Ziua Logo
  Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Lansat in Severin", o noua minune de program PSD
Nastase promite un angajat in fiecare familie
-- Pentru a obtine cele un milion de locuri de munca promise in Programul de Guvernare, PSD angajeaza "cu forta" fosti detinuti, oameni in pragul pensiei, absolventi si tigani * Tinta: somaj sub 8% * Statistic, ne putem mandri ca rata acestuia este sub media tarilor europene sau candidate * Oficialii PSD uita sa compare veniturile unui somer din vest chiar si cu cele ale unui angajat roman
Guvernul vine cu un nou program social democrat, dupa "Corn cu lapte", "Litoral pentru toti", "Fabricat in Romania" etc. Noua promisiune electorala suna: in fiecare familie, cel putin un angajat. Prin programul "Un angajat in fiecare familie" lansat in plin an electoral, Cabinetul Nastase incearca sa-si indeplineasca promisiunile din Programul de Guvernare. Insa, in promisiunile facute la inceputul mandatului, se mentiona ca scaderea somajului trebuie sa se realizeze in principal prin relansarea economiei. Bejinariu nu a amintit ieri, in discursul tinut la videoconferinta cu prefectii, de gradul saraciei in care se zbate populatia Romaniei. Ne laudam ca avem rata somajului la fel cu Cehia insa, ajutoarele sociale acordate in cele doua tari nu se pot compara. La fel nu se pot compara nici veniturile. Recent, un studiu realizat de Banca Mondiala releva ca 29% din populatie este considerata saraca din care 11% se confrunta cu saracie severa. Gasirea "fortata" a unor locuri de munca pentru 80.000 de someri, pentru ca Guvernul sa se poata lauda in campania electorala ca si-a indeplinit promisiunile, nu va rezolva situatia problema saraciei din Romania. Ca sa atinga acest deziderat, Cabinetul Nastase nu se sfieste sa caute formule artificiale: au fost concepute programe de angajarea a fostilor puscariasi, a oamenilor aflati in pragul pensiei sau a tiganilor.
Sa se gaseasca "formulele optime"
Cu prilejul vizitei pe care a facut-o in Mehedinti, primul ministru a cerut prefectilor si consiliilor judetene sa caute solutii si sa identifice "formulele optime" pentru realizarea acestui program. In numele premierului, ministrul delegat Bejinariu a aratat ca, in prezent, rata medie a somajului este de aproximativ 7%, mentionand ca "o problema reala" o reprezinta faptul ca "somajul nu este distribuit uniform". Potrivit statisticilor, somajul este raspandit mai mult in randul oamenilor fara studii superioare, dar si in randul unor categorii sociale defavorizate, precum persoanele cu handicap, tiganilor, persoanele care au trecut de o anumita varsta si au fost disponibilizate. "Vrem sa facem mai mult pentru a rezolva problema locurilor de munca in special pentru acesti oameni, pentru ca stim cat este de mare teama de somaj in Romania. Solicitam consiliilor judetene ca, impreuna cu prefectii si seviciile deconcentrate, sa caute solutii, sa identifice formulele optime pentru realizarea acestui deziderat"a subliniat Bejinariu.
Bazine de munca
Ministrul delegat a recomandat ca locurile de munca sa fie create prin infiintarea de parcuri tehnologice, prin dezvoltarea bazinelor de munca, dupa metode deja utilizate in Europa, pentru utilizarea resurselor financiare regionale si locale dar si prin cooperarea pentru dezvoltare si incurajarea investitiilor de proximitate. Alte locuri de munca ar putea aparea in zona rurala, prin dezvoltarea economiei, cu accent pe dezvoltarea unor activitati neagricole si pe valorificarea resurselor locale, prin crearea activitatilor economice de valorificare a potentialului local, in conditiile in care prin programele SAPARD si ISPA, infrastructura rurala se amelioreaza semnificativ. Eugen Bejinariu a prezentat rezultatele unui studiu realizat de "Employment Service" din Slovenia, in 2003, asupra unui esantion de 10 state din Europa Centrala si de Est, in care Romania se situeaza pe locul al treilea, dupa Slovenia si Ungaria. El a calificat drept "pozitiv" faptul ca, prin rata de 7,2% a somajului, Romania se plaseaza la nivelul Cehiei si are mai putini someri decat Bulgaria, Polonia, Slovacia sau tarile baltice. Raportul Eurostat de la inceputul lunii martie arata ca situatia Romaniei este comparabila cu media din UE, unde rata somajului este de 8% iar statisticile oficiale precizeaza ca rata somajului este mai mica in tara noastra decat in Spania, Germania, Finlanda, Franta, Italia sau Belgia, a spus ministrul. El a adaugat ca la sfarsitul anului trecut, in Romania erau cu 40% mai putini someri decat atunci cand a fost preluata guvernarea de catre PSD. "Fata de situatia actuala, in anul 2000 rata somajului era mai mare cu peste 3 procente, respectiv 10,5%" a subliniat Eugen Bejinariu.
Salariul de o suta de dolari nu e acceptat
Pe de alta parte, negocierile contractului colectiv de munca la nivel national pentru 2004 au fost blocate, dupa ce unele patronate au respins cererea sindicatelor de majorare la 3,2 milioane de lei a salariului minim, sustin liderii confederatiilor sindicale, informeaza Mediafax. Partile au cazut de acord asupra drepturilor incluse in contract, nu foarte diferite de anul anterior, principala problema ramasa in divergenta fiind cresterea cu 400.000 de lei a salariului minim, a declarat Sorin Stan, secretarul general al CNSLR-Fratia. Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical (BNS) a declarat ca sindicatele au cerut ca salariul minim pe economie sa creasca de la 2,8 milioane de lei (valoarea stabilita de Guvern) la 3,2 milioane de lei. Propunerea a fost acceptata insa de numai patru din cele cinci federatii patronale participante la negocieri. "Patronatele care s-au opus propunerii sindicatelor au in structura lor federatii din ramuri diferite ale economiei, care au profit", a declarat Petre Dandea, vicepresedintele "Cartelului Alfa". Dandea a declarat ca reprezentantii "Cartelului Alfa" au discutat posibilitatea de a declansa un conflict la nivel de national, impreuna cu celelate confederatii, in conditiile in care negocierile pentru incheierea contractului colectiv de munca nu se vor debloca in scurt timp. Potrivit legii, contractul colectiv la nivel national include clauzele minime obligatorii privind relatiile de munca, drepturile angajatilor si ale patronilor, precum si obligatiile acestora.
Angajari in forta
Ca rezultat al politicii de strarpire in viteza a somajului pana la alegeri, in primele doua luni ale anului 2004, au fost incadrate in munca, justificat sau nu economic, 87.267 persoane, dintre care 46.259 au fost incadrate prin masuri active finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj. Judetele in care au fost ocupate cele mai multe locuri de munca sunt: Hunedoara (6.475), Bucuresti (4925), Timis (4358), Buzau (3773), Dolj (3510), Prahova (3295), Mures (3221), Valcea (3199) si Iasi (3183). In primele doua luni din acest an, cele mai bune rezultate au fost obtinute in incadrarea prin ocuparea temporara a fortei de munca in lucrari publice de interes comunitar, in majoritate posturi mai mult sau mai putin "sezoniere". Prin aceasta masura, au fost incadrate 22.361 persoane, dintre care cele mai multe in judetul Hunedoara (1979 persoane). O alta masura de succes o reprezinta ocuparea fortei de munca prin acordarea de alocatii pentru somerii care se incadreaza inainte de expirarea somajului. Prin aceasta masura, au fost incadrate 12.034 persoane, dintre care cele mai multe in municipiul Bucuresti (713 persoane). De asemenea, prin serviciul de mediere a muncii au fost incadrate 41.008 persoane. Prin Programul pe anul 2004, ANOFM si-a propus ocuparea pe piata fortei de munca a 350.000 persoane, din care 189.300 persoane prin intermediul masurilor active finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj (prevazute atat in Legea nr. 76/2002, cat si in Legea nr. 116/2002 privind combaterea marginalizarii sociale) si 160.700 persoane prin activitatea de mediere a muncii.
"Modificarile si completarile aduse Legii nr. 76/2002 au fost aprobate de catre Parlamentul Romaniei, urmand ca, in 60 de zile de la publicarea lor in Monitorul Oficial, sa intre in vigoare. Astfel, vom stimula mai puternic incadrarea absolventilor si a persoanelor care mai au 3 ani pana la implinirea varstei de pensionare si vom putea interveni, prin acordarea de credite nerambursabile, in localitati confruntate cu fenomene de saracie si excluziune sociala din cauza nivelului ridicat al somajului", a mai declarat Ioan Cindrea, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Corina SCARLAT 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
"Angajat in familie."   de LABRADOR
Parca la fel facea si PCR - te lua de pe strada si te trimitea la Canal   de Fofi
Un angajat la Securitate in fiecare familie - cheia succesului PSD-ului ! Timofte asta maresal te face   de ionion
UN ANGAJAT IN FIECARE FAMILIE????????????????   de Mos Grigore
angajati la gospodaria de partid psd: oricum va da afara dupa alegeri (nu faceti prostia sa luati credite)   de andro
A r h i v a
  CEC in pericol    45 comentarii
  Teculescu: "Este un lucru favorabil CEC"    1 comentariu
  Bancherii reclama incalcarea liberei concurente    1 comentariu
  Banca Mondiala pune Romaniei 17 conditii    1 comentariu
  Provocarea Big Brother    4 comentarii
  ONU condamna violentele din Kosovo    7 comentarii
  Inmormantarea copiiilor albanezi a fost amanata    
  Mars de protest la Belgrad    2 comentarii
  Primul roman ranit in Kosovo    1 comentariu
  NATO a cerut Romaniei sa trimita de urgenta trupe    2 comentarii
  Ambasada SUA din capitala Serbiei a fost inchisa    2 comentarii
  NATO si-a precizat pozitia    2 comentarii
  Alianta Nord-Atlantica suplimenteaza trupele    
  Iliescu, ingrijorat de situatia din zona    
  Presedintele Taiwanului a fost impuscat    1 comentariu
  Un an de razboi in Irak    2 comentarii
  Nevasta lui Iacubov a bagat divort    8 comentarii
  Serban Orescu, la ZIUA    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de marijuana in dulap (2936 afisari)
 Cultul animalelor si plantelor (1040 afisari)
 Avraam, parintele neamurilor si al religiilor (827 afisari)
 Catalogul "gandirii interzise" (804 afisari)
 Provocarea Big Brother (669 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01354 sec.