Ziua Logo
  Nr. 2969 de luni, 22 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
La un an de la razboi, pacea e tot departe
-- Bush: "Un lucru bun pentru America si pentru toata lumea"
Ample manifestatii stradale pe toate meridianele, angrenand sute de mii de opozanti ai razboiului din Irak, discursuri justificative rostite de protagonistii interventiei militatre impotriva Bagdadului, in frunte cu presedintele american, George W. Bush, alocutiuni de protest disnspre cealalta parte a baricadei, totul pe fundalul perpetuarii violentelor in teren - iata atmosfera la un an de la 20 martie 2003, cand fortele coalitiei conduse de SUA au atacat "regimul lui Saddam Hussein". In Statele Unite, protestele fata de razboiul din Irak au scos in strada, sambata, 50.000 de persoane la New York si alte 50.000 la San Francisco si Hollywood. Protestatarii l-au acuzat pe Bush ca a minitit in privinta arsenalului de distrugere in masa pe care l-ar fi detinut Saddam Hussein, pentru a justifica declansarea razboiului. La Madrid au demonstrat 60.000 de persoane, iar la Barcelona, aproximativ 150.000 - 200.000. La Roma au iesit in strada aproximativ 250.000 de protestatari. La Londra, impotriva "minciunilor" lui Blair, principalul aliat al lui Bush in acest razboi, au demonstrat apoape 100.000 de persoane. Doi militanti ai organizatiei neguvernamentale Greenpeace au escaladat turnul Parlamentului britanic, ajungand pana in dreptul ceasului Big Ben. Proteste europene de dimensiuni mai restranse au fost organizate la Paris, Berlin, Dublin, Atena, Berna, Lisabona, Praga, Varsovia, Ankara. Demonstrantii turci chiar l-au invitat pe Bush sa plece in spatiul cosmic. In Irak, manifestantii au cerut retragerea fortelor de ocupatie ale coalitiei. Doar cateva mii de persoane au luat parte la protestele din Egipt si Iordania, tari aliate ale Statelor Unite. Tot cateva mii de persoane au protestat si in Canada, cuba si Australia. In Japonia, 30.000 de persoane au cerut retragerea din Irak a fortelor americane si nipone.
Lista victimelor se mareste zi de zi
Noi violente soldate cu victime au fost semnalate, ieri, pe teritoriul irakian. Un atac cu rachete, comis in orasul Fallujah, situat la 50 de km vest de Bagdad, s-a soldat cu moartea a doi militari americani si ranirea altor sapte. Tot ieri dimineata, trei rachete lansate in centrul Bagdadului au provocat moartea unui irakian si ranirea altor 13 persoane, printre care se numara si un militar american, noteaza site-ul Yahoo.
In cadrul alocutiunii saptamanale radiodifuzate, Bush a apreciat ca "eliberarea Irakului a fost un lucru bun pentru poporul irakian, un lucru bun pentru America si un lucru bun pentru toata lumea". Bilantul acestui lucru bun era, in timpul discursului, de 395 de morti in randurile US Army (280 dupa incheierea razboiului), 20 din randurile britanicilor (12 dupa incheierea razboiului) si 36 din randurile altor nationalitati (toti, in perioada post-belica). Despre pierderile Irakului nu exista statistici oficiale dar conform rapoartelor realizate de mai multe organizatii pacifiste si academice, in baza a cel putin doua surse de presa, numarul militarilor irakieni ucisi a fost estimat intre 4.895 si 6.370, iar al civililor, intre 8581 si 10.430.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Si in Romania este bine acum   de Obi One
Da, extraordinar de bun...   de Jim Beam
A r h i v a
  "Romania are un rol-cheie in stabilizarea Balcanilor"    1 comentariu
  Zi de doliu national in Serbia si Muntenegru    1 comentariu
  Scrutin extrem de strans in Taiwan    
  Jonathan Scheele ar vrea sa vada o "clasa de mijloc"    3 comentarii
  Ziarist german arestat in Belgia    
 Top afisari / comentarii 
 SRI se teme de MISA paramilitara (59 afisari)
 Cine este Gregorian Bivolaru si ce se ascunde in spatele MISA? (43 afisari)
 Bihorul – patria lui Serac (38 afisari)
 Incest si santaj la procuror (37 afisari)
 A murit dirijorul Paraschiv Oprea (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00942 sec.