Ziua Logo
  Nr. 2976 de marti, 30 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
De la trimisul nostru special la Washington, Radu TUDOR
Romania a depus documentele de aderare la NATO
-- Schimbarea echilibrului strategic in zona Marii Negre este cea mai importanta consecinta in Europa de Sud-Est
"Ziua de 29 martie este o zi istorica pentru Romania si va ramane un reper esential pentru securitatea nationala a tarii noastre", a declarat, ieri, la Washington, premierul roman Adrian Nastase, inaintea ceremoniei oficiale de aderare la NATO. Presedintele George W. Bush, i-a primit ieri, la Casa Alba, pe sefii de Guvern din cele sapte state est-europene invitate sa adere la NATO. Premierii din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia si Slovenia, precum si secretarul general al NATO au fost prezenti la ceremonie. Statele Unite sunt depozitarele Tratatului Atlanticului de Nord din 1949, care sta la baza crearii NATO. Cei sapte premieri au depus instrumentele de ratificare a protocoalelor de aderare, iar acest moment fundamental semnifica faptul ca cele sapte state sunt, din punct de vedere juridic, membre NATO. Programul delegatiei romane, condusa de primul-ministru Adrian Nastase, a inceput luni mai devreme cu un un dejun festiv la Departamentul Trezoreriei, oferit de secretarul de stat Colin Powell. La inceputul dejunului a avut loc depunerea propriu-zisa a instrumentelor de ratificare a protocoalelor de aderare. La Casa Alba, cei sapte premieri au fost primiti separat, in Biroul Oval, de presedintele George Bush. Apoi a avut loc o intrevedere a primilor-ministri ai statelor V10 (Grupul de la Vilnius), format din cele 7 noi membre plus Albania, Croatia si Macedonia cu presedintele SUA. Acesta este practic un semnal politic privind viitoarea zona de extindere a NATO.
Din partea americana au mai participat vicepresedintele SUA Dick Cheney, secretarul de stat Colin Powell, secretarul apararii Donald Rumsfeld, consilierul pentru securitate nationala Condoleezza Rice, sefului Statului Major Interarme generalul Richard Myers si Dan Fried, director general al National Security Council. "Romania inchide o paranteza de istorie si poate sa priveasca cu optimism inspre viitor. Timp de 60 de ani romanii si-au dorit o tara care sa fie parte a unei aliante puternice si sigure, sa nu mai fie o zona-tampon intre Est si Vest, nesigura, neclara, si astazi acest obiectiv important al romanilor se implineste", a declarat Adrian Nastase.
Primul-ministru a tinut sa precizeze ca integrarea Romaniei in NATO se datoreaza in primul rand romanilor, "populatiei tarii noastre in conditiile in care, impreuna, in acesti ultimi ani, am reusit sa convingem Alianta Nord-Atlantica de faptul ca meritam sa facem parte din echipa". "Romania nu mai este o tara situata la periferia sistemelor de securitate, este o tara care face parte din familia tarilor democratice", a aratat Adrian Nastase. El a apreciat ca evenimentele din 11 septembrie 2001 au avut rolul lor in extinderea Aliantei. In conferinta de presa comuna a celor 10 prim-ministri de la National Press Club a fost remarcata contributia importanta a celor sapte noi membri la eforturile de stabilizare in zone de conflict precum Kosovo si Bosnia, dar si determinarea de a continua eforturile politice si militare in cadrul coalitiei internationale antiteroriste, pe teatrele de operatiuni din Afganistan si Irak.
Ridicarea drapelelor nationale, vineri, la Bruxelles
Urmatorul pas oficial al acestui proces de aderare efectiva va fi vineri, la manifestarile festive de ridicare a drapelelor nationale ale celor sapte noi membri ai NATO, la Cartierul general al Aliantei din Bruxelles. In prezenta Secretarului General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a ministrilor de Externe ai celor 19 state membre si a celor 7 ministri de Externe ai noilor state membre, va avea loc ceremonia de inaltare a drapelelor nationale ale celor sapte. Ceremonia de arborare a drapelelor de stat la sediul Aliantei de la Bruxelles va fi urmata de o reuniune festiva a Consiliului Nord-Atlantic, la care vor participa ministrii de Externe ai celor 26 de state membre. Cu acest prilej, ministrul roman al Afacerilor Externe va rosti un mesaj din partea Romaniei pentru prima data ca membru deplin al Aliantei Nord-Atlantice. Tot vineri, Mircea Geoana va lua parte la reuniunea informala a ministrilor de Externe ai NATO, dedicata pregatirii Summitului NATO de la Istanbul.
Romania, la Consiliul Rusia-NATO
Pe langa comitetele si organismele importante ale NATO din care Romania va face parte, cu drepturi consultative si decizionale depline, o premiera importanta este si aceea a participarii tarii noastre la Consiliul NATO-Rusia. Acest lucru nu a fost posibil pana in prezent, deoarece Moscova s-a opus participarii Romaniei. O alta comisie importanta la care vom participa este NATO-Ucraina. Toate evolutiile imediate vor aduce un plus pentru politica externa si de securitate a Romaniei, interesata in mod direct de stabilitatea in zona Balcanica, de relatii foarte stabile cu vecinii si de contributia pentru stabilizarea Caucazului si Asiei Centrale. Aceasta din urma zona, de o importanta strategica incontestabila, este intrinsec legata de cea a Marii Negre. Crearea unui nou echilibru strategic, prin existenta a trei tari riverane ca membre NATO (Romania, Bulgaria, Turcia), faciliteaza proiectele de viitor ale SUA si Aliantei Nord-Atlantice de stabilizare prin intermediul actiunilor politico-militare.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Tot eu Sorry , Felicitari pt ZIUA,   de Aladin
Poate mi-a scapat mie , a vazut cineva la TV (USA) acest eveniment?   de Aladin
A r h i v a
  Adio migratie politica    3 comentarii
  Iliescu: "Un moment de angajare responsabila"    1 comentariu
  Duma de Stat este impotriva extinderii Aliantei Nord-Atlantice    1 comentariu
  Rusia, total anti-NATO    2 comentarii
  Schimb de decoratii la Cotroceni    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Art. 118 Cod Penal - Confiscarea speciala (200 afisari)
 "Lucrarea" lui Ciomazga (123 afisari)
 Zeci de chelnerite aspirante au fost filmate dezbracate (56 afisari)
 Spitalul Coltea sarbatoreste 300 de ani in ruina (35 afisari)
 Gregorian Bivolaru, urmarit penal (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00994 sec.