Ziua Logo
  Nr. 2981 de luni, 5 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Crestinii intra in Saptamana Patimilor
-- PF Teoctist: Se cuvine ca ortodoxia sa aiba Catedrala Neamului
Dupa ce timp de mai bine de cinci saptamani s-au pregatit pentru Sarbatoarea Pastelui, credinciosii ortodocsi, romano-catolici si greco-catolici incep astazi Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare, cea mai sfanta din anul liturgic. Astfel, in aceste zile de final de Post, Luni si Marti se mananca numai o data pe zi - seara - paine si apa, Miercuri, zi obisnuita de post, Joi se fac doua mese, iar Vineri si Sambata e post desavarsit. Bolnavii au voie sa manance bucate cu untdelemn si sa bea vin.
Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a reafirmat in Duminica Floriilor necesitatea construirii Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol, considerandu-l "parc vrednic de Casa lui Dumnezeu". In cuvantul adresat credinciosilor prezenti la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, cu ocazia sarbatorii Intrarii Domnului Iisus Hristos in Ierusalim (Duminica Floriilor), PF Teoctist a spus ca se cuvine ca ortodoxia sa aiba o asemenea biserica si ca "toata crestinatatea din lume recunoaste acest lucru, asa cum reiese si din mesajele de sustinere primite in acest sens". Patriarhul Teoctist a apreciat ca se cere ca aceasta biserica sa fie inaltata in mod natural, fara insa "a violenta dorintele acelora care vad altfel, lucru apreciat ca fiind pretios, dar nu atat de valoros pe cat este credinta in Iisus Hristos". "Acum, cand facem parte din structurile euro-atlantice si, in viitor, din cele ale Uniunii Europene, trebuie sa ne prezentam in fata lumii cu aceleasi impliniri crestine, aceleasi valori si aceleasi frumuseti", a mai spus Patriarhul.
Papa: Vrem sa-l vedem pe Iisus
Pentru romano-catolici si greco-catolici Duminica Floriilor este si Ziua Mondiala a Tineretului, al carei motto stabilit de Sfantul Parinte la Vatican a fost "Vrem sa-l vedem pe Iisus". Cu dorinta de a-l vedea pe Iisus, asemenea grecilor din Evanghelie, tinerii din Bucurestiau marcat aceasta zi cu procesiunea traditionala, ce a inceput la Biserica Franceza "Sacre Coer" si s-a incheiat la Catedrala "Sfantul Iosif". La sfarsitul procesiunii s-a celebrat Sfanta Liturghie Solemna de Florii, in prezenta Arhiepiscopului Ioan Robu, si a fost citit mesajul Papei Ioan Paul al II-lea.
"Iubiti tineri! Anul 2004 constituie ultima etapa inainte de marea intalnire de la Köln, unde se va celebra, in 2005, cea de a XX-a Zi Mondiala a Tineretului. Va invit asadar sa intensificati drumul vostru de pregatire spirituala, aprofundand tema pe care am ales-o pentru aceasta a XIX-a Zi Mondiala: "Vrem sa-l vedem pe Iisus" (In 12,21). Este cererea pe care unii "greci" le-au adresat-o intr-o zi apostolilor. Doreau sa stie cine era Iisus. Nu era vorba doar de o simpla apropiere pentru a sti cum arata omul Iisus. Impinsi de o mare curiozitate si de presentimentul ca ar fi putut afla raspuns la intrebarile lor fundamentale, doreau sa stie cine era El cu adevarat si de unde venea. (...) Preasfanta Fecioara Maria, care in timpul intregii sale vieti s-a dedicat cu ardoare contemplarii chipului lui Hristos, sa va pastreze neincetat sub privirea Fiului sau (cf. Rosarium Virginis Mariae, 10) si sa va sprijine in pregatirea Zilei Mondiale de la Köln, spre care va invit sa priviti inca de pe acum cu entuziasm responsabil si efectiv. Fecioara din Nazaret, ca Mama atenta si rabdatoare, va modela in voi o inima contemplativa si va va invata sa va atintiti privirea asupra lui Iisus pentru ca, in aceasta lume care trece, voi sa fiti profeti ai lumii fara de moarte. Va impart cu afectiune o Binecuvantare speciala, care sa va insoteasca pe drumul vostru", a transmis de la Vatican Sfantul Parinte.
Episcopia de Cluj-Gherla, in colaborare cu Asociatiile de tineri greco-catolici din Cluj, au organizat, sambata si duminica, Ziua Mondiala a Tineretului, eveniment celebrat pentru a XIX-a oara in intreaga lume crestina. Consilierul Eparhial pe probleme de tineret, pr. Cristian Goia, sustine ca aceasta manifestare are un scop dublu: "pe de o parte, se urmareste dinamizarea pastoratiei tineretului din Eparhia de Cluj-Gherla, iar pe de alta parte, se urmareste pregatirea acestei categorii de credinciosi in vederea unei participari cat mai numeroase si mai rodnice, anul viitor la celebrarea comuna dedicata tineretului programata sa se desfasoare in Germania, la Köln". Ieri, tinerii au intrat in mod triumfal in catedrala clujeana, purtand in brate ramuri de salcie, ce au fost sfintite si impartite credinciosilor, pentru a anunta lumii faptul ca "este inconjurata si asistata de prezenta iubitoare a lui Dumnezeu". (L.D.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ia hai...   de parazitii_mereu
A r h i v a
  "Omul de azi confunda intentia comerciala cu valoarea artistica"    
  Premiile UNITER si barometrul scenei actuale romanesti    
  Reviriment cultural romanesc in Israel    1 comentariu
  Allegretto, singurii latino-europeni care vor canta in Mexic    
  Dubla expozitie Florian Liber la Montreal    
  Stiri pe scurt    
  CASTELANUL    
  "Monica", un talkshow inspirat din viata de zi cu zi    
 Top afisari / comentarii 
 Practicarea profesiei fara drept la MISA (514 afisari)
 Primul magazin al retelei de difuzare a presei ACCES PRESS (329 afisari)
 Cupa Presei la calarie (54 afisari)
 Doina Alexandru: Europa libera si-a castigat locul in inima romanilor (48 afisari)
 Noi disponibilizari in Valea Jiului (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01110 sec.