Ziua Logo
  Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernul trebuie sa convinga finantele internationale pana la 30 iunie
Banca Mondiala pune Romaniei 17 conditii
-- Privatizarea transparenta si reforme reale in justitie si administratie sunt in capul listei * "Solutia pentru disparitia coruptiei trebuie sa vina din interior; daca ar exista un medicament care sa poata fi luat impotriva coruptiei, noi l-am aduce", a afirmat Saadat, directorul BM pentru Romania
Nu mai departe de ieri, directorul Bancii Mondiale pentru Romania, Owaise Saadat a aratat ca Romania trebuie sa accelereze reforma justitiei si administratiei si sa incheie privatizarile majore in conformitate cu standardele UE pentru a primi noi fonduri de la institutia financiara internationala. Intr-un interviu acordat agentiei Reuters, oficialul BM a precizat ca exista 17 conditii care trebuie indeplinite in domeniul administratiei publice, al institutiilor publice si in cel juridic. Potrivit acestuia, conducerea Bancii Mondiale se va reuni la 30 iunie, prilej cu care reprezentantii in Romania "vor trebui sa spuna ca Guvernul a indeplinit aceste conditii". Potrivit lui Saadat, ultima transa din programul de ajustare structurala PSAL II, in valoare de circa 170 de milioane de euro (210 milioane de dolari), va fi eliberata in luna iunie numai daca Romania va finaliza privatizarea societatilor Petrom, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, Electrica Banat si Electrica Dobrogea. De altfel, eliberarea celei de-a doua, si ultima, transa din PSAL II s-a tot amanat. Prima promisiune a oficialilor romani indicau sa suma va fi acordata Romaniei undeva la jumatatea anului trecut, termen amanat, ulterior, pentru sfarsitul anului. Recent, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, afirma ca programul va fi finalizat pana in vara.
Coruptia tine departe investitiile
De asemenea, imprumutul pentru ajustare programatica PAL, in valoare de 150 de milioane de dolari, destinat reformei administratiei publice va necesita, la randul sau, eficientizarea serviciilor publice. "In domeniul reformei justitiei, agenda noastra este identica cu cea a Uniunii Europene", a mai afirmat reprezentantul Bancii Mondiale. Parlamentul European a recomandat Romaniei sa isi redirectioneze eforturile in privinta aderarii catre o reforma reala a justitiei si a administratiei publice, in vederea combaterii coruptiei care tine deoparte investitiile straine. Printre masurile pe care autoritatile romane trebuie sa le adopte pana in luna iunie se numara un pachet legislativ care sa permita scoaterea de sub controlul ministrului Justitiei a judecatorilor, numirea, promovarea si sanctionarea lor urmand sa fie realizate de o comisie formata din alti judecatori independenti.
Demnitarii, cu averile pe fata
Pe de alta parte, Saadat a spus ca programul Bancii Mondiale pentru Romania - pe care Transparency International a evaluat-o ca fiind cel mai corupt stat candidat la Uniunea Europeana - va facilita si combaterea coruptiei. Reprezentantul institutiei financiare a adaugat ca declaratiile de avere ale parlamentarilor si membrilor Guvernului trebuie sa fie mai detaliate pentru a spori transparenta, iar regulile mai clare de contabilitate si toleranta zero fata de coruptie sunt recomandate ca masuri principale pentru combaterea acestui fenomen. "Solutia pentru disparitia coruptiei trebuie sa vina din interior, si nu impusa de Banca Mondiala. Daca ar exista un medicament care sa poata fi luat impotriva coruptiei, noi l-am aduce", a afirmat Saadat. Banca Mondiala a finantat in Romania, incepand cu 1991, circa 30 de proiecte, cu o valoare totala de trei miliarde de dolari. Institutia a anuntat recent ca va acorda Romaniei inca un miliard de dolari in urmatorii trei ani pentru a sustine procesul de reforma si integrarea in Uniunea Europeana. (A.G.C.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nu e obligatoriu!!   de neverul again
A r h i v a
  CEC in pericol    45 comentarii
  Teculescu: "Este un lucru favorabil CEC"    1 comentariu
  Bancherii reclama incalcarea liberei concurente    1 comentariu
  Provocarea Big Brother    4 comentarii
  Nastase promite un angajat in fiecare familie    5 comentarii
  ONU condamna violentele din Kosovo    7 comentarii
  Inmormantarea copiiilor albanezi a fost amanata    
  Mars de protest la Belgrad    2 comentarii
  Primul roman ranit in Kosovo    1 comentariu
  NATO a cerut Romaniei sa trimita de urgenta trupe    2 comentarii
  Ambasada SUA din capitala Serbiei a fost inchisa    2 comentarii
  NATO si-a precizat pozitia    2 comentarii
  Alianta Nord-Atlantica suplimenteaza trupele    
  Iliescu, ingrijorat de situatia din zona    
  Presedintele Taiwanului a fost impuscat    1 comentariu
  Un an de razboi in Irak    2 comentarii
  Nevasta lui Iacubov a bagat divort    8 comentarii
  Serban Orescu, la ZIUA    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de marijuana in dulap (2936 afisari)
 Cultul animalelor si plantelor (1040 afisari)
 Avraam, parintele neamurilor si al religiilor (827 afisari)
 Catalogul "gandirii interzise" (804 afisari)
 Provocarea Big Brother (669 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01370 sec.