Ziua Logo
  Nr. 2968 de sambata, 20 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Implicatiile proiectului de la Rosia Montana
Conducerea firmei "Rosia Montana Gold Corporation" SA nu exclude faptul ca, din cauza anului electoral, sa intampine anumite dificultati in obtinerea autorizatiilor necesare desfasurarii proiectului de la Rosia Montana. Potrivit Rompres, directorul general al firmei, Richard Hill, a declarat, saptamana trecuta, la Alba-Iulia, ca "daca, in teorie, pentru a obtine, de exemplu, permisul de mediu, ar trebui sa fie doar o problema birocratica, realitatea practica arata ca asta presupune si implicarea politicului".
Hill a precizat ca se doreste ca in acest an sa se obtina toate aprobarile mari care tin de partea industriala a proiectului, pentru ca in 2005- 2006 sa se inceapa construirea tuturor instalatiilor si a uzinei de procesare, iar in 2007 sa se intre in faza efectiva de operare a acestora.
Pana la ora actuala au fost cheltuite circa 70 de milioane de dolari, valoarea totala a investitiei fiind estimata la circa 500 de milioane de dolari. Potrivit managerului de mediu al Rosia Montana Gold Corporation, John Aston, din acestea, "peste 250 de milioane de dolari vor fi investite pentru ca noua mina sa fie dotata conform standardelor moderne de mediu".
Pe baza rezervelor de aur si argint dovedite ca existente in prezent la Rosia Montana, durata de viata a exploatarii este estimata la circa 17 ani. Zona Rosia-Montana detine, potrivit specialistilor, cel mai mare zacamant auroargintifer din Europa, estimat la 331 de tone de aur, respectiv la peste 1700 de tone de argint.
Licenta de concesiune pentru exploatare a perimetrului Rosia-Montana este detinuta de catre "Rosia Montana Gold Corporation" SA. Infiintata in anul 1997, societatea mixta romano-canadiana "RMGC" are drept actionari compania "Gabriel Resources"- 80%, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului "Minvest" Deva - 19,3% si alte trei companii romanesti - 0,7%.
Deschiderea exploatarii de la Rosia-Montana ar constitui cea mai mare investitie din Europa in domeniul mineritului. Materializarea "Proiectului Rosia-Montana" ar necesita relocarea sau stramutarea unui numar de circa 1800 de persoane, urmand a fi afectate aproape 900 de locuinte. Totodata, sapte biserici ar urma sa fie demolate.
De mentionat ca atat Biserica Ortodoxa Romana, cat si bisericile maghiare din Transilvania s-au pronuntat impotriva proiectului de la Rosia-Montana. In ceea ce ii priveste pe localnicii din Rosia-Montana, acestia sunt impartiti in doua tabere. Infiintata in 2000, Asociatia "Alburnus Maior" se opune proiectului din "considerente sociale, de mediu, economice si culturale". Liderii asociatiei sustin ca reprezinta interesele a peste 300 de familii din Rosia-Montana si a circa o suta din Bucium. De cealalta parte, se afla asociatia "Pro Rosia Montana", ai carei membri, circa 400 de cotizanti si 200 de simpatizanti, potrivit liderului acesteia, Andrei Jurca, sprijina proiectul minier al "RMGC" SA, vazand in acesta "singura posibilitate de dezvoltare economica a zonei".
O serie de organizatii nonguvernamentale, printre care si Greenpeace, considera ca "proiectul de investitie al companiei RMGC contravine Conventiei Europene pentru Protectia Peisajului, la care Romania a aderat", iar "utilizarea tehnologiei de extragere a aurului contravine Declaratiei de la Berlin, din 2001, care interzice prelucrarea prin cianurare, ce genereaza deteriorarea ireversibila a ecosistemului".
Pe de alta parte, reprezentantii companiei spun ca "peste 400 de exploatari miniere operationale de pe tot globul utilizeaza cianura pentru extractia aurului si argintului". Conducerea societatii sustine ca "exista proceduri sigure si bine puse la punct pentru utilizarea si manipularea cianurii, astfel incat sa se asigure un mediu de lucru lipsit de orice pericol". (A.B.)
A r h i v a
  Spre o viziune moderna a dezvoltarii rurale    
  Somerii, lasati in "Plata Domnului"    
  Euro este cotat pentru iunie la 41.300 de lei    
  UE finanteaza proiecte IT ale firmelor din Romania    6 comentarii
  Aderarea si integrarea romanilor in noua Europa    
  Producatorii agricoli, nemultumiti de politica de stabilire a subventiilor    
  Doar 3% din apartamente sunt contorizate individual    
  Curatenie de primavara la RATB    
  Sistemul National Electronic de Plati, la toamna    
  Biroul de credit va functiona de la 1 august    
  CEC se consolideaza    
  Cele mai mari banci europene evita Romania    
  Acord intre Eximbank Romania si Banca Comerciala a Serbiei    
  Profit brut de peste 23 de milioane de euro pentru ING Bank Romania    
  Parcul industrial Ploiesti porneste cu dreptul    
  Executivul pune piedici in calea introducerii sistemelor private de pensii    
  Sectorul gazelor naturale in contextul integrarii in piata europeana    
  Turistii posesori de carduri Visa contribuie la dezvoltarea economiei romanesti    
  Romania are nevoie o identitate economica sanatoasa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Plantatie de marijuana in dulap (2936 afisari)
 Cultul animalelor si plantelor (1040 afisari)
 Avraam, parintele neamurilor si al religiilor (827 afisari)
 Catalogul "gandirii interzise" (804 afisari)
 Provocarea Big Brother (669 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00970 sec.