Ziua Logo
  Nr. 2980 de sambata, 3 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Prima capcana
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Mai multe pericole potentiale ameninta desfasurarea corecta a alegerilor locale. Daca le identificam, este posibil si sa le evitam. Azi ma voi referi la cea mai importanta capcana: absenteismul. De la o campanie electorala la alta, entuziasmul democratic al cetatenilor Romaniei a scazut. Indiferenta si scepticismul au contaminat din ce in ce mai multe persoane. Starea de dezinteres genereaza doua consecinte: un procent tot mai accentuat de neparticipare la vot; o relativa lipsa de preocupare, chiar a celor care voteaza, pentru cunoasterea atenta a candidatilor. Cercetarile de piata, precum si experienta acumulata de-a lungul anilor, ultima fiind cea a Referendumului, arata ca este posibil ca intre 40 si 50 la suta din electorat sa nu voteze la locale. Pentru a nu mai lasa nici un dubiu asupra afirmatiei de mai sus, fac precizarea ca alegerile locale starnesc, de regula, un interes mai mic al romanilor decat cele parlamentare si prezidentiale. Aceasta realitate reiese din faptul ca repondentii la chestionarele institutelor de sondaje afirma ca speranta lor intr-o viata mai buna este mai redusa atunci cand se gandesc la performantele pe care le-ar putea avea liderii locali alesi. De aceasta data, absenteismul poate fi inca si mai pronuntat si din simplul motiv ca exista foarte multi romani aflati peste hotare. Conform statisticilor ONU, numarul persoanelor care muncesc in strainatate a depasit 1.700.000. Mai trebuie adaugata si cifra, probabil foarte mare, a romanilor care lucreaza la negru si, ca atare, nu apare in statistici, a turistilor, a intreprinzatorilor, care in perioada respectiva alearga pe mapamond dupa afaceri, precum si a vagabonzilor, plecati la furat si la cersit. Democratia nu poate fi functionala si bine exercitata, daca politica centrala sau locala este facuta doar conform optiunilor unei minoritati care este dispusa sa mearga la urne si, atunci cand merge, nu voteaza in cunostinta de cauza.
Ce ii poate determina pe mai multi romani sa voteze? Interesul. Ei ar trebui sa descopere, in timpul campaniei electorale, ca este cu adevarat important sa nu rateze dreptul de a se pronunta in favoarea unor candidati si impotriva altora. Sa creada cu adevarat ca votul lor poate fi decisiv. Daca se va intampla asa, sau daca nu se va intampla asa, vor decide partidele. Evident, raspunderea cea mai mare o are PSD, care se afla in acest moment la guvernare si are sarcina de a organiza alegerile. Daca PSD doreste o competitie libera, care sa se finalizeze printr-un castig real pentru democratie, va abandona, in 2004, toate "retetele" care au condus in trecut la cresterea gradului de indiferenta a electoratului. De pilda, va lasa, sau chiar va stimula, confruntarile in direct intre principalii candidati. In fata camerelor de luat vederi, in fata microfoanelor, pe scena unui teatru sau a unui cinematograf. Cetatenii au nevoie si au si dreptul sa-i vada pe concurentii electorali fata in fata, schimband argumente, demonstrandu-si seriozitatea si, atunci cand este cazul, aparandu-si onoarea. In anumite limite, este firesc ca adversarii politici sa-si poata aduce, in fata oamenilor, acuzatii reciproce. Teama ca o dezbatere vie ar putea degenera in atacuri sub centura, conduse intr-o maniera suburbana, aduce prejudicii democratice mai mari decat asumarea constienta a riscului unor dispute furtunoase. Care este tragedia, daca li se permite competitorilor sa lanseze chiar dezvaluiri unii impotriva altora, pe care sa incerce sa le probeze in fata alegatorilor? Si care este tragedia, daca un candidat are posibilitatea sa demonstreze, fata in fata cu cel care l-a atacat, ca este inocent?
Dar doreste sau nu PSD ca alegerile sa fie cat mai libere? Are PSD acest interes? Cinic vorbind, nu. Cu cat sunt mai multi absenti, plecati din tara sau neprezentati la urne, posibilitatile de "manevra", ale celor care organizeaza alegerile, vor fi mai mari. Chiar daca in comisiile de numarare a voturilor vor exista reprezentanti ai tuturor partidelor, cu cat neparticiparea la vot va fi mai mare, cu atat mai usor va fi pentru prestidigitatori sa-i faca sa voteze in fals pe cei care stau acasa, pe cei care sunt plecati din tara, sau pe morti. Sa nu ne mire daca vom afla, la finalul alegerilor, ca s-au prezentat la urne 70 la suta din cetatenii unei comune, de unde sunt plecati, in Spania la capsuni, mai mult de jumatate.
Cum putem descoperi din timp intentiile PSD? Cum putem sa-i determinam pe baronii de putere ai acestui partid sa cheme cu sinceritate cetatenii la urne? Ce trebuie sa faca opozitia? Dar strategii ei electorali? Cum poate fi evitata prima dintre capcane, care este absenteismul? Voi reveni.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Pericolul cel mai mare e falsificarea alegerilor !   de Diana
si daca nu se poate si nu se poate ?   de traktorist
Vot obligatoriu... my ass!   de Phil
Absenteismul electoral e si el o optiune individuala...   de ingineru
Iarasi absenteismul   de daniel
Absenteismul   de cosor ion
A r h i v a
  Ca pe vremea lui Pazvante    5 comentarii
  NATO din farfurie    1 comentariu
  Intrarea Romaniei in NATO    5 comentarii
  O Europa conservatoare    
  La judecata zilei    2 comentarii
  De la NATO la UE e mai mult decat un pas    2 comentarii
  Somnul presedintelui naste monstri    2004-04-02
  Confiscarea averii    2004-04-01
  De doua ori Bivolaru    2004-03-31
  "Lucrarea" lui Ciomazga    2004-03-30
  Razboiul rozei s-a sfarsit    2004-03-29
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Duduienilor, in curs de lichidare (705 afisari)
 ANA BLANDIANA (700 afisari)
 Ceausescu si Loja "Propaganda Due" (574 afisari)
 Harta lui Piri Reis (501 afisari)
 Ziarul ZIUA a mediat conflictul dintre Cna Si prima Tv (420 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.44562 sec.