Ziua Logo
  Nr. 2969 de luni, 22 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Catedrala vrajbei
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto:
Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
S-a declansat un nou razboi politic. Teatrul de lupta este Catedrala Mantuirii Neamului. Un vis al ierarhilor Bisericii Ortodoxe Romane inca de la sfarsitul secolului 19. Disputa nu se poarta asupra oportunitatii uriasei investitii, ci doar in legatura cu locatia. In definitiv, este treaba bisericii autocefale cum isi cheltuie fondurile. Iar opera arhitectonica in sine nu poate fi decat de natura sa aduca un plus de frumusete Capitalei. Cat despre credinta, o noua piatra de temelie adaugata celor existente ar face din Biserica Domnului o casa si mai generoasa si mai primitoare pentru romani. Ce sta la baza declansarii disputei politice? Care pot fi consecintele? Are cineva dreptate si daca da, cum poate fi dreptatea administrata?
Nici primarul Capitalei si nici primul-ministru nu contesta in vreun fel importanta acestui proiect sau dreptul Bisericii Ortodoxe Romane de a-l realiza. Indiferent ce cred cu adevarat protagonistii polemicii, ei nu utilizeaza decat argumentul amplasamentului. Sfantul Sinod al BOR, dupa multe ezitari, a revenit la mai vechea dorinta de a amplasa Catedrala pe un teren mai inalt al Capitalei care candva a apartinut Bisericii. Traian Basescu, in calitate de ales al cetatenilor Capitalei, a apelat la serviciile Internetului pentru a afla care este parerea bucurestenilor. Conform acestui sondaj, realizat nu prin mijloace stiintifice, dintr-un total de 4268 de repondenti doar 338 s-au declarat de acord cu amplasarea in Parcul Carol. Aparent, raportul este de 1 la 10, in defavoarea BOR si PSD. Rezultatele de pe Internet nu au insa suficienta greutate nici in fata Bisericii, nici in raport cu reactiile celorlalte institutii publice si forte politice. Asa se face ca PSD a intervenit in forta in disputa, determinandu-si reprezentantii din Consiliul Municipal sa voteze o hotarare prin care sa aprobe constructia in Parcul Carol. Care este atacata de Basescu, in contencios. Urmeaza ca Guvernul sa adopte o Hotarare prin care terenul respectiv sa fie cedat Sectorului 4. Aceasta, la randul ei, va putea fi atacata in Parlament. In contrapartida, Basescu, puternic sustinut de Arhitectul Sef al Capitalei, Adrian Bold, crede ca un amplasament mai bun si agreat de bucuresteni ar putea fi pe locul fostei manastiri Vacaresti, daramata de Ceausescu sau in ultima instanta in Parcul Tineretului. Nu se stie cat va dura disputa si care va fi rezultatul ei.
Daca Traian Basescu si reprezentantii PSD si ai Guvernului invoca faptul ca sunt animati nu de dorinta de a-si da unii altora peste degete, ci de grija pentru bucuresteni, elementar ar fi fost ca cetatenilor sa li se acorde privilegiul unui referendum. Vorbim, in definitiv, de unul dintre cele mai importante monumente pe care le va avea, pentru sute de ani de aici incolo, Bucurestiul. In raport cu costul de sute de milioane de dolari al acestuia, pretul unui referendum nu ar fi insemnat nimic. Daca un referendum nu a fost organizat pe aceasta tema, ar fi fost obligatorie, si mai este timp pentru aceasta, initierea unei cercetari de piata organizata pe baze stiintifice. Un sondaj. Costul acestuia nu ar putea depasi 20.000 de euro. O nimica toata fata de cat cheltuie partidele pe sondaje politice in acest an electoral. Dar nu s-a dorit de fapt acest lucru.
De fapt, Catedrala Mantuirii Neamului este transformata in minge de joc politic. Daca este adevarat ce sustine Basescu si anume ca cei mai multi bucuresteni vor ca Parcul Carol sa ramana asa cum e, atunci, fireste, el are datoria sa-i sustina. Si sa apere Parcul Carol. In felul acesta, el isi indeplineste datoria de primar si poate sa obtina si in continuare increderea bucurestenilor pentru un nou mandat. Dar daca asa stau lucrurile, atunci se pune intrebarea de ce risca primarii de sector, consilierii PSD si Guvernul sa-i supere pe bucuresteni? La mijloc este tot un calcul politic. Este posibil ca PSD, din cercetarile de piata facute pana in prezent, sa-si fi luat adio de la Primaria Capitalei, care se pare ca ii va reveni tot lui Basescu. Tot la fel este posibil ca, in timp ce bucurestenii doresc pastrarea Parcului Carol, amplasamentul Catedralei sa le fie indiferent cetatenilor din restul tarii. Daca asa ar sta lucrurile, atunci tendinta la nivelul tarii ar fi de sustinere a dorintei Sfantului Sinod. Ceea ce PSD ar putea pierde in Bucuresti, din ceea ce oricum e greu de presupus ca ar castiga, s-ar putea transforma la nivelul tarii intr-un important beneficiu electoral. Pierderea planificata si castigul planificat sunt posibile explicatii ale pozitiei adoptate de Adrian Nastase in chestiunea Catedralei Mantuirii Neamului. Pe de alta parte, ceea ce Basescu castiga in Bucuresti, pierde PD la nivelul tarii. Aceasta sa fie oare explicatia atitudinii rezervate a liberalilor?
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
"Adevarul" pune punctul pe i, ca de obicei   de Mihaita
O greseala a ambelor parti, în fapt subiect de bârfa!   de Otavian Mihaescu
Amplasamentul Catedralei   de motanul incaltat
pt. Shadow- o informatie datoare, nu trebuie sa-mi raspunzi..   de titi
De ce nu la Vacaresti?   de A.Marian
Propun Csa amplasam Catredala Neamului in orasul spaniol Alcala de Henares!   de obving80
Autorizatia de constructie e data sau nu ???   de Diana
amplasament sau oportunitate   de tepelus
trei aspecte asupra carora merita sa meditezi   de lucid
Pentru Hash   de balota
Asta-i jocul bolsevicilor de la putere : Catedrala ? dar ce partidul are nevoie de Catedrala ?   de ionion
Domnul Basescu isi face loc cu coatele   de balota
Bey jegosi - sifilitici ; Jim Beam & Rocky martianu !!   de jan dinu
Iar a dat-o nenea SRS in bara...   de Mihaita
In locul Manastirii Vacaresti !   de Jim Beam
In centrul orasului Daniel. De acord ! Dar de ce....   de Rocky
Parcul Carol   de daniel
A r h i v a
  Calcul si ambiguitate in politica    3 comentarii
  Vestul contra restului?    2 comentarii
  Kosovo, sau tragedia tarilor mici    10 comentarii
  La judecata zilei    
  PNA - instrument electoral    
  Fuga votului    2004-03-20
  Injectati-l pe ziarist!    2004-03-19
  Falsa cainta naste monstri    2004-03-18
  Caderea lui Vadim    2004-03-17
  Terorism si libertate    2004-03-16
 Top afisari / comentarii 
 SRI se teme de MISA paramilitara (59 afisari)
 Cine este Gregorian Bivolaru si ce se ascunde in spatele MISA? (43 afisari)
 Bihorul – patria lui Serac (38 afisari)
 Incest si santaj la procuror (37 afisari)
 A murit dirijorul Paraschiv Oprea (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.43453 sec.