Ziua Logo
  Nr. 2977 de miercuri, 31 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Legiferarea si impozitarea coruptiei
Daniel UNCU 
Octav Cozmanca declara ca baronii suspendati de partid vor putea candida. Viorel Hrebenciuc declara ca, din contra, nu vor putea candida.
Presedintele PSD, Adrian Nastase, declara ca una dintre formulele de combatere a coruptiei ar fi impozitarea averilor ilicite cu 90%. Parintele PSD, Ion Iliescu, declara ca singurul lucru care se poate face cu averile ilicite este confiscarea acestora si nicidecum impozitarea lor.
Partidul de guvernamant se confrunta in acest moment cu dilema: castigarea alegerilor sau conservarea establishment-ului!? Fatalmente, constructia de infrastructura pe care se bazeaza puterea financiara, sociala si politica a PSD a ajuns sa puna in dificultate, iata, ofensiva imagistica de primavara a partidului de guvernamant, ofensiva orientata, evident, spre castigarea alegerilor generale. Baronii locali si grupurile de interese care ii sustin par sa fi fost dezamagiti de intransigenta declarata a conducerii centrale si, finalmente, aplicata in cazul marii majoritati a baronilor. Reactia nu s-a lasat prea mult asteptata. Sentimentul de frustrare al celor care se considera, astfel, tradati in asteptarile lor interesate l-a facut pe Octav Cozmanca sa declare ca "...din orgolii prost intelese, mofturi, pretentii exagerate, altii au aplecat urechea la diversi sfatuitori si au luat decizii necorespunzatoare cu ceea ce s-a decis la nivel central". La fel si Viorel Hrebenciuc a lasat sa se inteleaga ca in anumite zone au aparut "reactii" la deciziile luate la centru mai ales in Ilfov, Valcea, Bihor si Gorj. Dar asemenea reactii sunt doar varful iceberg-ului...
Este destul de evident ca establishmentul incepe sa se razvrateasca. Presiunile grupurilor financiare nu ne putem imagina ca sunt de intensitate redusa. Establishmentul vrea liniste si oportunitati. Altfel, face presiuni. Acestea sa il fi facut, oare, pe Adrian Nastase sa propuna acea revoltatoare formula de impozitare cu 90% a veniturilor ilicite in fata tinerilor social-democrati!? Care, prinsi in valtoarea entuziasmului intalnirii de la Sala Polivalenta, in loc sa il fluiere pe primul ministru care incearca sa legifereze astfel furtul, l-au aplaudat!? Nu putem sti cu certitudine. Ceea ce stim, insa, este ca la o atare sfidare la adresa cetateanului de rand si a mediului de afaceri autohton nu cred ca am mai fost martori inainte.
Cu alte cuvinte, seful Cabinetului incearca sa transmita coruptilor ca, in loc sa ii trimita dupa gratii, Statul roman va gasi o formula de legiferare si impozitare a furtului!? Cu alte cuvinte, domnul Nastase le-a spus coruptilor de tot soiul ca pot fura in continuare, pot lua spaga in continuare, pot devaliza banci si vinde "pe spranceana" societati comerciale din patrimoniul statului in continuare, acumuland din mita averi uriase in continuare, caci singurul lucru care li se va intampla va fi acela ca Statul-spaga, gandit de onor primul-ministru, le va impozita agoniseala ticaloasa cu un procent de 90%!? Cu alte cuvinte, Statul incurajeaza de acum coruptia, furtul, mita, activitatile mafiote, deoarece va percepe un impozit de 90% din beneficiile acestor activitati ilegale si, astfel, isi va rotunji veniturile bugetare!? Pentru numele lui Dumnezeu, mie mi se pare ca Adrian Nastase a lansat o invitatie tuturor mafiotilor din Romania, tuturor coruptilor si celor care vor sa corupa sa se apuce de treaba, caci Statul are nevoie de bani! Si, asta, in fata a catorva mii de tineri social-democrati si a mass-media! Si, nimeni nu pare sa fie ingrozit de ceea ce s-a propus! Ba, din contra, niscaiva tuteri au si inceput sa gaseasca valoarea politica a propunerii premierului si sa emita judecati pretioase despre ineditul formulei! Ce se intampla cu Romania, oameni buni? Daca nu sesizam gravitatea unei asemenea propuneri, atunci inseamna ca acceptam ca averile ilicite, dobandite prin trafic de droguri, de carne vie, de armament sau obtinute prin coruptie la nivel inalt, prin deturnari de fonduri si devalizari de banci, prin spalare de bani etc. vor deveni legitime si, astfel, impozabile!
Si, Opozitia nu zice nimic. Nu urla, nu iese cu pancarte in strada, nu inainteaza motiune de cenzura, nu cere demisia premierului. Nimic! Absolut, nimic! Primul ministru propune legiferarea coruptiei, iar Opozitia... polemizeaza cordial. Suntem in plin Kafka!
Culmea, cel care a reactionat normal a fost ...Ion Iliescu!!! Daca nu ar fi tragic, ar fi chiar comic. Seful statului a declarat ca averile dobandite ilicit trebuie confiscate si nicidecum impozitate! Corect, domnule presedinte! De bun simt!
Ma opresc aici. Gravitatea momentului mi se pare, insa, evidenta. In conditiile in care primul ministru doreste legiferarea coruptiei prin impozitarea averilor ilicite, prea multe lucruri nu cred ca mai pot fi facute in aceasta tara cu aceasta (iertata sa imi fie virulenta!) gasca de politicieni parati aflata la putere! Caci, nu cred ca exista forma de guvernamant mai prielnica sarlatanilor decat pseudo-democratia. In aceasta democratie originala, pastorita de actualul partid de guvernamant, credeam ca nici o ticalosie nu poate fi prea mare. Se pare ca m-am inselat. Primul ministru, Adrian Nastase, a tinut sa ma socheze. Caci, impozitarea coruptiei este o ticalosie mult prea mare chiar si pentru acest nenorocit de simulacru de democratie autohtona.
A r h i v a
  De doua ori Bivolaru    15 comentarii
  O noua lovitura de imagine?    1 comentariu
  Sindromul tichiei de margaritar    13 comentarii
  Nimic in Fond    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Noroc cu Purgatoriul    
  Loialitatea vinovatiilor si esecul democratiei    2004-03-24
  Mass-media - ultimul mohican    2004-03-17
  Restructurare, fara schimbarea regulilor    2004-03-10
  "D.A." si troianul Ciorbea    2004-03-03
  Cine critica pe cine?    2004-02-25
 Top afisari / comentarii 
 De ziua ei, Naty Badea si-a fi dorit o excursie in Italia (661 afisari)
 Cea mai bogata romanca are 50 milioane de dolari (87 afisari)
 Mitingul MISA in fata Parchetului (65 afisari)
 Dinamo vine de la greci (30 afisari)
 Alegeri de ochii lumii la Universitatea Transilvania Brasov (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.43690 sec.