Ziua Logo
  Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
-- Aeroportul International Henri Coanda
Noua denumire a Aeroportului International Bucuresti Otopeni va fi Henri Coanda, prin aceasta schimbare urmand sa fie marcata contributia omului de stiinta roman la dezvoltarea aviatiei, a declarat ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Miron Mitrea. Potrivit Rompres, aeroportul are in prezent o capacitate anuala de 4,5 milioane de pasageri, 40 de pozitii de parcare a aeronavelor, cinci burdufuri, iar peste zece ani capacitatea acestuia va creste la 15 milioane de pasageri si va detine 100 pozitii de parcare a aeronavelor, 50 de burdufuri si o parcare cu 8000 de locuri. Nascut la 7 iunie 1886 si decedat la 25 noiembrie 1972, Henri Coanda poate fi considerat inventatorul motorului cu reactie folosit pe scara larga in zilele noastre, alte contributii importante fiind aduse in domeniul mecanicii fluidelor.
Melana IV Savinesti se privatizeaza
Procesul de privatizare a societatii Melana IV Savinesti, inclusa intr-un regim de administrare si supraveghere speciala, va fi finalizat pana la sfarsitul lunii iunie 2004, au declarat surse guvernamentale, informeaza Mediafax. Transferul dreptului de proprietate va avea loc pana la sfarsitul primului semestru, au adaugat sursele citate. Melana este inclusa pe lista societatilor scoase la vanzare de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), modalitatile de privatizare vizate fiind transferul pachetului de actiuni detinut de stat sau combinatia intre majorarea capitalului pentru finalizarea investitiilor si cedarea de actiuni. Pentru a accelera procesul de privatizare, Guvernul a autorizat OPSPI, printr-o ordonanta, sa finanteze cheltuielile materiale, lucrarile de intretinere si de conservare a instalatiilor unitatii, precum si costurile aferente salariilor unui numar minim de personal, care asigura paza si intretinerea societatii. De mentionat ca numarul de angajati a fost redus, prin inchiderea mai multor capacitati de productie, de la 3000 de persoane, cat avea in 1997, la doar 100 de salariati.
Reteaua Metrorex se va extinde
Metrorex SA spera sa gaseasca finantarea necesara pentru a realiza in anii urmatori doua noi tronsoane, Drumul Taberei - Eroilor (10 statii) si Aurel Vlaicu - Aeroportul Baneasa (cinci statii, 4,4 km), a declarat directorul general al Metrorex, Marius Lapadat, care a participat la cea de-a doua sesiune de dezbatere a strategiei de dezvoltare durabila a Romaniei Orizont - 2025. Potrivit Rompres, pentru realizarea tronsonului Dr.Taberei - Eroilor, Banca Europeana de Investitii (BEI) si-a exprimat interesul pentru o cofinantare de 50%. In 2004, reteaua de metrou din Romania implineste 25 de ani de functionare, numarul calatorilor transportati depasind 3,3 miliarde. Reteaua actuala are 62,2 km de cale dubla, 45 de statii si trei depouri. Liniile de metrou reprezinta 2-3% din reteaua de transport a Capitalei, iar ponderea calatorilor transportati cu metroul variaza intre 12% si 14%.
Mineri disponibilizati
Un numar de 568 de angajati ai Companiei Nationale a Lignitului Oltenia vor fi disponibilizati incepand din 1 aprilie, a declarat directorul pentru Resurse Umane din cadrul CNLO, Ionel Mantog, informeaza Mediafax. Viitorii disponibilizati provin din randul minerilor cu numeroase absente din motive medicale, din randul celor aflati in pragul pensionarii, precum si din randul personalului TESA, contractele de munca urmand sa fie desfacute in baza cererilor depuse de mineri. Cei aproape 600 de disponibilizati vor primi pe 1 aprilie cate 150 de milioane de lei din fondurile Companiei Nationale a Lignitului Oltenia - care are ca unic actionar statul - reprezentand plati compensatorii. De asemenea, in urmatorii doi ani minerii disponibilizati din CNLO vor incasa lunar aproape sase milioane de lei, bani dati din fondul de somaj.
Parteneriat ANIMMC-ORPDA
Presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Eugen Ovidiu Chirovici, si directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORPDA), Rodica Parvu, au semnat un Protocol de colaborare pentru promovarea drepturilor de autor, informeaza Rompres. Obiectivele urmarite de ambele institutii vizeaza promovarea in cadrul mediului de afaceri a avantajelor si profitului care pot fi obtinute prin inlaturarea riscurilor, precum si prin familiarizarea cu legislatia de protectie a dreptului de autor si a altor drepturi conexe. Prin acest Protocol se urmareste totodata realizarea unui studiu national asupra dezvoltarii sistemului proprietatii intelectuale si valorificarea sa la nivelul IMM-urilor. Se are in vedere si crearea unor programe de incurajare si sustinere a tinerilor in vederea initierii unei afaceri de succes, stimulandu-se dubla protectie, pe de o parte a proprietatii industriale si, pe de alta, a dreptului de autor.
Specialisti in dezvoltare rurala
Aproximativ 100 de tineri care doresc sa-si inceapa o afacere in domeniul agricol vor beneficia din acest an de o noua facultate de Dezvoltare Regionala care se va deschide la Giurgiu, in cadrul unui parteneriat de asociere semnat intre Colegiul Agricol Writtle din Marea Britanie si Academia de Studii Economice. "Aceasta noua facultate se adreseaza tinerilor care au disponibilitate si vointa de a incepe o noua activitate in agricultura, criteriile de selectie fiind nu numai de natura academica, ci si antreprenoriale", a declarat prof. Gabriel Popescu, decanul noii facultati, informeaza Rompres. Potrivit reprezentatilor Colegiului Agricol din Marea Britanie, diplomele obtinute la Giurgiu vor fi recunoscute in toate tarile Uniunii Europene. Obiectivele proiectului de la Giurgiu sunt de a initia tinerii romani in Politica Agricola Comuna, dar si de a-i califica conform cerintelor UE.
Serele Codlea si 8 martie
Serele de la Codlea au vandut de 1 si 8 martie peste doua milioane de fire de flori si 500.000 de ghivece cu flori, informeaza Rompres. Si floraresele din pietele brasovene spun ca vanzarile au mers foarte bine fata de alti ani, multi preferand florile din import, destul de costisitoare. Directorul de vanzari de la Sere Codlea, Vania Ciobanu, spune ca intr-un an serele Codlea vand circa 8 milioane de fire, iar vanzarile din zilele de martisor au realizat deja un sfert din vanzarile anului 2003.
Exportam vin si sampanie
Exporturile de vinuri au adus producatorilor din Romania 25 de milioane de dolari, in 2003, acestia reusind sa vanda 41,99 milioane de litri, potrivit Centrului Roman de Comert Exterior. Cele mai mari cantitati au fost exportate in Germania, Marea Britanie si Republica Moldova, informeaza Rompres. Din totalul vanzarilor, 36.476 litri au reprezentat exporturile de sampanie si vinuri spumoase cu cel putin 8,5% alcool, pentru care producatorii au obtinut 90.000 de dolari. Cea mai mare cantitale de sampanie a fost expediata in fosta Iugoslavie, 31.509 litri, tara urmata de Danemarca unde au fost vanduti 2880 de litri.
Bilant pozitiv la Impact
Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a incheiat de la inceputul acestui an 22 de contracte, in valoare de 3,07 milioane de euro, pentru vanzarea sau constructia unor vile, informeaza Mediafax, citand un comunicat al companiei. "In 2004, Impact isi va accelera ritmul de constructie si va finaliza in avans ansamblurile Epsilon si Zetta, care au peste 130 de vile, precum si ansamblul Class, cu peste 140 de vile (toate situate in Bucuresti, n.r.). Compania isi propune sa construiasca in acest an 300 de vile si sa deschida inca cinci ansambluri rezidentiale, dintre care 3 in Bucuresti si 2 in provincie, insumand peste 1500 de vile", se precizeaza in comunicat. In 2003, Impact a vandut imobile in valoare de peste 27 de milioane de euro. Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de 192 miliarde de lei si venituri totale de 725 miliarde de lei.
Piata cimentului, in crestere
Piata cimentului din Romania a crescut cu 4,3% anul trecut, de la un consum de 4,7 milioane de tone la 4,9 milioane de tone, potrivit unui comunicat al Holcim, al doilea mare producator de ciment, betoane si agregate din lume, informeaza Mediafax. "Holcim Romania a realizat un important pas inainte din punct de vedere al productivitatii, in 2003, dupa deschiderea unui nou cuptor de ardere la fabrica din Alesd", se mai arata in comunicat. Subsidiara din Romania a grupului elevetian a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 100 de milioane de euro, valoare ce reprezinta o crestere de 13% fata de anul anterior. Investitiile realizate pana in prezent de grupul elvetian in Romania, pentru achizitii, modernizari, masuri pentru protectia mediului si dezvoltarea afacerii, depasesc 270 de milioane de euro.
Statie de epurare construita de italieni
Statia de epurare a apelor uzate din Braila va fi construita de grupul italian Termomeccanica, care a castigat licitatia pentru acest obiectiv in valoare de 45 de milioane de euro, informeaza Rompres. Potrivit omului de afaceri Mihai Turcu, cel care a intermediat venirea la Braila a Termomeccanica, grupul italian deruleaza importante lucrari de investitii in Romania, printre acestea numarandu-se si modernizarea statiei de epurare a apelor uzate de la Craiova. Din 2001, Termomeccanica a derulat mai multe lucrari de inlocuire a pompelor de la termocentralele de la Rovinari, iar dupa preluarea Grupului Ansaldo Aqua, firma detine si contractul de fabricare si montaj al pompelor pentru centrala nuclearo-electrica de la Cernavoda.
Credit rural prin Banca Transilvania
Banca Transilvania va acorda credite in valoare totala de 10 milioane de dolari pentru finantarea proiectelor de investitii din zonele rurale, in baza unui imprumut acordat de Banca Mondiala, in cadrul programului finantare rurala, informeaza Mediafax. Imprumuturile pot fi contractate de societati cu capital majoritar privat, care desfasoara activitati in zonele rurale, in agricultura, servicii sau industrie. Proiectul de dezvoltare rurala a fost lansat in luna mai a anului 2002 si are o valoare de 150 de milioane de dolari, din care prima etapa, pentru perioada 2002-2006, reprezinta 80 de milioane de dolari.
Dobanzi speciale la UniCredit
Banca UniCredit Romania a lansat recent o campanie speciala ce ofera dobanzi avantajoase pentru depozitele la termen constituite in perioada 1 martie - 30 aprilie. Depozitele noi constituite in toate sucursalele bancii UniCredit Romania din tara, in cadrul acestei campanii, beneficiaza de o rata fixa a dobanzii la scadenta depozitelor in lei incepand cu 18% pentru o perioada de 3, respectiv 6 luni, 17,50% pentru 9, respectiv 12 luni si 17% pentru 15, respectiv 18 luni. Campania, desfasurata sub sloganul "Primavara aceasta ai mai multe motive sa zambesti!", se adreseaza numai persoanelor fizice. UniCredit Romania nu percepe comision in cazul retragerii unei sume de bani la scadenta depozitului. Suma minima pentru constituirea depozitelor in lei este de 30.000.000, iar pentru valuta 1000 de euro sau dolari, iar plafonul maxim al investitiilor in lei este de 3 miliarde, respectiv 50.000 de euro sau dolari, in cazul depozitelor in valuta.
Investitii in crestere la Buzau
Prefectul judetului Buzau, dr. Ion Vasile, a anuntat ca se anunta o adevarata "primavara a investitiilor straine la Buzau", informeaza Rompres. Ion Vasile a precizat ca oamenii de afaceri straini se retrag de la Bucuresti pentru a investi la Buzau. "Apropierea de Capitala ne avantajeaza foarte mult. In vreme ce la Bucuresti fondul funciar care beneficiaza de infrastructura, apa, gaze, curent electric este pe terminate, la Buzau suntem abia la inceput", a mentionat el. Potrivit sursei citate, la Prefectura Buzau au venit in ultima vreme investitori americani, germani, francezi sau greci care doresc sa investeasca in domeniul electrotehnic, al instalatiilor sau confectiilor. De mentionat ca la Buzau activeaza peste 500 de firme straine, in 2003 luand fiinta 79 de firme noi, dintre care 30 in sfera serviciilor, 26 de productie, 16 de comert, 4 agricole si 3 de constructii.
Fabrica austriaca de caramizi la Sibiu
Wienerberger Sisteme de Caramizi, subsidiara din Romania a producatorului austriac de materiale de constructii Wienerberger, a achizitionat o fabrica de caramizi din Sibiu, valoarea totala a tranzactiei fiind de noua milioane de euro, informeaza Mediafax. Suma include, pe langa pretul propriu-zis al achizitiei, fondurile care vor fi asigurate sub forma de capital de lucru, precum si investitiile de modernizare si optimizare a activitatii unitatii preluate. Wienerberger detine deja o fabrica de caramizi in localitatea Gura Ocnitei, langa Targoviste, reprezentand o investitie de 18 milioane de euro. Aceasta este prima investitie straina in sectorul romanesc al productiei de caramizi. "In viitor, importurile din Ungaria vor fi limitate pentru partea de vest a Romaniei, iar productia fabricilor de la Sibiu si Gura Ocnitei va fi dezvoltata pentru a acoperi partea centrala si de est a tarii", se arata intr-un comunicat al companiei.
"Parc industrial la Fagaras
Directia Finantelor Publice Brasov a anuntat saptamana trecuta ca 100.718 mp de teren de la Uzina de Produse Speciale din Fagaras, o parte din patrimoniu si utilitatile de pe platforma vor fi transformate in parc industrial si trec cu titlu gratuit in domeniul privat al municipiului. Transferul, aprobat prin HG, pe 16 februarie, va fi urmat de incheierea unui protocol intre Compania Nationala "Romarm" si Consiliul Local al Municipiului Fagaras in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii, informeaza Rompres. Societatea comerciala care va administra parcul industrial va fi constituita sub autoritatea Consiliului Local Fagaras, acesta urmand a fi actionarul unic al societatii. De asemenea, Uzina de Produse Speciale va beneficia de prevederile OU privind stingerea obligatiilor bugetare din sectorul productiei de aparare, din patrimoniul carora se constituie parcuri industriale.
"ProcentPlus" la Banca Tiriac
Banca Ion Tiriac a lansat, saptamana trecuta, un nou produs de economisire adresat persoanelor fizice, denumit Certificatele ProcentPlus, emis pe termene de 24 si 36 de luni, suma minima de constituire fiind de cinci milioane lei, informeaza un comunicat al institutiei de credit, citat de Mediafax. "Principalul beneficiu pentru client consta in plata dobinzii la trei luni, chiar daca depozitul a fost constituit pe o perioada de 24 sau 36 de luni", a declarat George Toma Mucibabici, presedintele bancii. Dobanda bonificata este de 19,92% pe an si se calculeaza trimestrial, avand ca reper randamentul certificatelor de trezorerie cu discont cu scadenta la trei luni, la care se adauga o marja de 1,5%. In cazul in care nu a existat o emisiune de certificate de trezorerie, dobanda va fi cea practicata de banca la depozitele pe trei luni, plus marja de 1,5%.
Vanzari ridicate la Elpreco
Elpreco Craiova a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 450 de miliarde de lei (11,9 milioane de euro) si estimeaza pentru 2004 vanzari de 560 de miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al producatorului de materiale de constructii, citat de Mediafax. "Volumul de vanzari pentru principalele produse pe care le produce Elpreco (...) a crescut in 2003 fata de 2002 in unitati fizice cu 37%, iar valoric, cu 55%", se precizeaza in comunicat. Compania a obtinut anul trecut un profit net de 45 de miliarde de lei (1,19 milioane de euro). Elpreco produce BCA (beton celular autoclavizat ), sisteme complete de invelitori si accesorii pentru acestea, precum si sisteme de pavaj. Produsele sunt comercializate printr-o retea nationala de distributie si printr-un magazin propriu.
Zapp sprijina studentii
Organizatia studentilor din domeniul tehnic, BEST Bucuresti, si operatorul de telefonie mobila Zapp au semnat recent un parteneriat prin care studentii politehnisti vor fi sprijiniti intr-o serie de activitati menite sa-i familiarizeze atat cu oportunitatile pe care le au pentru dezvoltarea propriei cariere, cat si cu ultimele tendinte tehnologice. "Dorim, prin parteneriatul cu cele mai puternice organizatii studentesti din Romania, sa avem un dialog permanent cu viitorii factori de decizie, cu cei care vor administra afaceri, care vor promova noul si solutiile de ultima generatie in domeniile in care vor activa", a declarat Cuneyt Turktan, presedintele Consiliului Director Zapp, subliniind ca BEST este o mare organizatie studenteasca internationala, a doua care se aliaza in acest fel cu Zapp. Potrivit Rompres, studentii politehnistii au primit informatii despre oportunitatile de angajare, care le vor fi oferite in cadrul targului de locuri de munca JobShop 2004, ce va avea loc in perioada 22-25 martie.
CISCO EXPO 2004
Cisco Systems Romania organizeaza, in perioada 24-25 martie, la Bucharest Grand Hotel Marriott, evenimentul IT anual Cisco Expo 2004, cu tema This is the power of the network. now, informeaza un comunicat al companiei. Aflat la a doua editie, Cisco Expo 2004 prezinta cele mai recente tendinte in domeniul solutiilor pentru retele de comunicatii, precum si tehnologii si solutii de afaceri prin Internet, in sprijinul companiilor si intitutiilor publice. Renumiti experti in domeniu din Europa si din Romania, reprezentanti Cisco si ai partenerilor la eveniment, vor sustine prezentari grupate pe diferite tehnologii de varf, printre care IP Communications, Storage & Optical, Security, Network Management Services, Metro Ethernet, Wireless, Next Generation Networks, alte tehnologii. In paralel, in prima zi a conferintei se va desfasura sectiunea Cisco Learning Community, dedicata solutiilor de e-Learning. Evenimentul gazduieste o expozitie cu echipamente si demonstratii tehnice de solutii si tehnologii Cisco prezentate de catre partenerii Cisco Expo 2004: Connex, Datanet Systems, HP Romania, IBM Romania si Crescendo - casa de solutii IT&C.
Un nou medicament pentru prostata
Walmark Romania lanseaza pe piata farmaceutica romaneasca un nou supliment nutritiv - Prostenal - pentru ameliorarea afectiunilor prostatei si a tulburarilor de dinamica sexuala la barbati, informeaza un comunicat al companiei. Prostenal este un supliment nutritiv indicat barbatilor si reprezinta o forma extrem de complexa de protejare a prostatei. Contine cinci extracte din plante care, prin aportul lor natural, daca sunt folosite la timp, au o influenta benefica asupra evolutiei afectiunilor prostatei. Efectele benefice ale Prostenalului se pot resimti dupa cateva saptamani de la inceperea utilizarii. Prostenalul inhiba productia de mediatori ai inflamatiei, reduce riscul aparitiei cancerului de prostata, influenteaza pozitiv metabolismul hormonilor sexuali masculini si amelioreaza disfunctiile sexuale masculine. Tododata, Walmark Romania va initia un amplu Program de Responsabilitate Sociala, care va incepe sa se deruleze in cursul acestei primaveri. Acest Program va debuta cu campania de donatii de Prostenal intitulata "Solidaritate, nu singuratate!", catre camine spital pentru batrani. Compania ceha Walmark este prezenta pe piata romaneasca din 1997.
Centru de cercetare a economiei internationale
Ministrii de Finante din 11 state europene, mari si mici, atat din "vechea", cat si din "noua" Europa, au decis infiintarea unui centru de cercetare in economia internationala, pentru a transpune pe Vechiul Continent modelul grupurilor americane de reflexie, "think tank", informeaza AFP, citata de Rompres. Botezat provizoriu "Centrul european de economie internationala", cu sediul la Bruxelles, acest centru va urma sa fie finantat in mod egal din resurse publice si fonduri private. Lansata initial de Franta si Germania, acesta initiativa a primit ulterior sprijinul Belgiei, Danemarcei, Ungariei, Irlandei, Italiei si al Olandei, Poloniei, Spaniei si Regatului Unit. "Angajarea partenerilor publici si privati este un element cheie al proiectului si va fi reflectata in structura sa de conducere, in finantare si in functionare", precizeaza comunicatul, dat publicitatii cu prilejul reuniunii ministrilor de finante din UE. Initiativa ramane deschisa tuturor membrilor UE, precizeaza comunicatul.
Pod controversat in Sicilia
Autoritatile de la Roma intentioneaza sa construiasca cel mai lung pod suspendat din lume intre Sicilia si partea continentala a Italiei, in ciuda unei decizii a Parlamentului European de a stopa finantarea pentru proiect, transmite Reuters, citata de Mediafax. "Decizia Parlamentului European nu slabeste deloc hotararea guvernului italian de a construi podul", se arata intr-un comunicat publicat de Ministerul Transporturilor de la Roma. Podul peste stramtoarea Messina, cu o lungime de 3,3 kilometri, ar face legatura intre Europa continentala si capitala Siciliei, Palermo, fiind considerat un proiect prioritar de catre guvernul prim-ministrului Silvio Berlusconi. Parlamentul European a votat, saptamana trecuta, impotriva includerii podului intr-o lista de proiecte pan-europene de infrastructura, dupa ce ecologistii, socialistii si comunistii au afirmat ca, pentru punerea in aplicare a planului, mai sunt necesare analize de mediu suplimentare, precum si noi evaluari ale costurilor.
Rezerve de petrol secate in RFG
Rezervele de petrol ale Germaniei au scazut anul trecut cu 11 procente, ajungand, in prezent, la 53,7 milioane tone, a anuntat Oficiul landului Niedersachsen pentru Cercetarea Solului, informeaza Rompres. Conform aprecierilor specialistilor, aceste rezerve se vor epuiza in 14 ani. Cele mai mari rezerve de petrol exista in landul Schleswig-Holstein, urmat de Niedersachsen. Studiul realizat de Oficiu se bazeaza pe datele oferite de firmele care activeaza in domeniu.
A r h i v a
  Spre o viziune moderna a dezvoltarii rurale    
  Somerii, lasati in "Plata Domnului"    
  Euro este cotat pentru iunie la 41.300 de lei    
  UE finanteaza proiecte IT ale firmelor din Romania    6 comentarii
  Aderarea si integrarea romanilor in noua Europa    
  Producatorii agricoli, nemultumiti de politica de stabilire a subventiilor    
  Doar 3% din apartamente sunt contorizate individual    
  Curatenie de primavara la RATB    
  Implicatiile proiectului de la Rosia Montana    
  Sistemul National Electronic de Plati, la toamna    
  Biroul de credit va functiona de la 1 august    
  CEC se consolideaza    
  Cele mai mari banci europene evita Romania    
  Acord intre Eximbank Romania si Banca Comerciala a Serbiei    
  Profit brut de peste 23 de milioane de euro pentru ING Bank Romania    
  Parcul industrial Ploiesti porneste cu dreptul    
  Executivul pune piedici in calea introducerii sistemelor private de pensii    
  Sectorul gazelor naturale in contextul integrarii in piata europeana    
  Turistii posesori de carduri Visa contribuie la dezvoltarea economiei romanesti    
  Romania are nevoie o identitate economica sanatoasa    
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de marijuana in dulap (2936 afisari)
 Cultul animalelor si plantelor (1040 afisari)
 Avraam, parintele neamurilor si al religiilor (827 afisari)
 Catalogul "gandirii interzise" (804 afisari)
 Provocarea Big Brother (669 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02192 sec.