Ziua Logo
  Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Turistii posesori de carduri Visa contribuie la dezvoltarea economiei romanesti
Conform statisticilor Visa International, turistii straini au cheltuit pe carduri Visa peste 68 de milioane de dolari in magazinele, hotelurile, restaurantele si benzinariile din Romania in anul 2003, ceea ce reprezinta o crestere cu 34% fata de anul anterior. Valoarea medie a unei tranzactii la comercianti a fost de 146,4 dolari.
In 2003, strainii care au vizitat Romania au derulat 1,2 milioane de tranzactii la comercianti - echivalentul a 40% din numarul total de tranzactii Visa - confirmand faptul ca consumatorii inteleg ca Visa este cel mai convenabil si sigur mod de plata.
Proportia tranzactiilor la comercianti in totalul tranzactiilor este incurajatoare, mai ales prin comparatie cu cea inregistrata in Polonia (54%), in Ungaria (56%) si in Cehia (64%). Desi aceste tari au semnificativ mai multi comercianti care accepta carduri Visa decat Romania, bancile membre din tara noastra semneaza contracte cu un numar tot mai mare de comercianti romani. Aceasta inseamna ca turistii vor avea mai multe oportunitati sa-si utilizeze cardurile Visa oriunde si oricand s-ar afla in Romania.
Romania a fost vizitata de circa 5 milioane de turisti straini anul trecut, iar suma totala adusa in economia romaneasca prin intermediul cardurilor Visa in anul 2003 a depasit 171,8 milioane de dolari (o crestere cu 42% fata de 2002).
"Simplitatea si comoditatea platii prin card Visa, precum si usurinta cu care se pot face cumparaturi zilnice sau sub impulsul momentului au avut un efect pozitiv asupra economiei tarii. In loc sa schimbe bani la casele de schimb valutar, turistii isi folosesc cardurile pentru a plati direct pentru bunurile sau serviciile cumparate. Turistilor le este, astfel, mai usor sa cheltuiasca sume mai mari cand viziteaza Romania. Pentru multi comercianti romani, veniturile obtinute in urma platilor efectuate pe carduri Visa sunt o sursa importanta de venit", a explicat Radu Obreja, vicepresedintele Visa International CEMEA.
Turistii din Statele Unite au cheltuit cele mai mari sume in Romania in 2003, aproape 34 de milioane de dolari, echivalentul a 20% din suma totala cheltuita de straini pe carduri Visa anul trecut. Turistii italieni au fost europenii care au cheltuit cele mai mari sume (21,9 milioane de dolari), urmati de francezi (19,7 milioane de dolari) si de britanici (18,8 milioane USD). Vizitatorii din Ungaria au cheltuit cel mai mult, raportat la ceilalti turisti sositi in Romania din Europa Centrala si de Est (2,6 milioane de dolari).
Obiectivele culturale si istorice ale Romaniei au atras vizitatorii straini, care au stat in tara noastra pentru aproximativ patru zile de fiecare data - acestia au fost in special interesati de Muzeul Taranului Roman si Palatul Parlamentului din Bucuresti, de castelele medievale din Brasov, Sighisoara, Sibiu, Sinaia si Bran, de manastirile din Bucovina, de Delta Dunarii si litoralul Marii Negre.
"La ora actuala, cardurile de plata Visa sunt acceptate de peste 13.300 de comercianti romani. In acest mod, vizitatorii straini au la dispozitie mai multe locuri in care sa mearga la cumparaturi si mai multe sanse sa-si utilizeze cardurile de plata in acelasi mod in care sunt obisnuiti sa o faca si in alte tari. Conform statisticilor noastre, turistii isi folosesc cardurile de plata mai des atunci cand sunt plecati in calatorie si cheltuiesc sume mai mari daca nu sunt nevoiti sa apeleze la traditionala operatiune de schimb valutar", a adaugat Obreja.
Pe plan mondial, cardurile Visa genereaza un volum anual de tranzactii de aproape 2700 de miliarde de dolari si sunt acceptate in peste 150 de tari.
Mircea FICA 
A r h i v a
  Spre o viziune moderna a dezvoltarii rurale    
  Somerii, lasati in "Plata Domnului"    
  Euro este cotat pentru iunie la 41.300 de lei    
  UE finanteaza proiecte IT ale firmelor din Romania    6 comentarii
  Aderarea si integrarea romanilor in noua Europa    
  Producatorii agricoli, nemultumiti de politica de stabilire a subventiilor    
  Doar 3% din apartamente sunt contorizate individual    
  Curatenie de primavara la RATB    
  Implicatiile proiectului de la Rosia Montana    
  Sistemul National Electronic de Plati, la toamna    
  Biroul de credit va functiona de la 1 august    
  CEC se consolideaza    
  Cele mai mari banci europene evita Romania    
  Acord intre Eximbank Romania si Banca Comerciala a Serbiei    
  Profit brut de peste 23 de milioane de euro pentru ING Bank Romania    
  Parcul industrial Ploiesti porneste cu dreptul    
  Executivul pune piedici in calea introducerii sistemelor private de pensii    
  Sectorul gazelor naturale in contextul integrarii in piata europeana    
  Romania are nevoie o identitate economica sanatoasa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de marijuana in dulap (2936 afisari)
 Cultul animalelor si plantelor (1040 afisari)
 Avraam, parintele neamurilor si al religiilor (827 afisari)
 Catalogul "gandirii interzise" (804 afisari)
 Provocarea Big Brother (669 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00968 sec.