Ziua Logo
  Nr. 2976 de marti, 30 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Gregorian Bivolaru, urmarit penal
-- Procurorii aradeni au declansat actiunea dupa incercarea liderului MISA de a fugi prin vama Nadlac * Bivolaru avea o legitimatie de ziarist si un certificat de la Federatia Internationala a Jurnalistilor * Calauza, vamesul Ferencz Farkas Szolt din Sfantu Gheorghe, este anchetat pentru trafic de migranti * El a fost suspendat din functie * Ministrul Controlului, Ionel Blanculescu, afirma ca vamesul Gheorghe Porubszki a avut "un rol decisiv in capturarea lui Bivolaru" * Procurorii de la Arad au declinat competenta, pentru finalizarea cercetarilor, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti
Liderul spiritual al MISA, Gregorian Bivolaru, a fost pus sub urmarire penala. Ieri, in cursul diminetii, procurorii din cadrul Parchetului Judecatoriei Arad au inceput urmarirea penala impotriva lui Bivolaru sub acuzatia de tentativa de trecere frauduloasa de frontiera. Bivolaru, deghizat si calauzit de o persoana legitimata a fi vamesul Ferencs Szolt Farkas, din Sfantu Gheorghe, a incercat sa fuga duminica seara prin punctul de frontiera Nadlac, dar a fost prins de politistii de frontiera. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat pentru ZIUA ca, desi Bivolaru nu fusese dat in consemn, el se afla in supraveghere si serviciile de informatii monitorizau fiecare miscare a acestuia. Intrucat tot dosarul privind Operatiunea "Spirala" se afla la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Parchetul Judecatoriei Arad si-a declinat competenta catre institutia condusa de procurorul general George Balan, care a coordonat actiunile si descinderile in imobilele miscarii.
Bivolaru se declara "victima a unei inscenari"
Conform procurorilor aradeni, care l-au audiat deja pe Bivolaru, vamesul care l-a condus va fi acuzat de trafic de migranti (calauzire), pentru ca a favorizat incercarea de fuga a lui Bivolaru. Dosarul privind tentativa de trecere frauduloasa de frontiera poarta numarul 1620P/2004. Audierea liderului spiritual al MISA a durat o ora si jumatate. Dupa care, atat Bivolaru cat si complicele-calauza au fost transportati catre Bucuresti cu masini ale Politiei de Frontiera. Pe parcursul audierilor, in fata Parchetului au manifestat aproximativ 15 simpatizanti MISA. La iesirea din Parchet, Bivolaru a declarat - citat de Mediafax - ca este "victima unei inscenari". "Este o inscenare! Era un vames cu care am intrat sa-mi spuna daca pot sa parasesc tara, nu voiam sa ma sustrag controlului. N-am purtat peruca, ea nu exista. Am vrut sa plec in excursie in Ungaria sa ma odihnesc, ca am fost foarte agasat in ultima vreme. N-am interdictie sa parasesc tara, e un imens abuz care s-a facut permanent. Acasa la mine, la perchezitie, mi s-au distrus toate lucrurile, apartamentul mi-a fost devastat, un abuz imens", a spus liderul MISA. Cativa dintre sustinatori au alergat dupa masina in care se afla liderul lor spiritual.
Persoanele care se aflau in autoturismul aflat in zona dutty-free-urilor au fost controlate si lasate sa plece pentru ca aveau viza de iesire din tara si s-a constatat ca nu au comis nici o infractiune. Printre acestia se afla si un cetatean italian.
Filmul capturarii liderului MISA
Conform Autoritatii Nationale de Control, duminica seara, in jurul orelor 20.30, lucratorul vamal Gheorghe Porubszki de la Biroul vamal Nadlac a identificat doi cetateni care circulau prin spatiul destinat ghiseului unic - unde au acces doar persoanele autorizate. Cei doi nu au vrut sa-si decline identitatea si au parasit cladirea iesind pe sensul de intrare in tara, dar continuandu-si drumul spre iesirea din frontiera. Recunoscandu-l pe Bivolaru, vamesul Porubszki a solicitat ajutorul politistilor de frontiera. Bivolaru se deghizase puunandu-si pe cap o peruca de culoare neagra. Din verificarile imediate a reiesit ca Bivolaru si calauza Farkas erau asteptati in fata spatiilor magazinelor dutty-free de catre alti trei cetateni carora li se intocmisera deja formalitatile de trecere a frontierei. ANC arata ca lucratorul vamal Gheorghe Porubzski a contribuit "in mod decisiv la prinderea lui Gregorian Bivolaru".
Conform ANC, Garda Financiara, cu 30 de comisari, si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, cu doi inspectori, sunt implicate in operatiuni de control cu privire la cazul MISA. Astfel, sunt verificate 32 de societati comerciale cunoscute ca avand legatura cu Miscarea lui Bivolaru. "Controlul se va desfasura pe o perioada nedeterminata", a declarat ministrului Controlului, Ionel Blanculescu.
Suspendare din functie pentru vamesul Farkas
In privinta lui Farkas, o pare din lucratorii vamali au sustinut ca acesta ar fi membru MISA. Conform sefulu ANV, Tudor Tanasescu, lucratorul vamal se afla in timpul lui liber si urmeaza ca acest caz sa fie trecut prin comisia de disciplina a institutiei. "Pana la finalizarea problemei juridice a acestuia, lucratorul vamal va fi suspendat din functie", a spus Tanasescu. Farkas a fost invoit in urma cu patru zile, mai precis vineri, intre orele 13-17, pentru probleme personale. Colegi de-ai acestuia afirma ca sotia lui, cand a aflat vestea, duminica seara, a spus ca nu-l mai vazuse la fata de doua zile. Adica de vineri. Vamesul complice cu Bivolaru efectuase - conform Inspectoratului General al Politiei de Frontiera - o scurta "excursie" in Ungaria, insotit de o tanara, Camelia C., cu care s-a si intors in tara si s-a intalnit cu Bivolaru in zona de frontiera. Farkas, impreuna cu femeia si celelalte persoane aflate in masina Volkswagen inmatriculata la Covasna - un roman, Ionut P.(29 de ani), o persoana cu dubla cetatenie, romana si italiana, Catalin C. (34 de ani) si un cetatean italian, Alessandro T. (44 de ani) -, l-au preluat pe Bivolaru si l-au lasat la statia PECO din apropierea punctului de trecere a frontierei.
La controlul efectuat asupra masinii, s-a descoperit o punga aflata pe bancheta din spate, o carte de identitate, o legitimatie de ziarist si un certificat eliberat de Federatia Internationala a Jurnalistilor. Toate documentele apartineau lui Bivolaru. De asemenea, acesta avea asupra sa suma de 4400 de euro.
Gregorian Bivolaru a fost adus, aseara, la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti, pentru ca procurorii sa-i prezinte acuzatiile cuprinse in dosarul pe care il instrumenteaza, respectiv act sexual cu un minor si corupere sexuala, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax. Pana la inchiderea editiei, el nu fusese prezentat instantei, care urma sa decida in privinta emiterii unui mandat de arestare pe numele sau.
Adina ANGHELESCU 
A r h i v a
  Miting MISA, in Bucuresti    3 comentarii
  Bivolaru-BRD, banuit ca se ascunde in Bihor    1 comentariu
  Administratorul stadionului "Ion Oblemenco", injunghiat    
  Rompetrol raspunde PNA    
  Spaga de 20.000 de dolari    
  Proiectil gasit in Parcul Politehnicii    
  Al-Queda tranziteaza Romania    3 comentarii
  SUA cer accelerarea accesului la arhivele Securitatii    2 comentarii
  DJ-ul de la Mix Fm in proces cu patronul    
  Traficanti de droguri romani, arestati in Anglia    
 Top afisari / comentarii 
 Art. 118 Cod Penal - Confiscarea speciala (200 afisari)
 "Lucrarea" lui Ciomazga (123 afisari)
 Zeci de chelnerite aspirante au fost filmate dezbracate (56 afisari)
 Spitalul Coltea sarbatoreste 300 de ani in ruina (35 afisari)
 Gregorian Bivolaru, urmarit penal (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02729 sec.