Ziua Logo
  Nr. 2969 de luni, 22 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Protest si promenada de duminica in Parcul Carol
Catedrala Neamului contestata de trecatori
-- Cateva sute de bucuresteni si-au dat ieri dimineata cu parerea despre oportunitatea construirii monumentului pe aleile parcului * In paralel, organizatiile ortodoxe il acuza pe Basescu ca invrajbeste lumea in Postul Mare * Nostalgicii comunisti s-au bagat si ei in seama
Cateva sute de bucuresteni au protestat ieri, in Parcul Carol din Bucuresti, fata de decizia autoritatilor de a construi Catedrala Neamului in perimetrul parcului. Manifestarea a fost organizata de asociatia "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" si, dupa cum ne-a declarat Remus Cernea, directorul executiv al asociatiei, "reprezinta o parte a unei campanii impotriva deciziilor ilegale ale Guvernului de a modifica radical structura Parcului Carol, distrugand unul dintre monumentele sale istorice si punand in pericol intregul ansamblu". Asociatia a redactat o scrisoare deschisa pentru presedintele Romaniei prin care i se solicita sa intervina pentru "apararea Constitutiei si sa-si indeplineasca functia de mediere". Membrii asociatiei spun ca, amplasarea catedralei in parcul Carol, pe un teren de interes public - care gazduieste un monument istoric si un spatiu verde secular - vine in contradictie cu interesele si drepturile cetatenilor. "In calitate de garant al Constitutiei, domnule Presedinte, va cerem sa interveniti, astfel incat legea fundamentala si drepturile cetatenilor sa fie respectate" se afirma in scrisoarea deschisa pentru Ion Iliescu. Remus Cernea a afirmat ca monumentul Eroilor Comunisti din Parcul Carol ar putea capata o alta semnicaficatie si anume "monumentul victimelor comunismului". Se pare ca, simbolul acestui monument nu mai deranjeaza iar, cel putin o parte a bucurestenilor sustin ca nu-i mai intereseaza cine "se odihneste acolo". "Noi vrem Parcul Carol asa cum este el acum. Daca vor sa construiasca o Catedrala a Neamului sa o ridice in Vacaresti. Sunt atatea alte locatii unde poate fi construita Catedrala Neamului", ne-au declarat participanti la actiunea de protest.
Printre cei prezenti la actiunea de protest erau persoane care s-au declarat ingrijorate doar de faptul ca parcul va deveni pentru cativa ani un santier plin de basculante, betoniere, praf si zgomot. Actiunea de protest a asociatiei "Solidaritatea pentru libertatea de constiinta" a fost construita de fapt, pe ideea pastrarii si conservarii integrale a monumentului "Eroilor Comunisti". Reprezentantii Asociatiei sunt speriati ca acesta constructie care elogiaza eroii comunsti va fi distursa. Ei invoca Legea privind protectia monumentelor istorice si cer instituirea unei zone de protectie menita conservarii integrale a monumentului istoric si a cadrului sau construit sau natural.
Basescu este acuzat ca-i invrajbeste pe bucuresteni
Tot in acest sfarsit de saptamana, Fundatia Ortodoxa Romana, Societatea Nationala a femeilor ortodoxe romane, Fundatia Studentilor Teologi din Bucuresti, Asociatia Studentilor din Facultatea de Biologie Bucuresti, Asociatia Studentilor din Administratiea Publica, Asociatia Studentilor Teologi Ortodocsi din Bucuresti, Asociatia Studentilor la Psihologie si Stiintele Educatiei au organizat actiuni de sustinere a proiectului de constructie a Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol. Reprezentantii acestor asociati au mers in toate parohiile din Bucuresti si, dupa slujba, au impartit fluturasi cu protestul lor fata de refuzul lui Traian Basescu de a permite construirea Catedralei in Parcul Carol. Ei au mers si in caminele studentesti din Regie, Grozavesti si Agronomie unde au impartit manifestele de protest. "Inexplicabila atitudine a lui Basescu de a se opune deciziei BOR si Sfantului Sinod de construire a unei biserici in Parcul Carol, ne obliga sa reamintim politicianului "de cartier" ca Biserica Mama este si trebuie sa ramana mai presus de orice interese si interpretari politice" afirma protestatarii. Ei il acuza pe Basescu ca desi afiseaza oficial o atitudine favorabila construirii Catedralei, "in realitate urzeste, in Postul Mare, cele mai perfide forme de invrajbire a bucurestenilor si cele mai injositoare moduri de inmormantare a simbolului nostru crestinesc - Catedrala Mantuirii Neamului. Cat timp vom mai indura ca mormantul eroului necunoscut sa nu aiba cruce la capatai? Oare pe cine deranjeaza, dintre bucuresteni, aprierea Altarului si crucii de flacara jertfeasca a Eroului Necunoscut?" se afirma in protestele sustinatorilor Catedralei.
Patriarhia: "opinia publica e manipulata"
Patriarhia Romana considera ca opinia publica este manipulata prin dezinformare in legatura cu distrugerea spatiului verde ca urmare a construirii Catedralei Mantuirii Neamului pe platoul din Parcul Carol. De asemenea, isi exprima regretul ca, dupa 14 ani de interventii, discutii si ample dezbateri, acum, cand au fost implinite formalitatile legale in vederea inceperii construirii, "manipularea opiniei publice se manifesta prin dezinformarea in legatura cu distrugerea spatiului verde, lansata de persoane care nu agreeaza ideea construirii acestui Sfant Lacas". "Pentru a se vedea cat de tendentioasa a fost aceasta manipulare, reamintim ca terenul pe care se va inalta Sfantul Lacas, simbolul unitatii spirituale a tuturor romanilor, reprezinta doar suprafata ocupata de monumentul dezafectat al eroilor comunisti, infima fata de cele 35 de hectare pe care se intinde Parcul Carol, care va ramane, ca si pana acum, neatins si la dispozitia bucurestenilor", comunica Biroul de Presa si Comunicatii al Patriarhiei.
Amplasarea Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol a fost stabilita printr-o hotarare de Guvern, dupa ce timp de mai multi ani locatia a fost schimbata de cateva ori si au existat numeroase dispute intre politicieni pe aceasta tema. Primarul Capitalei, Traian Basescu, a organizat un referendum on-line pe aceasta tema, iar dupa anuntul HG a declarat ca nu va autoriza amplasarea in Parcul Carol, pentru ca, astfel, acesta ar fi distrus. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat proiectul de hotarare privind transmiterea, in administrarea Patriarhiei, a unui teren de 52.700 de metri patrati din parcul pentru aceasta constructie. Pe terenul respectiv se afla acum mausoleul dezafectat al eroilor comunisti, pe care consilierii municipali vor sa-l mute in Parcul Tineretului. Si arhitectii au cerut oprirea oricaror actiuni de demolare si de interventie in Parcul Carol, pentru construirea Catedralei Patriahale, si solicita gasirea unui alt loc unde sa se ridice acest edificiu, pe motiv ca, in caz contrar, s-ar distruge parcul cu o valoare arhitecturala si istorica deosebita. (L.D., C.S.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Nu se mai termina manipularile, prostia si marginirea acestei natii ?   de Rocky
Nu se mai termina manipularile, prostia si marginirea acestei natii ?   de Rocky
A r h i v a
  400.000 de locuinte noi in 2025    1 comentariu
  Alegerile de la Medicina la voia lui Athanasiu    
  Ingineria Rafo Onesti-Darmanesti    
  "The Economist" prevede prabusirea pietei rezidentiale mondiale    
  Administratiile, corigente la Internet    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 SRI se teme de MISA paramilitara (59 afisari)
 Cine este Gregorian Bivolaru si ce se ascunde in spatele MISA? (43 afisari)
 Bihorul – patria lui Serac (38 afisari)
 Incest si santaj la procuror (37 afisari)
 A murit dirijorul Paraschiv Oprea (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01071 sec.