Ziua Logo
  Nr. 2976 de marti, 30 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Laburistii, lasati in urma
Conservatorii britanici se afla, in acest moment, pe locul intai in topurile de popularitate, fiind creditati cu 39% din intentiile de vot, urmati de laburistii premierului Tony Blair, cu 34 de procente si de liberal -democrati, care pot conta pe 20 la suta din intentiile de vot. Conform unui sondaj de opinie realizat de institutul YouGov si publicat in numarul de ieri al cotidianului Telegraph, 60% dintre britanici dezaproba bilantul Guvernului laburist, si numai 29% il aproba. Totusi, Tony Blair este persoana preferata pentru functia de sef al Guvernului. El este considerat premierul ideal de 32% dintre britanici, fiind urmat in acest clasament de liderul conservator, Michael Howard, cu 29 de procente si de cel al liberal-democratilor, Charles Kennedy, cu 13 la suta. In acelasi chestionar, citat de Rompres, 66% dintre subiecti apreciaza ca Eixecutivul laburist de la Londra nu a fost "onest si demn de incredere". (D.E.)
Al-Queda, lovita in plin
Seful serviciului de informatii al retelei Al-Queda a fost ucis in timpul unei operatiuni militare pakistaneze lansate saptamana trecuta in zona tribala, de-a lungul frontierei cu Afganistanul. Conform unor surse militare pakistaneze, citate de Mediafax, militantul Al-Queda a fost identificat sub numele de "Abdullah". In aceeasi operatiune a fost ranit liderul islamist uzbek Tahir Yoldashev, numarul zece in ierarhia Al-Queda. Recentele actiuni ale trupelor pakistaneze au vizat presupusi membri Al-Queda si sustinatori locali ai acestora. (D.E.)
Carti germane pentru Irak
Ministerul german de Externe a lansat cu ocazia Targului de Carte de la Leipzig initiativa "Carti pentru Irak", cu ajutorul careia urmeaza sa se dezvolte o colaborare pe termen lung intre editori, oameni de stiinta si bibliotecari germani si irakieni, informeaza un comunicat al Ambasadei Germaniei la Bucuresti. Primul pas consta in restaurarea Bibliotecii Sectiei de Germanistica a Universitatii din Bagdad, al carei fond de carte, care cuprindea inainte cca 15.000 de publicatii, a fost in mare masura distrus si jefuit in timpul razboiului. Initiativa "Carti pentru Irak" va amenaja spatiile bibliotecii si le va dota din nou cu carti necesare studiului. Din initiativa ministrului federal de Externe Joschka Fischer, organizatorii Targului International de Carte de la Frankfurt impreuna cu Asociatia Librarilor Germani au facut apel la editorii germani pentru a dona cartile necesare. Pana in primavara se estimeaza ca vor fi predate Bibliotecii Sectiei de Germanistica a Universitatii din Bagdad aproximativ 10.000 de carti. (G.D.)
Alarma cu bomba la Bruxelles
Sediul Comisiei Europene din Bruxelles a fost evacuat ieri in urma descoperirii unui "pachet suspect" in interiorul cladirii, transmite Mediafax. Cu putin timp inainte de ora locala 11.00, serviciile de securitate ale Comisiei au cerut tuturor angajatilor sa paraseasca imobilul. Alte trei cladiri anexe care fac parte din complexul Comisiei Europene au fost evacuate, potrivit martorilor oculari. Imediat, pachetul suspect a fost analizat de o echipa de genisti, care au stabilit ca nu e vorba de un atentat, ci de o simpla servieta uitata in cladire. In ultimele saptamani au fost inregistrate mai multe alarme false la sediile institutiilor publice din Bruxelles. (D.E.)
Geoana la Budapesta
Ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, efectueaza azi o vizita oficiala la Budapesta, unde va purta discutii cu premierul Republicii Ungare, Péter Medgyessy, cu ministrul ungar al Afacerilor Externe, Laszlo Kovacs, si cu reprezentanti ai Parlamentului ungar. Ministrul roman de Externe va sustine o alocutiune la Universitatea Central-Europeana din Budapesta, cu tema "Impactul extinderii europene asupra relatiilor romano-ungare", urmata de o intalnire cu reprezentanti ai presei ungare si ai presei straine acreditate la Budapesta. Cu prilejul vizitei oficiale la Budapesta, ministrul Afacerilor Externe va purta discutii referitoare la stadiul si obiectivele Romaniei in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, concluziile Consiliului European de primavara de la Bruxelles, expertiza ungara in negocierile cu UE si se va realiza un schimb de opinii asupra chestiunilor de interes din actualitatea europeana: perspectivele Conferintei Interguvernamentale, Agenda Lisabona, elaborarea Politicii Externe si de Securitate Comuna. (G.D.)
Fiul lui Sharon, somat
Gilad Sharon, fiul cel mic al premierului israelian, Ariel Sharon, trebuie sa predea documente si inregistrari relevante pentru ancheta in cazul de coruptie in care este cercetat, a dispus, ieri, Curtea Suprema a Israelului. Desi, pana in prezent, Gilad, a refuzat sa puna la dispozitia tribunalului vreun document, avocatul sau a anuntat decizia Curtii Supreme. Insusi Ariel Sharon ar putea fi implicat in aceasta ancheta, informeaza agentia Reuters, precizand ca procurorul statului Israel, Edna Arbel, a recomandat, duminica, in mod oficial, inculparea premierului Sharon pentru luare de mita, prin intermediul fiului sau Gilad, de la omul de afaceri israelian David Appel. Cel care va lua insa decizia finala privind inculparea prim-ministrului este procurorul general al statului, Menahem Mazuz. Surse din cadrul Ministerului israelian al Justitiei au precizat insa ca ar putea dura chiar doua luni pana cand Mazuz isi va anunta concluziile in privinta acestui caz. (I.C.)
A r h i v a
  Casa Alba refuza ancheta "11 septembrie"    16 comentarii
  Donati pentru familiile prizonierilor romani de la Tiraspol!    1 comentariu
  Confruntare Bush-Kerry pe terenul economiei    1 comentariu
  Irakul, morti peste morti    1 comentariu
  Infrangere dura pentru dreapta franceza    1 comentariu
  Muntenegru cere independenta    
  Roman la primaria din Roma    
  Sfantul Scaun sustine integrarea europeana a Romaniei    
  Politia spaniola a avut teroristii in mana    
 Top afisari / comentarii 
 Art. 118 Cod Penal - Confiscarea speciala (200 afisari)
 "Lucrarea" lui Ciomazga (123 afisari)
 Zeci de chelnerite aspirante au fost filmate dezbracate (56 afisari)
 Spitalul Coltea sarbatoreste 300 de ani in ruina (35 afisari)
 Gregorian Bivolaru, urmarit penal (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01116 sec.