Ziua Logo
  Nr. 2981 de luni, 5 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- Tökes doreste dialog cu Marko
Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a lansat sambata la Cluj-Napoca, un apel la dialog catre UDMR pentru discutarea problemelor privind autonomia, informeaza Mediafax. Presedintele CNMT, Tökes Laszlo, a propus liderului UDMR, Marko Bela, ca intalnirea sa se desfasoare dupa Sarbatorile de Pasti, in zilele de 15, 16, 19 sau 23 aprilie. "Este absolut necesara unitatea de cauza a maghiarilor pentru autonomie. Deputatul Szilagyi Zsolt, membru in conducerea Consiliului, a declarat ca in cadrul dialogului cu UDMR, se va cere Uniunii sprijinirea cauzei autonomiei si clarificarea divergentelor existente intre cele doua formatiuni. Potrivit lui Szilagyi, duplicitatea UDMR ar putea fi cauzata si de apropierea de PSD. Consiliul Permanent al CNMT a discutat si despre infiintarea unei fundatii in Ungaria care sa sustina CNMT din punct de vedere financiar. (A.D.)
Conferinta despre autonomie
Aproximativ 300 de persoane au participat, sambata seara, la conferinta despre autonomie sustinuta la Sfantu Gheorghe de catre deputatul Catalaniei in Adunarea Parlamentara a Consiliul Europei, Ignasi Guardans, informeaza Mediafax. Ignasi Guardans s-a aflat la Sfantu Gheorghe la invitatia Uniunii Civice Maghiare si a Consiliului National Secuiesc. Guardans a declarat, in cadrul conferintei, ca autonomia trebuie dorita de toata lumea, acest lucru reprezentand secretul succesului. Potrivit lui Ignasi Guardans, in prezent cine nu cunoaste limba catalana nu poate ocupa o functie publica, cunoasterea limbii materne fiind obligatorie in administratia publica locala si in justitie. El a aratat ca in Catalania exista Guvern propriu, guvernator, politie, catalanii isi organizeaza sistemul sanitar si educational, dar unele legi sunt in continuare adoptate de Guvernul central. El a apreciat ca autonomia nu trebuie solicitata doar pe baza datelor sau anilor istorici, fiindca lupta pentru autonomie se desfasoara in prezent si pentru viitor. Potrivit lui Guardans, nici un alt grup etnic nu poate fi obligat sa accepte autonomia, pentru ca aceasta "trebuie sa fie dorita de toata lumea, lucru care reprezinta garantia succesului". (Mediafax)
Petrescu nu renunta
Deputatul PSD de Buzau, Ovidiu Cameliu Petrescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu renunta la propunerea sa legislativa privind protectia vietii private, informeaza Rompres. "Proiectul de lege reglementeaza drepturile persoanei la respectarea vietii intime, private si familiale, a numelui, domiciliului, corespondentei si a altor drepturi nepatrimoniale. Realizat impreuna cu deputatul Ionel Olteanu (PSD - n.red.) proiectul are ca scop apararea cetateanului de rand, in cazul persoanelor publice aceste drepturi fiind mult mai limitate", a sustinut el. In opinia sa, este vorba de o lege inspirata din jurisprudenta europeana si americana, "90 la suta din prevederi referindu-se la viata intima si privata a cetateanului obisnuit, informatiile despre viata unor politicieni urmand sa se limiteze doar la cele care au tangenta cu atributiile sale, si acesta avand dreptul la intimitate." Deputatul Ovidiu Cameliu Petrescu a dat ca exemplu impactul asupra vietii personale a unei informatii de genul "parlamentarul X nu are decat un singur testicul", aparuta in presa in urma cu cativa ani, sau al imaginilor cu minori molestati. (A.D.)
Protest la Sapientia
Peste o suta de studenti de la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc au protestat, vineri seara, in tacere si cu lumanari aprinse in mana, fata de decizia Guvernului de la Budapesta de a reduce bugetul alocat institutiei incepand cu anul acesta, informeaza Rompres si Mediafax. Studentii s-au adunat in incinta sectiei din Miercurea Ciuc a Universitatii Sapientia, au aprins lumanari, au citit mesajul colegilor lor de la Targu Mures si au recitat, timp de cateva ore, poezii scrise de poetii maghiari Wass Albert si Radnoti Miklos. Studentii au declarat ca lumanarea aprinsa simbolizeaza flacara sperantei ca Universitatea va functiona in continuare, in ciuda reducerii bugetului. Guvernului ungar a decis reducerea fondurilor alocate anul acesta Universitatii cu 360 de milioane de forinti, din suma totala de circa 1,8 miliarde de forinti. O alta manifestatie va avea loc in mai, cand este asteptat si presedintele Ungariei, Ferenc Madl. Reprezentantul FiDeSz, Nemetth Zsolt, presedinte al Comisiei de politica externa a Legislativului de la Budapesta, a declarat pentru Rompres ca nu este de acord cu reducerea fondurilor. (A.D.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
pentru Ovidiu si Ionel   de cosor ion
A r h i v a
  Romanii cred ca UE le vrea binele    1 comentariu
  Ciorbea promite tinerilor PNTCD o treime din locurile eligibile    1 comentariu
  Gusa pleaca la Moscova    
  Dick Morris: PUR vizeaza electoratul PNL si PD    1 comentariu
  Basescu e sigur pe primul tur    3 comentarii
  AP si-a prezentat candidatii pentru Bucuresti    6 comentarii
  Conditii egale de securitate    
 Top afisari / comentarii 
 Practicarea profesiei fara drept la MISA (514 afisari)
 Primul magazin al retelei de difuzare a presei ACCES PRESS (329 afisari)
 Cupa Presei la calarie (54 afisari)
 Doina Alexandru: Europa libera si-a castigat locul in inima romanilor (48 afisari)
 Noi disponibilizari in Valea Jiului (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01158 sec.