Ziua Logo
  Nr. 2969 de luni, 22 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Cresterea amenintarii pune SRI in garda
Romania a adoptat sistemul american antiterorist
-- Culoarea rosie va insemna o amenintare iminenta la adresa tarii noastre * Cetatenii pot sesiza orice fapt suspect la telefonul gratuit 0800 800 100
In contextul acutizarii fenomenului terorist in Europa, Romania a decis sa ia unele masuri pentru prevenirea extinderii amenintarii in tara noastra. Presedintele Ion Iliescu si primul-ministru Adrian Nastase au analizat, sambata, 20 martie 2004, impreuna cu directorii serviciilor de informatii si conducerile Ministerului Administratiei si Internelor si Ministerului Apararii Nationale, la sediul Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista din cadrul Serviciului Roman de Informatii, structura si functionalitatea Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului.
SRI, in calitatea sa de autoritate nationala pentru prevenirea si combaterea terorismului, a propus instituirea unui Sistem National de Alerta Antiterorista. De inspiratie americana, acest sistem permanent activat va ridica sau cobora gradul de amenintare terorista pe teritoriul Romaniei, reprezentat grafic in culori : culoarea rosie pentru cel mai ridicat grad de amenintare terorista, cel verde pentru cel mai scazut. Treptele intermediare sunt reprezentate de culorile albastru, galben si portocaliu.
Acest sistem urmeaza sa fie aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
La sediul Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista va fi deschisa o linie telefonica gratuita, destinata accesului public, pentru semnalarea de catre cetateni a situatiilor suspecte a genera actiuni teroriste. Numarul de telefon este 0800 800 100.
Coordonarea unica, aspect esential
Toate aceste actiuni ale SRI, care coordoneaza din punct de vedere informativ si operativ lupta antiterorista in Romania, trebuie completate cu o coordonare unica a eforturilor de riposta in cazul unei amenintari iminente : salvare, pompieri, politie, jandarmerie, protectie civila. Faptul ca nici astazi, serviciul de urgenta 112 nu functioneaza in Romania este ingrijorator. Tara noastra nu are nici momentul de fata un mecanism unic, bine coordonat, de reactie rapida in cazul unei crize majore.
"Tot efortul pe linie de prevenire in domeniul antiterorist trebuie insotit de actiuni de informare publica, de distribuirea gratuita a unor brosuri, de emisiuni radio-tv care sa initieze cetatenii in efortul de prevenire. In calitatea sa de partener non-guvernamental si de interfata cu societatea civila, Asociatia Romana de Lupta Antiterorism (ARLA) va sprijini pe toate caile posibile aceasta actiune", ne-a declarat presedintele ARLA, avocatul Nasty Vladoiu.
Serviciul Roman de Informatii a fost desemnat, la data de 19 octombrie 2001, autoritate nationala in materie antiterorista. La data de 1 Decembrie 2001 a intrat in functiune Departamentul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului, care "raspunde de planificarea, organizarea si executarea, intr-o conceptie unitara, a activitatilor de prevenire, descoperire, neutralizare si anihilare a actiunilor teroriste pe teritoriul Romaniei", potrivit documentului de infiintare.
Potrivit SRI, strategia Departamentului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului urmareste completarea si reasezarea directiilor tactice, necesare protejarii eficiente a teritoriului national fata de noile manifestari ale fenomenului terorist prin promovarea, potrivit competentelor asumate, a unei conceptii integrate la nivel national, pe de o parte, si pe linia cooperarii externe, pe de alta parte. De altfel, informatiile furnizate de serviciile de informatii aliate Romaniei in NATO sunt fundamentale pentru posibilitatea prevenirii unor atentate.
Apel la cooperare loiala
Intr-un document al SRI se face apel la cooperare loiala intre institutiile statului, nu intr-un mod intamplator. Dupa decembrie 1989 multe institutii din Romania au incercat sa capete "exclusivitatea" efortului de combatere a terorismului. Aceasta concurenta neloiala a avut drept consecinta o ciocnire intre interesele institutiilor respective, cu efecte nedorite asupra eficientei combaterii fenomenului terorist. Desemnarea SRI drept autoritate nationala pune punct unei dispute ce a durat mai bine de 10 ani.
Iata ce precizeaza documentul SRI : "Avand in vedere caracterul global al amenintarii teroriste, care ingrijoreaza intreaga comunitate internationala, Romania considera ca gestionarea eficienta a acestei problematici impune conjugarea eforturilor tuturor statelor interesate si o cooperare loiala intre institutiile de profit. Romania vizeaza combaterea oricarei forme de terorism - indiferent de motivatiile care stau la baza acestuia - cu precadere a terorismului fundamentalist-islamic, a celui religios si separatist, a bioterorismului. SRI actioneaza pentru prevenirea producerii pe teritoriul sau de acte teroriste, a constituirii bazelor logistice si a filialelor unor organizatii extremist-teroriste cu reprezentare internationala."
SRI a dezvaluit de-a lungul timpului ca in Romania exista membri si simpatizanti ai unor organizatii extremist-teroriste, dar ca amenintarea nu este iminenta.
Radu TUDOR 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Posibilitatea unui nou atentat in SUA !   de Giuseppe Cocos
Israelul escaladeaza conflictul in Oreinetul Apropiat !   de Giuseppe Cocos
Zau?! le-a intrat morcovul?Noroc ca avem SRI!   de Fofi
Hai Timofte acu fabrica tu citiva zeci de teroristi sa asiguri PSD vrei inca doi ani de tunelare !   de ionion
Iliescu spera ca modelind situatia din Spania sa-si prelungeasca mandatul cu vreo doi ani   de ionion
off topic - last news   de evreu mandru din israel
Yaha, au murit oameni la "revolutie" ca sa vina Iliescu la putere   de california
Comentatorii politici americani sunt de pàrere cà alegerile din Spania ar fi trebuit amânate   de Viorel
Hahaha ! acu linistit PSD duce pe Stolojan si pe Lia Roberts la a la "Guantanamo" ca de ! sunt impotriva partidului !   de ionion
A r h i v a
  PRM, prima linie a anti-semitismului in Romania    4 comentarii
  Campanie impotriva migratiei politice    1 comentariu
  PSD va ataca PNL-PD    2 comentarii
  Principele Radu, primit de Regele Iordaniei    3 comentarii
  Statuia lui Cuza, dezvelita la Bucuresti    2 comentarii
  PUR acuza smecheria Iacobov    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 SRI se teme de MISA paramilitara (59 afisari)
 Cine este Gregorian Bivolaru si ce se ascunde in spatele MISA? (43 afisari)
 Bihorul – patria lui Serac (38 afisari)
 Incest si santaj la procuror (37 afisari)
 A murit dirijorul Paraschiv Oprea (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00966 sec.