Ziua Logo
  Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Sectorul gazelor naturale in contextul integrarii in piata europeana
-- Bursa de energie
Societatea Distrigaz Sud are de recuperat creante in valoare de peste 3648 de miliarde de lei, iar Distrigaz Nord de 1500 de miliarde de lei, principalul datornic fiind Termoelectrica, a declarat Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, informeaza Rompres. "Nivelul ridicat al creantelor este consecinta faptului ca cele doua societati sunt la capatul unei intreg lant, format din producatori - transportatori-distribuitori, precum si a implicatiilor rezultate din procesul de privatizare. Accelerarea privatizarii in perioada 2002-2003 si incheierea acesteia prin anularea unor datorii catre furnizorii de utilitati au determinat cresterea creantelor", a precizat Iulian Iancu, cu ocazia seminarului cu tema "Sectorul gazelor naturale in contextul integrarii in piata europeana", organizat de firma Spot.
Cele doua societati de distributie a gazelor naturale nu au nici o datorie fata de bugetul de stat. Acest fapt va avea o contributie importanta in perspectiva privatizarii, diminuand influenta asupra cresterii preturilor, care nu va depasi, potrivit oficialului MEC, nivelul de 1,5-2 dolari.
In scurt timp, in Romania va exista o noua platforma de tranzactionare si o noua bursa de energie, a precizat Iulian Iancu. "Am putut dezvolta o noua platforma de tranzactionare pe piata de energie, cu suportul Bancii Mondiale. In prezent ne aflam in faza numirii consultantului si in scurt timp vom avea o noua platforma de tranzactionare si o noua bursa de energie", a explicat Iulian Iancu.
ANRGN relaxeaza conditiile de eligibilitate
La randul sau, Marcela Oltean, director in Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), a declarat ca aceasta institutie ar putea acorda statutul de consumatori eligibili, din 2005, si firmelor care au datorii restante catre furnizorii de gaze naturale. "Autoritatea ia in considerare renuntarea, din 2005, la aceasta cerinta financiara (privind neinregistrarea de restante catre furnizorii de gaze), care este pur romaneasca si a fost introdusa pentru disciplinarea firmelor. Exista in Romania institutii abilitate sa judece conflictele contractuale", a precizat Oltean. Potrivit Mediafax, consumatorii eligibili pot sa-si aleaga furnizorul de gaze naturale si sa negocieze direct contractele cu acestia, avand acces la retelele de transport si distributie. Restul companiilor (consumatorii industriali captivi) primesc gaze naturale la un pret fix reglementat de ANRGN.
Gradul de incasare ridicat pe care societatile de distributie il inregistreaza (peste 98%), cu doua procente mai mult decat baremul impus prin acordul cu Fondul Monetar International, este inca un motiv pentru a se renunta la aceasta conditie, afirma oficialii ANRGN.
In prezent, pentru a obtine statutul de consumator eligibil, societatile trebuie sa aiba un consum anual de gaze naturale de peste 3 milioane de metri cubi, sa poata fi actionate in justitie in nume propriu si sa prezinte bonitate financiara. Una din conditiile eliminatorii este lipsa datoriilor catre funizorii de gaze naturale. Consumatorii eligibili cumpara, la ora actuala, gaze naturale la un pret de cel mult 104 dolari pentru mia de metri cubi, in timp ce consumatorii industriali captivi platesc circa 120 de dolari pentru aceeasi cantitate.
Numarul consumatorilor eligibili acreditati de ANRGN ar putea ajunge la 75 in acest an, fata de 51, in 2003. Aceasta crestere este un efect al deciziei ANRGN de majorare, de la 1 ianuarie, a gradului de deschidere a pietei la 40%. Cantitatea de gaze naturale destinata consumului pe piata libera a fost stabilita in acest an la 7,32 miliarde metri cubi, in comparatie cu 4,8 miliarde de metri cubi in 2003.
Mircea FICA 
A r h i v a
  Spre o viziune moderna a dezvoltarii rurale    
  Somerii, lasati in "Plata Domnului"    
  Euro este cotat pentru iunie la 41.300 de lei    
  UE finanteaza proiecte IT ale firmelor din Romania    6 comentarii
  Aderarea si integrarea romanilor in noua Europa    
  Producatorii agricoli, nemultumiti de politica de stabilire a subventiilor    
  Doar 3% din apartamente sunt contorizate individual    
  Curatenie de primavara la RATB    
  Implicatiile proiectului de la Rosia Montana    
  Sistemul National Electronic de Plati, la toamna    
  Biroul de credit va functiona de la 1 august    
  CEC se consolideaza    
  Cele mai mari banci europene evita Romania    
  Acord intre Eximbank Romania si Banca Comerciala a Serbiei    
  Profit brut de peste 23 de milioane de euro pentru ING Bank Romania    
  Parcul industrial Ploiesti porneste cu dreptul    
  Executivul pune piedici in calea introducerii sistemelor private de pensii    
  Turistii posesori de carduri Visa contribuie la dezvoltarea economiei romanesti    
  Romania are nevoie o identitate economica sanatoasa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de marijuana in dulap (2936 afisari)
 Cultul animalelor si plantelor (1040 afisari)
 Avraam, parintele neamurilor si al religiilor (827 afisari)
 Catalogul "gandirii interzise" (804 afisari)
 Provocarea Big Brother (669 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00944 sec.