Ziua Logo
  Nr. 2969 de luni, 22 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Incest si santaj la procuror
-- Seful PNA Bihor a devenit o marioneta in mainile organizatiei judetene a PSD, condusa de prefectul Serac * Procurorul Ioan Moldovan reactioneaza la comanda politica, pentru ca poate fi santajat foarte usor * ZIUA detine o inregistrare audio care demonteaza ca Moldovan se face vinovat de incest * Declaratiile apartin fostului sef al Serviciului de Reanimare din cadrul Spitalului Zalau, Viorel Chifor * Acesta a tratat-o pe fiica procurorului in urma a doua tentative de sinucidere * Potrivit medicului, fata ar fi ramas insarcinata cu propriul tata * Ioana Deliana a murit acum trei ani dupa ce s-a spanzurat * De cand a devenit prefect, Florian Serac nesocoteste legea si considera judetul Bihor mosie personala
Invitat deunazi la un talk-show politic, prefectul judetului Bihor, Florian Serac, a recunoscut public, pe fondul tensiunii nervoase, ca, la insistenta conducerii PSD, a fost de acord sa intervina in mersul Justitiei, impunand organelor de ancheta sa incheie procedura de cercetare intr-un dosar penal. Declaratia este cu atat mai grava cu cat ea vine sa certifice acuzele de saptamana trecuta ale lui Ioan Lascau, fostul director adjunct al Finantelor Bihorene, care sustinea ca prefectul de Bihor, Florian Serac, este cel care a comandat PNA sectia Bihor confectionarea unui dosar penal, drept razbunare pentru faptul ca Lascau contestase una dintre deciziile sale, de a acorda "pe neve" unei persoane fizice despagubiri de miliarde din Fondul de rezerva al Guvernului pentru asa-zise "calamitati" care afectasera grav un sopron! Faptul ca PNA Bihor executa "en fanfare" ordinele politice ale PSD poate fi explicat si prin aceea ca seful institutiei, Ioan Moldovan, este extrem de vulnerabil, fapt speculat cu nonsalanta de puterea politica locala.
"O contributie majora in aceasta inscenare o are prefectul de Bihor, Florian Serac, exponentul unui grup de interese locale de notorietate, in cooperare cu factori de decizie din sectia zonala Bihor a PNA", striga saptamana trecuta ca din gura de sarpe fostul director general al Finatelor bihorene, Ioan Lascau. Era vorba de o aluzie stravezie a faptului ca PNA Bihor se face pres in fata organizatiei bihorene a PSD, din motive pe care am incercat sa le aflam pentru dumneavoastra. Caci seful sectiei teritoriale bihorene a PNA, Ioan Moldovan, nu este un personaj oarecare.
Preferatul lui Magureanu
Nascut la 10 martie 1948, in comuna Chiuza din judetul Bistrita-Nasaud, Ioan Moldovan a tasnit din senin in viata politica postrevolutionara, fiind numit in 1991, spre surprinderea tuturor, in functia de ministru al Tineretului si Sportului (din partea Frontului Salvarii Nationale). Numirea sa nu era insa intamplatoare, daca tinem cont de relatiile de prietenie, de notorietate in Salaj, ale lui Ioan Moldovan cu Virgil Magureanu, la acea data insusi seful Serviciului Roman de Informatii. Cei doi se cunoscusera in 1970, pe cand Ioan Moldovan era instructor pe probleme sociale ale minorilor, in cadrul Directiei de Munca si Ocrotire Sociala Salaj.
Dupa terminarea mandatului de ministru, la 19 noiembrie 1992, Ioan Moldovan a revenit la Salaj, ocupand functia de procuror criminalist in cadrul Tribunalului. Spre surprinderea cunoscutilor, Moldovan "migreaza" din Salaj spre Bihor, fiind numit in noiembrie 1998 in postul de procuror-sef al sectiei Urmarire Penala la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bihor. Multi au considerat aceasta "migratie" ca fiind motivata de o comanda data de o puternica celula financiara salajeana care l-ar fi trimis pe Moldovan la Bihor ca sa il anihilieze definitiv pe controversatul afacerist oradean Viorel Stiube, cel care deranjase multe dintre afacerile salajenilor. O alta explicatie a mutarii lui Moldovan ar fi fost problemele familiale cu care acesta se confrunta, datorita proastelor relatii cu sotia, dar si datorita scandalului declansat de tentativele repetate de sinucidere ale fiicei sale, Ioana Deliana. Informatiile obtinute de reporterii ZIUA certifica faptul ca ambele motive erau adevarate.
Zece dosare in patru ani
Inca de la sosirea sa pe functia de sef al Serviciului Urmarire Penala al Parchetului Curtii de Apel Oradea, Ioan Moldovan s-a straduit din rasputeri sa se achite de sarcina primita: sa il reduca la tacere pe Viorel Stiube, exercitiu pentru care si-a ignorat adeseori dosarele ce le avea in lucru. Timp de patru ani, pana cand a fost numit in functia de sef al PNA Bihor, Moldovan nu reusise sa solutioneze abia zece dosare penale, si acelea cu cantec.
Revenind la Stiube, acesta reusise sa calce pe bataturi multi oameni influenti, implicandu-se intr-o afacere cu iz politic (in care partas era si fiul fostului presedinte al PNTCD Salaj). Omul de afaceri bihorean a fost arestat, pentru prima oara, in aprilie 2000. Mandatul a fost emis de procurorul Ioan Moldovan. Una dintre condamnarile lui Viorel Stiube a survenit unui dosar despre care se afirma ca a fost furat din sediul Parchetului Bihor.
Ioan Moldovan este cel care, impreuna cu fostul prim-procuror al Parchetului Curtii de Apel Oradea, Valentin Mirisan, salajean si el, a facut o perchezitie la biroul lui Viorel Stiube. Atunci, a fost gasita o geanta diplomat cu cifru, in care se afla un dosar referitor la scoaterea de sub urmarire penala a sotiei procurorului Dan Chirculescu, Magda Pop, secretara la Consiliul Local. Dosarul era legat de plangerea facuta, in 1994, in legatura cu achizitionarea unui apartament care fusese sediul Asociatiei Handicapatilor - Bihor.
Dosarul nu avea legatura cu Viorel Stiube, dar Magda Pop avea sa devina Magda Chirculescu si, apoi, procuror in Bihor. Se pare ca Stiube primise dosarul pentru a-l sili pe Dan Chirculescu sa inceteze cercetarile impotriva sa pentru evaziune fiscala. Chirculescu i-a cerut ajutorul lui Moldovan, astfel ca Stiube a fost redus la tacere.
Sef la PNA, vulnerabil
In septembrie 2002, in ciuda acuzatiilor de coruptie si implicarii politice ce planau asupra sa, procurorul Ioan Moldovan este urcat pe scaunul de sef al Parchetului National Anticoruptie Bihor, beneficiind de suport si numeroase recomandari din partea PSD-ului local, inclusiv a prefectului de Bihor Florian Serac. Demn de mentionat este faptul ca Moldovan a fost numit cu delegatie, Ioan Amarie, procurorul general al PNA, nefiind intru totul de acord cu numirea lui Moldovan intr-o demnitate de o asemenea importanta. Edificator este faptul ca numirea definitiva a lui Moldovan a survenit abia la finele anului 2003, cand PNA, presat de intrebarile ziarului ZIUA, l-a confirmat pe Moldovan printre ultimii. Din septembrie 2002 si pana astazi, seful PNA Bihor nu s-a remarcat cu nici o fapta de vitejie impotriva marilor corupti, asa cum o facusera colegii de la Arad (afacerea Medintu) sau Satu Mare (afacerea Anderco). Din contra, s-a lucrat in gol pe dosare fara relevanta. Ba chiar, atunci cand prefectul de Bihor, Florian Serac, i-a cerut-o, Moldovan nu a ezitat sa se sesizeze in cercetarea unor presupuse infractiuni legate de modul de gestionare al dosarelor ANL Bihor, care, daca ar fi fost adevarate, ar fi aruncat o lumina proasta asupra adversarilor politici ai lui Serac, membrii filialei PD.
Faptul ca Ioan Moldovan pare atat de obedient politic se datoreaza si presiunilor pe care acesta le resimte din partea conducerii filialei locale a partidului de guvernamant care este avizata asupra unor grave acuzatii despre care Moldovan nu s-a simtit niciodata dator sa vorbeasca. Este vorba de actul de sinucidere comis de fiica sa, Ioana Deliana, care a murit spanzurata acum trei ani.
De ce s-a sinucis fata lui Moldovan?
Reporterii ZIUA au facut numeroase cercetari in mai multe judete, pentru a strange cat mai multe informatii despre aceasta problema. La Zalau, fostul fief al procurorului Moldovan, fostii lui colegi vorbesc inca in soapta despre povestea fiicei sale. Dupa zile intregi de cautari, am reusit sa obtinem un document audio incendiar prin care fostul sef al Serviciului de Reanimare din cadrul Spitalului Zalau, Viorel Chifor, denunta fapte grave de care s-ar face vinovat procurorul sef al PNA Bihor. Lasam declaratiile sale sa vorbeasca: "Eram de garda cand mi-au adus-o pe fata procurorului Moldovan la reanimare. Dupa doua zile, am luat-o cu binisorul, asa cum poti sa iei un copil de 15 ani. Fata mi-a povestit cum a venit taica-sau... Mi-a zis asa: "S-a pus langa mine in pat si... m-a fortat". Dimineata, a zis ca a rupt cearsaful de pe pat si pijamaua. Pe cine dracu' era sa anunt? Doar stii ca el e cel care taie si spanzura in Zalau. Sa-ti mai spun ceva. Asta nu e prima data. Dupa doi ani, fata a mai avut o tentativa de sinucidere. Si au adus-o din nou la reanimare. Dar tot eu s-a nimerit sa fiu de garda. La inceput, fata a zis ca a ramas gravida cu un baiat de la liceu. M-am intalnit dupa aia cu ea si mi-a recunoscut ca a ramas gravida cu taica-sau. Mi-a povestit cum mama-sa s-a separat de el, ca este foarte suparata de nenorocirea pe care a facut-o si numai ca nu divorteaza, ca stii bine cine e procurorul, ca sa nu vorbeasca lumea. Fata, la un moment dat, facuse o depresie. Nu avea prieteni. Nu iesea cu nimeni in oras. Statea tot timpul acasa... Dupa ce a ajuns fata la facultate, a mai avut o tentativa de sinucidere. Nu stim prea multe amanunte, dar am impresia ca din acelasi motiv. Am auzit ca ar fi murit. Probabil ca i s-au adunat toate necazurile facute de taica-sau. Au inmormantat-o pe undeva prin Beclean, in judetul Bistrita-Nasaud", declara public Viorel Chifor, fostul sef al Serviciului de Reanimare din cadrul Spitalului Zalau.
"Era o fata tare buna"
Reporterii ZIUA au aflat dupa multe cautari locul in care era inmormantata fata, Ioana Deliana: satul Piatra din judetul Bistrita-Nasaud. Am luat interviuri mai multor sateni, incercand sa aflam orice informatie despre fata pentru a putea creiona cat de cat un portret al ei. "Dodo (porecla fetei - n.n.) o fost o fata tare cuminte si tare buna. Io stiu ca mergea mereu pe la mama si ii mai ducea una alta, un orez sau un ulei, ca suntem saraci. Da' era tare suparata, ca parintii nu ii dadeau importanta, nu o bagau in seama si nu o ajutau deloc. Chiar ma miram, cum sa poate ca Moldovan, care ii ministru, sa nu o ajute?", povesteste sateanul Ioan Muntean.
Preotul satului, Dorel Mititean, ne-a confirmat ca la Piatra a fost inmormantata Ioana Deliana si ca el se ocupase de serviciul funerar: "is vreo trei ani de atuncea. Nu stiu cauza. Noua ne parvine numai adeverinta de inhumare, si nu certificatul de deces. Dodo o murit la Ciresoaia (un sat din comuna Braniste unde Dodo lucra ca invatatoare - n.n.), s-o spanzurat. Era o fata extraordinara, credincioasa, buna la suflet. Probabil o fi avut o deceptie. Inmormantarea am facut-o cu ritual redus. D-apoi, de atuncea tare rar o vinit parintii. Cred ca n-o mai fost pe aici de doi ani. Nu ne-o zis sa o pomenim. Am pomenit-o io singur la Biserica, timp de trei ani, asa cum ii datul", ne-a declarat parintele Mititean.
Din pacate, in ciuda eforturilor, nu am reusit sa obtinem certificatul de deces al fetei. Este interesant de aflat, de asemenea, daca Ioanei Deliana i s-a aplicat proce dura de autopsiere, absolut obligatorie in cazul unei morti violente. Dupa descoperirea corpului neinsufletit, organele de ancheta ar fi trebuit sa dispuna deschiderea unui dosar penal pentru cercetarea mortii violente, dosar care ar fi fost de competenta Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud. Potrivit surselor noastre, nu exista un asemenea dosar si avem mari dubii ca el a fost constituit.
Indiferent de interesele ascunse in sustinerea procurorului Moldovan pe functia de sef al Parchetului National Anticoruptie Bihor, juristii ZIUA considera ca cele relatate in acest articol ar trebui cercetate in amanuntime pentru a se stabili daca procurorul PNA se face vinovat de incalcarea articolului 179 din Codul Penal referitor la determinarea sau inlesnirea sinuciderii: "Fapta de a determina sau de a inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea sau incercarea de sinucidere a avut loc, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani".
Laszlo KALLAI 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Scrisori din provincia mea (10)   de AVP
PSD-ul aproape ca a pierdut alegerile   de Mihaita
Dictatura militara ????? de ce nu ! coruptia este pina si la magazinul de piine : dai un leu in plus si   de ionion
De la BB la incest :   de Diana
ASTIA NE SUNT SEFII!   de obving80
trebuie inpuscati ca soti ceausescu....   de santa
Acestia sunt oamenii care conduc destinele unei tari ca Romania   de Fofi
bihor -ultima dintre mosii dar si cea mai infloritoare; parca de ce l-au pus tocmai pe ala la pna?   de andro
Cat ii pesedeu-n floare,   de Murgu
Mai aveti multi...   de Alcor
Traiasca SUPERSOFTJILAVA, pardon PSDul....... :-))   de Diana
PSD a fortat tara ! Oare lasam Romania sa se sinucida ? Bineinteles ca NU !   de ionion
despre subiectul materialului   de EPILARE LASER
Numai Bihorul ? Toata Romania a devenit o mosie personala a PSD-ului !   de ionion
A r h i v a
     1 comentariu
  Eudochia Ivantoc: "De-ar da Dumnezeu sa fie liber!"    1 comentariu
  ZIUA deschide azi un cont pentru familiile detinutilor    2 comentarii
  Crucea Patriarhala pentru Grupul Ilascu    
  Dezbatere ZIUA: controversele Big Brother    5 comentarii
  SRI se teme de MISA paramilitara    7 comentarii
  Cine este Gregorian Bivolaru si ce se ascunde in spatele MISA?    8 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 SRI se teme de MISA paramilitara (59 afisari)
 Cine este Gregorian Bivolaru si ce se ascunde in spatele MISA? (43 afisari)
 Bihorul – patria lui Serac (38 afisari)
 Incest si santaj la procuror (37 afisari)
 A murit dirijorul Paraschiv Oprea (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01683 sec.