Ziua Logo
  Nr. 2974 de sambata, 27 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Isi pregateste d. Stoica reintrarea in politica?
Serban ORESCU 
Cine va fi crezut ca, odata cu apropierea alegerilor, oamenii nostri politici se vor distanta de politicianism si vor acorda prioritatea cuvenita problemelor grave ale tarii - s-a inselat. Paginile ziarelor sunt pline de "balcanisme", de fitiluri cum sa fie manipulat mai bine adversarul, cum sa fie tras pe sfoara alegatorul fara a i se da macar ceva in schimb, cum sa se apere mai bine politicienii de raspunderile ce le revin etc. etc. Numai de problemele tarii - nimic. Incepi sa intelegi de ce la sondajele de opinie atat de multi raspund ca n-au intentia sa se prezinte la vot, de ce respondentii insisi se contrazic de la o intrebare la alta, de la o saptamana la alta... Nu avem oameni politici in stare sa castige prin competenta autoritate - asa cum se intampla in Occident. Avem in schimb in excedent sa le zicem "smecheri" care tot fuzioneaza, se reorganizeaza, se tot aliaza si se destrama, tot atrag atentia asupra lor ca sunt prezenti, sa nu fie uitati, dar nu oricum prezenti, ci doar cand vor considera ei oportun - gata sa formuleze chiar teorii ale oportunismului. Domnul Valeriu Stoica - fost ministru liberal al Justitiei pana in 2000 - s-a retras de buna voie din politica militanta, ceea ce nu-l impiedica sa puna - contrar oricarei discipline de partid - tara la cale in ce priveste politica de aliante a Partidului National Liberal. Cum se impaca asta cu disciplina de partid, nu stim... Dar nu numai de disciplina de partid e vorba in speta, ci si de o anumita rigoare de gandire. Fostul ministru al Justitiei cocheteaza in public cu o alianta intre PNL si PNTCD, mai mult decat atat chiar cu o fuziune. Dar sa dam cuvantul d-lui Stoica, respectandu-i si confuziile:
"...Deci o fuziune cu o formatiune politica reprezentanta a curentului conservator-popular (adica PNTCD precizam noi, S.O.) nu ar reprezenta un impediment...". (Cotidianul 26.03.04)
Se poate intelege: un impediment ca liberalii sa acopere si partea conservatoare a esichierului politic... Iata cum isi imagineaza d. Stoica, concret, aceasta fuziune: din punct de vedere politic PNTCD nu-si inceteaza activitatea, ci doar din punct de vedere juridic... Cum poate un partid politic sa-si continue activitatea ca atare - dupa fuziune, dar sa dispara din punct de vedere juridic? Dupa care fostul ministru al Justitiei isi continua sirul de confuzii "proiectul" (care proiect? partidul care a disparut juridic sau partidul rezultat din fuziune?) ar genera "o singura entitate politica cu o platforma liberala si una conservatoare"... Orice om cu bun simt e depasit - o fuziune sub forma de partid cu doua programe unul liberal, celalalt conservator? Un copil cu doua capete... S-ar putea insa ca d. Stoica sa aiba in vedere altceva - sa contracareze o eventuala fuziune intre PNL si partidul democrat al domnului Basescu... In acelasi interviu cu ziarul "Cotidianul" d. Stoica respinge alianta cu democratii, desi unele persoane din PNL o au in vedere, ca prematura "pana la momentul alegerilor parlamentare". Dar dupa alegeri alianta e tardiva - spun unii observatori. D. Stoica respinge atat alianta cat si fuziunea, desi - precizam noi - cu domnul Boc presedinte executiv al PD si fara d. Petre Roman in conducere, democratii au facut un pas important la dreapta apropiindu-se de liberali. Clar aproape este ca d. Stoica prefera relatia cu taranistii strangerii relatiilor cu democratii... Aceasta cu toate ca taranistii nu au din pacate sanse sa intre intr-un viitor Parlament si cu toate ca PD-ul este un partid in ascensiune... Sunt interese personale la mijloc? D. Stoica raspunde parca la aceasta intrebare in interviul sau de deunazi:
"...in politica trebuie sa ai mai multe optiuni. Important este ca intregul evantai al optiunilor sa te reprezinte...". O adevarata doctrina a oportunismului...
Vrea d. Stoica sa reintre in arena politica? Se pare ca da "daca m-am retras din Parlament - spune dansul - si am anuntat ca nu voi mai candida, asta nu inseamna ca m-am retras din politica". Concluzia: dansul e gata sa participe nu numai la viata politica, ci chiar la competitia politica din PNL si ... in acest scop doreste aliatii care ii convin. De ce n-o spune pe sleau?
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
O constatare.   de balota
ca sa nu-l trezeasca pe domnu patriciu serbanele draga.   de buni
Domnul Valeriu Stoica tinteste mai sus, tinteste la o functie europeana.   de balota
A r h i v a
  Baronii cedeaza, dar nu se predau    4 comentarii
  Caini & diversiuni    2 comentarii
  Editorial despre nimic    
  Viol in grup la Justitie    2 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  S-a dus si Bivolaru... Cum care Bivolaru?!    1 comentariu
  Cazul celor doi generali    2004-03-24
  Sondajul CURS    2004-03-20
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de canepa indiana in Castelul Huniazilor (149 afisari)
 Ziua si replica (128 afisari)
 Stiri pe scurt (73 afisari)
 "Tanara generatie" (43 afisari)
 Editorial despre nimic (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90966 sec.