Ziua Logo
  Nr. 2977 de miercuri, 31 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
O noua lovitura de imagine?
Serban ORESCU 
Ca analist al scenei politice romanesti nu pierd din vedere vorba lui Talleyard - unul din marii politicieni ai tuturor timpurilor care a trait in prima parte a secolului al XIX-lea in Franta, renumit prin cinismul lui: "limba a fost data oamenilor pentru a-si ascunde gandurile".
D. Nastase si Guvernul sau au fost de nenumarate ori criticati in tara, dar mai ales peste hotare, pentru lentoarea reformelor menite sa alinieze Romania la standardele occidentale. Au fost criticati, si-au insusit mai mult sau mai putin criticile, dupa care totul a ramas la fel ca inainte: suntem tara est-europeana cu cel mai scazut nivel de viata, tara unde restituirile merg cel mai lent, unde justitia, administratia sunt cangrenate de coruptie, tara in care democratia si libertatile ei sunt in mare parte simulate, unde migratia de partid este incurajata de partidul de la putere mai mult decat oriunde in lumea cunoscuta noua.
Toate acestea n-au impiedicat insa pe primul-ministru sa proclame zilele trecute in fata unei adunari a tineretului PSD: "prieteni, a venit primavara social-democrata!". Ce s-a intamplat se stie... Mai nimic! Delegatia permanenta a PSD a hotarat sambata suspendarea din functia de presedinte de organizatie judeteana a 11 dintre liderii sai locali cei mai compromisi - ale caror abuzuri sunt de multa vreme denuntate de presa fara efect. E drept ceva s-a schimbat. Verbal, d. Nastase lua sistematic apararea "baronilor" acuzati pe nedrept, chipurile...
Mai important politic decat demiterea de baroni, este totusi discursul rostit de d. Nastase in care dansul s-a referit la "noi critici din partea Parlamentului European, "Europenii spun - arata d. Nastase deunazi - ca reformele noastre trebuie sa fie mai profunde si mai rapide". Este pentru prima oara cred cand primul ministru admite ca reformele patronate de d-sa si de presedintele Iliescu sunt insuficiente.
Premierul Nastase recunoaste abia acum ca "nimic nu se poate face daca regulile puterii judecatoresti nu sunt clare pentru toata lumea". Daca abia acum? Toate lipsurile denuntate partial de primul-ministru erau de multa vreme cunoscute si d-sale, ceea ce nu l-a impiedicat niciodata sa le tolereze si sa laude realizarile Guvernului. In plus, autocriticile survin intr-o faza preelectorala - cand ar putea influenta viitoarele optiuni...
Primul-ministru pare sa ia in serios perspectiva ca Romania ar putea fi devansata de Bulgaria la admiterea in Uniunea Europeana. Mai intervine insa inca un motiv: PSD-ul are in vedere dupa alegeri, potrivit unor versiuni, un guvern de coalitie cu liberalii si, precum mireasa, s-ar pregati de nunta. In al treilea rand, conducerea PSD se afla sub presiunea tineretului caruia primul- ministru i s-a adresat sambata trecuta. Tineretul nu intelege sa-si compromita viitorul de dragul neo-comunismului, atat de scump seniorilor partidului. Tineretul nu doreste sa-si paraseasca tara pentru a trai mai bine si nici acces nu are la sursele de imbogatire fara munca ale seniorilor. Un conflict intre generatii se desemneaza la orizont in partidul de guvernamant.
Toate aceste considerente par sa militeze pentru ipoteza ca s-a intamplat totusi ceva in PSD si ca - poate - de data asta cuvintele d-lui Nastase n-au fost rostite pentru a-i ascunde gandurile.
Pe de alta parte se inmultesc, insa, si indiciile dar d. Nastase a dorit, cu discursul sau, sa "ia ochii" Occidentului si simpatizantilor opozitiei cu o simulare de proportii mai mari - au mai fost, de altfel, cateva in trecut!
In esenta - opozitia ar face o greseala daca ar considera ca in urma discursului d-lui Nastase trebuie sa-si schimbe atitudinea fata de PSD. Dar daca ar ajunge la o atare hotarare - morala elementara obliga Partidul National Liberal sa spuna din timp electoratului care ii sunt intentiile.
(articol transmis de Radio Europa Libera)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Cred in destramarea psd-ului !   de CALUGARUL
A r h i v a
  De doua ori Bivolaru    15 comentarii
  Legiferarea si impozitarea coruptiei    
  Sindromul tichiei de margaritar    13 comentarii
  Nimic in Fond    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Noroc cu Purgatoriul    
  Isi pregateste d. Stoica reintrarea in politica?    2004-03-27
  Cazul celor doi generali    2004-03-24
  Sondajul CURS    2004-03-20
 Top afisari / comentarii 
 De ziua ei, Naty Badea si-a fi dorit o excursie in Italia (661 afisari)
 Cea mai bogata romanca are 50 milioane de dolari (87 afisari)
 Mitingul MISA in fata Parchetului (65 afisari)
 Dinamo vine de la greci (30 afisari)
 Alegeri de ochii lumii la Universitatea Transilvania Brasov (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90882 sec.