Ziua Logo
  Nr. 2966 de joi, 18 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Violente grave in Kosovo
Incidentele violente intre albanezii si sarbii din Kosovo au izbucnit din nou. Ieri, sapte persoane au fost ucise - cinci albanezi si doi sarbi - si peste 250 au fost ranite la Kosovska Mitrovita (in nordul provinciei Kosovo), in timpul unor incidente violente intre albanezi si sarbi, transmite Mediafax. Violentele au izbucnit la o zi dupa ce trei copii albanezi s-au inecat, fiind aruncati in apele raului Ibar, care traverseaza centrul orasului Kosovska Mitrovita, de catre un grup de oameni despre care presa albaneza sustine ca ar fi sarbi. Aceasta versiune nu a fost confirmata de Organizatia Natiunilor Unite, care a lansat o ancheta in urma acestor incidente. (D.E.)
Irlandezii in sarbatoare
Irlandezii din intreaga lume au sarbatorit ieri Ziua Sfantului Patrick - Ziua Nationala a Irlandei. Ambasada Irlandei la Bucuresti a tinut sa marcheze aceasta zi printr-o ceremonie speciala, avand in vedere ca Irlanda detine in prezent Presedintia in exercitiu a Uniunii Europene, informeaza un comunicat al Ambasadei Irlandei la Bucuresti. Astfel, Ambasada Irlandei, in colaborare cu Fundatia Culturala Irlanda Romania au organizat ieri seara la Ateneul Roman un concert de muzica populara irlandeza. Special pentru marcarea Zilei Nationale a Irlandei, la eveniment a participat Ivor Callely T.D., ministru in cadrul Departamentului Sanatatii si Copilului din Guvernul Irlandei. In mesajul prezidential adresat poporului irlandez, Mary McAleese a subliniat faptul ca Ziua Sfantului Patrick coincide in 2004 cu Presedintia irlandeza a UE, in momentul in care 10 noi state vor deveni membre ale forului comunitar, relateaza Rador. (G.COMAN)
Incurajare pentru Haider
Ministrul austriac de Externe, Benita Ferrero-Waldner, care candideaza din partea Partidului Popular Austriac (OVP) la alegerile prezidentiale de luna viitoare, a declarat ca, in eventualitatea castigarii mandatului prezidential, ar accepta prezenta in guvern a liderului populist Jorg Haider din Partidul Libertatii din Austria (FPO), relateaza Rompres. Presedintele este obligat sa accepte depunerea juramantului de catre orice persoana care a obtinut legitimitate democratica, in masura sa formeze un guvern sau sa participe la guvernare, inclusiv daca aceasta persoana ar fi Jorg Haider, a afirmat Benita Ferrero-Waldner, intr-un interviu publicat in editia de ieri a saptamanalului austriac Falter. In februarie 2000, presedintele austriac Thomas Klestil s-a opus intrarii lui Haider in guvernul de coalitie OVP-FPO condus de cancelarul Wolfgang Schuessel. (G.D.)
Powell, in Pakistan
Alianta dintre SUA si Pakistan reprezinta un partenariat pe termen lung, si nu o "casatorie de convenienta", a declarat ieri la Islamabad secretarul de Stat american, Colin Powell, citat de Reuters. Aceasta alianta face parte din campania mondiala impotriva terorismului, a afirmat seful diplomatiei americane. Colin Powell s-a deplasat ieri in Pakistan pentru a ii solicita presedintelui pakistanez Pervez Musharraf sa acorde fortelor militare ale SUA mai mult sprijin in operatiunile efectuate de US Army la granita dintre Afganistan si Pakistan. "Unii vad relatia SUA-Pakistan ca pe o casatorie temporara de convenienta. Dar acestia subestimeaza forta angajamentului comun", a afirmat Powell. Inainte de vizita in Pakistan, Powell s-a deplasat in Afganistan, unde a avut o intrevedere cu presedintele acestei tari, Hamid Karzai. (G.C.)
"Promisiune de fier"
Un atac cu rachete lansat, in noaptea de marti spre miercuri, la Bagdad, a provocat moartea a patru irakieni - trei copii si un adult. Ca urmare a violentelor din aceasta saptamana, (intre care uciderea a doi civili europeni si a patru misionari americani) armata coalitiei si fortele irakiene au lansat ieri o operatiune masiva la Bagdad vizand capturarea de rebeli si de arme ilegale. Campania "Promisiunea de fier" va implica trupe sustinute de elicoptere si vehicule blindate, noteaza Mediafax. In acelasi timp, comandantul suprem american din Irak, generalul Ricardo Sanchez, a remarcat "o clara schimbare de tactica a insurgentilor", care ar incerca acum, in opinia sa, sa creeze divizari in cadrul coalitiei. (D.E.)
Vanatoare in Gaza
Doi palestinieni au fost ucisi si alti cativa raniti, ieri, intr-un nou raid cu elicoptere israeliene asupra taberei de refugiati de la Rafah, sudul Fasiei Gaza. De asemenea, in cadrul unei incursiuni terestre in aceeasi localitate, israelienii au demolat sapte cladiri. Efective militare importante au fost fost desfasurate, indepand de marti, in Fasia Gaza, ca urmare a dublului atentat sinucigas comis, duminica seara, in portul israelian Ashdod, soldat cu moartea a 12 persoane, intre care si cei doi teroristi kamikaze. "Vanatoarea a inceput. Liderii Hamas si cei ai Jihadului islamic vor fi lichidati", a declarat un responsabil cu rang inalt in cadrul serviciilor de securitate israeliene, pentru cotidianul Maariv, citat de Rompres. Tot ieri, ziarul Yediot Aharonot a publicat pe prima pagina fotografiile principalilor lideri integristi palestinieni, intre care, seicul Ahmed Yassin, fondatorul Hamas, cu titlul: "In colimator". (I.C.)
Protest la Alcala de Henares
O manifestatie de protest fata de masacrele comise in 11 martie la Madrid a reunit, marti seara, aproximativ 45.000 - 50.000 de persoane, la Alcala de Henares, oras la periferia capitalei spaniole, de unde au plecat "trenurile mortii". Regrupata in spatele primarului si a unei banderole cu inscrisul "impreuna cu victimele, cu Constitutia, pentru infrangerea terorismului", multimea a parcurs, in tacere, strazile acestui oras de 196.000 de locuitori, dintre care cel putin 26 au murit in atentate. (D.E.)
A r h i v a
  Scheele insista: problema Romaniei e coruptia    
  Verheugen ne avertizeaza din nou    
  "Romania s-a exclus din clubul Europei"    
  Patriciu critica economia subterana    
  Puscas vrea sa grabeasca ritmul negocierilor    
  ING Bank, optimista privind integrarea Romaniei    
  Germania acuza Spania de dezinformare    10 comentarii
  Jack Dyer Crouch: "Romania e o tara stabila"    
  Georgia nu intervine asupra statutului Adjariei    
  Un nou bilant: 15 romani morti la Madrid    2 comentarii
  Kerry si-a asigurat oficial investitura    
 Top afisari / comentarii 
 Luminita Gheorghiu, acuzata de abuz in functie (504 afisari)
 Bertrand Cantat vrea sa convinga ca a comis o crima pasionala (229 afisari)
 Stapanii Politiei (98 afisari)
 Afacerea "Sopronul" (73 afisari)
 Geografia luptei anticomuniste (68 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01319 sec.