Ziua Logo
  Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sondajul CURS
Serban ORESCU 
Este bine ca se fac in Romania sondaje de opinie - speram ca rezultatele lor reflecta corect raspunsurile - dar e rau ca iarasi, pentru a nu stiu cata oara, repondentii fac dovada ca nu stiu ce vor. Ma refer la recentul sondaj CURS efectuat la cererea Societatii Academice Romane. Ce arata in esenta sondajul? Arata ca 72% din populatie isi doreste pentru anul 2004 o schimbare politica. De aici incep confuziile... Intr-o democratie schimbarea politica consta intr-o schimbare de guvern si de partide la guvernare. Nu neaparat la noi in tara... Desi 72% doresc o schimbare - ramanand deci ca procent maxim posibil pentru cei ce nu doresc schimbarea 28% - PSD-ul intruneste 41% din optiunile de vot - ceea ce inseamna ca 13% din cei intrebati vor schimbare dar cu PSD-ul in continuare la carma. Este posibila o schimbare in conditiile in care la carma nu se schimba nimic? In lumea lui Caragiale, da.
Trecem la a doua contradictie. Sondajul de opinie efectuat de CURS are ca premisa ideea ca repondentii stiu sa aleaga o alternativa sau alta. Sondajul arata insa ca populatia nu are in vedere - majoritatea ei - o alternativa. Numai 42% din cei intrebati cred ca exista o alta alternativa la cea prezenta - in stare sa conduca tara - desi 72% din populatie doreste o schimbare. Asta inseamna ca 32% procente dintre cei ce doresc schimbarea nu sunt in stare sa spuna ce vor sau nu stiu ce vor... Aceasta dupa patru ani de guvernare PSD si desi 54,3% din cei chestionati considera actualul Executiv incapabil sa conduca tara, iar 46% apreciaza ca directia generala este gresita. 46% apreciaza ca directia generala este gresita. 72% doresc schimbare, dar numai 42% stiu ce vor si ar fi maine in stare sa consacre schimbarea votand in mod corespunzator.
S-ar putea crede ca daca 72% din cei chestionati doresc o schimbare, procentul celor care cred ca actualul guvern este capabil sa rezolve problemele tarii este de cel mult 28%: ei bine, nu, el este 34% cu sase procente mai mare. Rezulta ca sase procente din cei intervievati nu stiu ce vor de fapt... Vorba lui Caragiale: "sa se schimbe primesc, dar cu conditia sa ramana ca inainte"...
Sondajul CURS arata ca psihologia alegatorului a ramas aceeasi sau aproape aceeasi ca acum 13-14 ani... "Cum iti merge bade Ioane?" "Din rau in mai rau!" "Cu cine votezi?" "Tot cu dl Iliescu, sa traiti!"
Sondajul CURS efectuat in perioada 3-10 martie pe un esantion pe 1100 de persoane are o marja de eroare - ni se spune - de 2,95%. E vorba de erori tehnice - dar eroarea politica la cat se ridica?
Eroarea politica datorata unor repondenti care se impleticesc in contraziceri cand e vorba de a determina viitorul tarii lor...
De calitate mult mai buna sunt raspunsurile privind obiceiul unor alesi de a schimba, odata alesi, partidul - asa-numita migratie politica. 80% din cei intrebati critica fenomenul, iar 75% sunt pentru sanctionarea emigrantilor politici cu pierderea locului in favoarea urmatorului pe lista. Sub acest raport repondentii sunt stricti si au dreptate. Dar de ce sunt la fel de stricti cu ei insisi?
Cert este ca in principiu sondajele de opinie pot fi foarte utile. Ele confirma de pilda ca economia tarii vecine, Bulgaria, se redreseaza - ceea ce rezulta si din datele Uniunii Europene de altfel. Pana nu de mult economia, Bulgariei, se afla in urma celei romanesti, de circa un an in tara vecina atat sondajele de opinie cat si datele oficiale converg: demararea a inceput... Este ceea ce toti cei care iubesc Romania cauta sa constate scrutand orizontul intre altele si cu ajutorul sondajelor. La noi optimist e doar Guvernul, iar pesimismul pare general.
Cum ar putea fi altfel cand insisi nemultumitii nu stiu ce vor?
(articol difuzat de postul de radio Europa Libera)
Absolvent al Facultatii de Drept din Bucuresti cu magna cum laude, al Facultatii de filosofie si al Facultatii de electrotehnica a Institutului Politehnic Bucuresti, Serban Orescu a fost un membru activ al Tineretului National-Liberal si colaborator la ziarul "Liberalul". A rezistat presiunilor Securitatii de a-l recruta ca informator, ceea ce i-a atras numeroase hartuieli din partea organelor de represiune. La sfarsitul anilor '70 a emigrat in Germania, stabilindu-se la Köln. Acolo, prin intermediul lui Noel Bernard, a inceput sa colaboreze la Radio Europa Libera din München - unde lucreaza din 1981 la programul "Actualitatea romaneasca" - si a fost ales presedinte al Cercului Democratic al Romanilor din Germania, organizand mai multe manifestari anticomuniste si anticeausiste, primind in februarie 1981 un "colet bomba". A avut numeroase activitati publicistice - scriind pentru Le Monde, Rheinischer Merkur. Dupa 1989 a combatut neocomunismul in articole aparute in Revista "22" si ZIUA. In prezent pregateste o lucrare despre "ceausism".
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
depinde cum interpretezi   de avenirv
Stimate Domnule Orascu   de Otavian Mihaescu
Superb !   de CALUGARUL
A r h i v a
  Fuga votului    7 comentarii
  Perdele de fum    4 comentarii
  Un epitaf pentru cea de-a treia cale    5 comentarii
  O fractura in comunitatea maghiara    1 comentariu
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de marijuana in dulap (2936 afisari)
 Cultul animalelor si plantelor (1040 afisari)
 Avraam, parintele neamurilor si al religiilor (827 afisari)
 Catalogul "gandirii interzise" (804 afisari)
 Provocarea Big Brother (669 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.93577 sec.