Ziua Logo
  Nr. 2976 de marti, 30 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nastase fura steagul Opozitiei
Roland Catalin PENA 
Luat de ale tineretii valuri, premierul Nastase a aruncat sambata pe scena politica, la "Primavara social-democrata" unde-i cantau in struna cateva mii de pesedei, cu promisiuni fara numar. Una a fost rapid preluata de noul ministru al Justitiei. Nici n-a zis bine Nastase ca va cere specialistilor sa elaboreze cea mai buna forma a legii conform careia averile ilicite vor fi impozitate cu 90%, ca, hop, tanara speranta a Justitiei s-a si apucat sa explice cum va pune el in practica pretioasa indicatie. Noroc ca duminica este zi libera. Altfel ar fi transpirat la proiect niste functionari din minister, pentru ca luni sa afle de la presedintele Iliescu ca averile ilicite nu se impoziteaza, se confisca. Si n-a fost singura promisiune a primului-ministru desfiintata rapid de seful statului. Nastase a promis ca va propune restrictionarea migratiei politice, "sursa a oportunismului politic". Na-ti-o dreasa ca ti-am frant-o, i-a replicat Iliescu, anuntand ca va promulga Legea alegerilor locale care lasa alesii sa migreze liber ca pasarile cerului. Si "bunicuta" nu s-a oprit aici cu datul peste manute poznasului premier. Facandu-se ca nu se baga in suspendarea baronilor de catre Delegatia Permanenta, intaiul dregator al tarii a sugerat ca acestia ar trebui lasati sa candideze, ca sa-i poata judeca electoratul. Dupa asa vorbe parsive, PSD nu a avut nevoie decat de cateva zeci de minute pentru a comunica tarii ca nu a impus suspendatilor interdictii privind participarea la alegerile locale, "in conditiile in care nu se incalca prevederile legale in materie". Ca un amanunt, PSD a mai precizat ca Agathon nu a facut o asemenea afirmatie in conferinta de presa sustinuta duminica. Sanchi! A facut-o cu gura pana la urechi. Cozmanca, mai hot, dupa ce a tratat cu Bebe Ivanovici, care amenintase cu dezvaluiri despre afacerile celor din Delegatia Permanenta, sa-si accepte suspendarea, i-a asigurat pe sustinatorii acestuia ca poate candida, dar nu la o functie de primar. Bebe Ivanovici tintea oricum doar un loc de consilier judetean pentru a-si putea pastra functia de presedinte al CJ Ilfov. Ca si Mischie, la Gorj.
De sambata pana luni, "Primavara social-democrata", inaugurata de discursul tineresc al lui Ponta si continuata de cel pragmatic al lui Nastase, se cam transforma in "Toamna Patriarhului".
Ce sa faca in aceasta situatie Opozitia? Sa se bucure sau sa se intristeze? Daca ar fi luat de bune masurile anuntate de Nastase ar trebui sa-i planga acestuia pe umeri. Or, cum Stolojan le-a catalogat, la minut, "vorbe goale fara continut", iar Boc a declarat ca "de toate lucrurile criticate la reuniunea PSD, principalul vinovat este insusi Adrian Nastase", e limpede ca Alianta PNL-PD nu crede in sinceritatea premierului. Ii ramane, deci, sa se bucure. In fond, din punct de vedere strict al Opozitiei, Nastase nu a incercat altceva sambata decat sa-i preia temele de campanie. Cei cativa pasi in spate facuti ieri de Iliescu si, implicit, de partidul de guvernamant nu inseamna ca strategia electorala prefigurata de discursurile lui Ponta si Nastase va fi abandonata. Se vor face, dupa cum se intrevede, niste concesii baronilor, insa, la urma urmei, campania electorala a PSD este condusa de Nastase.
Pentru Opozitie, in general, si pentru Alianta, in particular, pana acum strategia era simpla. Ataca in punctele vulnerabile si, poate, castiga electorat, atata vreme cat premierul ironiza semnalele venite de la Bruxelles si Washington privind dimensiunea coruptiei, isi apara baronii, se facea ca nu vede deturnarea fondurilor europene, lasa in plata Domnului migratia politica etc. De aci incolo datele problemei se schimba fundamental. Opozitia nu are nici pe departe vizibilitatea liderilor Puterii, care umplu jurnalele televiziunilor. Cele cateva ziare care isi mai permit sa scrie despre actiunile opozantilor nu pot concura cu impactul electoral al audio-vizualului. Mersul din poarta in poarta pare o gluma in Romania. Iar una peste alta, strategiile afisate de D.A., cat si de PUR, sau AP nu lasa impresia ca le-ar da inteligenta afara din casa. PRM este intr-o situatie privilegiata. Latra ba in stanga, ba in dreapta, si, interesant, nu i se raspunde de nicaieri.
Miscarea lui Nastase este o arma cu doua taisuri atat pentru PSD, cat si pentru PNL-PD. In functie de inteligenta cu care va raspunde noii strategii pesediste, Alianta poate da mat sau poate fi mat doar dupa cateva mutari. Mai e si varianta cu doi care se bat si castiga al treilea. D.A. este obligata la un simultan, pe cand PSD poate face oricand pat cu PRM.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
GENIAL   de dihot
A r h i v a
  "Lucrarea" lui Ciomazga    5 comentarii
  Ora optiunii    2 comentarii
  Tupeu de stat    1 comentariu
  Vremuri foarte interesante in istoria NATO    9 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Editorial despre nimic    2004-03-27
  Chestiunea taranista si nu prea    2004-03-18
  Frica pesedistului de alegator    2004-03-12
  E groasa rau!    2004-02-05
  Mofturi de european sadea    2004-01-21
 Top afisari / comentarii 
 Art. 118 Cod Penal - Confiscarea speciala (200 afisari)
 "Lucrarea" lui Ciomazga (123 afisari)
 Zeci de chelnerite aspirante au fost filmate dezbracate (56 afisari)
 Spitalul Coltea sarbatoreste 300 de ani in ruina (35 afisari)
 Gregorian Bivolaru, urmarit penal (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.46000 sec.