliti sa renunte la drepturi castigate in decenii de democratie. Frustrarea se transforma in umilinta atunci cand este dublata de teama permanenta de atentate teroriste. O teama care, in loc sa scada, creste. Din ce in ce mai multi europeni si chiar si americani, constienti fiind ca terorismul trebuie eradicat, ajung treptat la convingerea ca modalitatile utilizate, incepand din 11 septembrie 2001, nu sunt cele mai potrivite. Razboiul trebuie sa existe, este obligatoriu sa fie asimetric, adica purtat prin metode netraditionale, dar modalitatile de lupta urmeaza sa fie schimbate. Altfel, omenirea sfarseste prin a-si face, cu mana ei, ceea ce teroristii doresc: anularea libertatilor persoanei. Sa ne intoarcem la Blair.
Premierul britanic se clatina. De fapt, in capul lui se sparge greseala razboiului asimetric dus prin mijloace simetrice. Adversarii politici ai lui Blair iau cu asalt Cabinetul Marii Britanii, lovindu-l din toate directiile. Scopul final este infrangerea lui Blair. Pretextul real este razboiul din Irak. In rest, ca si la noi, sunt utilizate si la Londra toate mijloacele pentru hartuirea adversarului politic. Scandalul vizelor este un exceptional prilej. Este limpede ca, in conditiile in care 80 la suta dintre britanici, speriati de terorism, doresc un control mai sever al imigrarii, faptul ca circa 10.000 de persoane au ajuns in Albion, in baza unor documente falsificate, este o bomba politica. Pentru ca falsul, multiplicat pe parcursul a doi ani de zile, a trecut neobservat prin mainile unor inalti functionari guvernamentali. Acest fapt poate fi crezut. Este firesc si ca presiunea pusa pe Guvern nu inceteaza pana cand anchetele nu vor scoate la lumina adevarul. Inclusiv despre cine a incasat, sub forma de mita, cele peste 11 milioane de lire sterline. Dar exista si ceva ce nu putem sa credem. Blair s-a inteles cu Nastase in 2003, si bine au facut cei doi, sa relaxeze procesul de acordare a vizelor, urmand ca acum, in 2004, acestea sa fie suspendate, dupa modelul celorlalte tari din UE. "The Telegraph" nu aduce insa nici o proba, si nici nu cred ca exista, ca cei doi premieri au decis sa incurajeze falsificarea documentelor pentru mii de persoane. Si daca ar fi asa, atunci de ce nu exista o acuzatie similara si in cazul Bulgariei? Cum adica? Sunt mii de documente falsificate pentru romani, in baza unui complot Nastase - Blair si alte mii de documente falsificate de aceeasi retea, cu complicitatea acelorasi functionari, dar fara ca Sofia sa fie antrenata in complot. Ceva este putred in acest razboi anti-Blair. Care il loveste pe nedrept si pe Nastase.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Cum pe nedrept, domnule SRS?   de Alcor
Se sparge in capul lui Blair   de ChrisM
Te inseli , Sorine !   de Duru Meleaca
A r h i v a
  Sursele puterii    4 comentarii
  Promovarea democratiei in Marele Orient Mijlociu    1 comentariu
  Basarabia si planurile nesecrete ale Moscovei    5 comentarii
  Pretul aurului si argintului - la cote istorice    
  La judecata zilei    2 comentarii
  Prima capcana    2004-04-03
  Somnul presedintelui naste monstri    2004-04-02
  Confiscarea averii    2004-04-01
  De doua ori Bivolaru    2004-03-31
  "Lucrarea" lui Ciomazga    2004-03-30
 Top afisari / comentarii 
 A inceput Pastele iudaic (67 afisari)
 Tarom-ul lovit de stres (43 afisari)
 "Suflet japonez" reeditat (42 afisari)
 Iliescu a inaugurat ACCES PRESS (34 afisari)
 Stiri pe scurt (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.55910 sec.