Ziua Logo
  Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presedintele Taiwanului a fost impuscat
-- Chen Shui-bian a fost impuscat in abdomen * Presedintele Shui-bian este un sustinator declarat al independentei Taiwanului, initiativa respinsa cu fermitate de China comunista
Presedintele Taiwanului, Chen Shui-bian, a fost impuscat ieri, cu o zi inaintea alegerilor prezidentiale din insula, transmit agentiile internationale de presa. Liderul de la Taipei se afla in afara oricarui pericol si a fost externat din spital la cateva ore dupa incident. Seful statului taiwanez a fost impuscat in timp ce se afla intr-un jeep decapotabil cu care se deplasa in orasul sudic Tainan, fiind in campanie electorala. In momentul atentatului, Chen Shui-bian se afla in picioare in automobil, alaturi de vicepresedintele Annette Lu. Cei doi salutau multimea de taiwanezi de pe strada si nici unul nu purta vesta anti-glont. Vicepresedintele Annette Lu a fost prima lovita de glont, care l-a atins apoi pe presedintele Chen Shui-bian. Vicepresedintele a fost atins in piciorul drept, iar glontul a ricosat apoi in abdomenul lui Chen Shui-bian. Presedintele taiwanez a fost imediat transportat la un spital din Tainan si a primit ingrijiri medicale. El a avut nevoie de 14 copci, rana fiind lunga de 11 centimetri si adanca de trei centimetri. Oficialii taiwanezi au transmis ca rana nu este grava, iar Reuters relateaza ca presedintele mergea singur pe picioare cand a intrat in spital. Dupa cateva ore Chen Shui-bian a fost externat si s-a intors in Capitala Taipei. De asemenea, starea de sanatate a vicepresedintelui Annette Lu era stabila.
Politia taiwaneza a anuntat ca primele informatii duc la ipoteza ca au existat doi atentatori, fiecare inarmat cu o pusca usoara. Anchetatorii considera ca cei doi agresori se aflau in multime, deoarece urma lasata de proiectil era de jos in sus.
La scurt timp dupa atentat, in momentul in care s-a aflat ca presedintele Chen Shui-bian se afla in afara oricarui pericol, oficialii taiwanezi au anuntat ca alegerile programate pentru astazi vor avea loc fara nici o modificare. Atat formatiunea presedintelui Chen Shui-bian - Partidul Democrat Progresist (DPP), cat si opozitia nationalista, si-au inchis campania electorala dupa acest incident. Presedintele Chen Shui-bian, al carui partid sustine independenta Taiwanului fata de China, este considerat favorit la un nou mandat in fata candidatului opozitiei nationaliste, Lien Chan.
De remarcat faptul ca presedintele Chen Shui-bian a promovat tot timpul "o politica agresiva de independenta fata de China", dupa cum noteaza Reuters. De asemenea, Chen este in favoarea realizarii unui referendum in cadrul caruia taiwanezii sa se pronunte "pentru" sau "impotriva" independentei insulei fata de China. Regimul comunist al Chinei este un adversar inversunat al actualului presedinte taiwanez si s-a pronuntat in mod repetat impotriva realizarii acestui referendum. Pe de alta parte, Lien Chan s-a declarat in favoarea unei politici conciliante si prudente fata de autoritatile de la Beijing.
Pana ieri seara, atat oficialii cat si mass-media din China nu aveau nici o reactie fata de atentatul anti-prezidential din Taiwan. De altfel, la cateva ore dupa atentat, agentia oficiala a Beijingului, Xinhua, nici nu informase despre atentatul care avusese loc in Taiwan.
George COMAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu m-as mira daca   de neverul again
A r h i v a
  CEC in pericol    45 comentarii
  Teculescu: "Este un lucru favorabil CEC"    1 comentariu
  Bancherii reclama incalcarea liberei concurente    1 comentariu
  Banca Mondiala pune Romaniei 17 conditii    1 comentariu
  Provocarea Big Brother    4 comentarii
  Nastase promite un angajat in fiecare familie    5 comentarii
  ONU condamna violentele din Kosovo    7 comentarii
  Inmormantarea copiiilor albanezi a fost amanata    
  Mars de protest la Belgrad    2 comentarii
  Primul roman ranit in Kosovo    1 comentariu
  NATO a cerut Romaniei sa trimita de urgenta trupe    2 comentarii
  Ambasada SUA din capitala Serbiei a fost inchisa    2 comentarii
  NATO si-a precizat pozitia    2 comentarii
  Alianta Nord-Atlantica suplimenteaza trupele    
  Iliescu, ingrijorat de situatia din zona    
  Un an de razboi in Irak    2 comentarii
  Nevasta lui Iacubov a bagat divort    8 comentarii
  Serban Orescu, la ZIUA    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de marijuana in dulap (2936 afisari)
 Cultul animalelor si plantelor (1040 afisari)
 Avraam, parintele neamurilor si al religiilor (827 afisari)
 Catalogul "gandirii interzise" (804 afisari)
 Provocarea Big Brother (669 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00896 sec.