Ziua Logo
  Nr. 2963 de luni, 15 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Pana la urma, tot din bani publici
Guvernul bate in cuie Catedrala in Parcul Carol
-- Stramutarea Monumentului Eroilor Comunisti va costa 40 de miliarde de lei * Banii au fost alocati din Fondul de rezerva al Bugetului de stat pe 2004 * Monumentul va fi "gazduit" temporar de o firma de constructii
Construirea Catedralei Mantuirii Neamului ramane "batuta in cuie" in Parcul Carol, prin decizia Guvernului de a suporta, din bani publici, lucrarile de demontare si de stramutare in Parcul Tineretului a Monumentului Eroilor Comunisti. In Monitorul Oficial a fost publicata, vineri, Hotararea de Guvern nr. 283/04.03.2004, prin care se aloca, in acest sens, suma de 40 de miliarde de lei din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului pe anul 2004, dupa ce Ministerul Culturii si Cultelor a mai primit, din bugetul anului trecut, 1,5 miliarde de lei pentru organizarea concursului de stabilire a amplasamentului si pentru intocmirea documentatiei tehnico-economice necesare reamplasarii monumentului. Iata ca, pana la urma, contrar asigurarilor repetate ferm de reprezentantii Patriarhiei, construirea lacasului de cult va fi suportata, in parte, din fondurile bugetului de stat.
Potrivit actului normativ, monumentul nu va fi stramutat in locul stabilit, imediat dupa demontare, ci va fi luat bucata cu bucata si depozitat la o firma de constructii, pana cand in Parcul Tineretului va fi realizat un viitor ansamblu care va constitui Sectia de Memorialistica a Institutului National pentru Studiul Totalitarismului. Hotararea de Guvern nu precizeaza cand va fi construit acest ansamblu, si nici daca exista in prezent vreun proiect aprobat in acest sens, autorii actului normativ rezumandu-se doar sa se ingrijeasca de soarta componentelor rezultate din demontarea monumentului comunistilor, care "se vor transporta, depozita si pastra de catre constructor in conditii corespunzatoare, pana la reconstruirea monumentului, prin grija Primariei Sectorului 4 si a Ministerului Culturii si Cultelor". Tot cele doua institutii vor fi cele care se vor ocupa de alegerea constructorului, dar nu se precizeaza daca prin licitatie sau selectie de oferte. "In vederea adjudecarii contractului de lucrari, Ministerul Culturii si Cultelor, in colaborare cu Primaria Sectorului 4, va organiza procedura de achizitie publica pe baza Ordonantei de Urgenta nr. 60/2001 privind achizitiile publice, aprobata cu modificarile si completarile ulterioare, prin marirea pragului valoric pentru achizitii de lucrari la 1,3 milioane de euro, fara TVA, in conformitate cu prevederile art. 106 din OUG nr. 60/2001, cu modificarile si completarile ulterioare", se stipuleaza in hotarare.
Bucurestenii sustin amplasarea edificiului in zona Vacaresti
Reamintim ca primarul general Traian Basescu a avertizat ca lucrarile de construire a Catedralei Mantuirii Neamului pe amplasamentul aprobat de Guvern vor distruge Parcul Carol, edilul lansand, pe aceasta tema, o dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei. Referitor la hotararea de guvern, Traian Basescu ne-a declarat ieri: "Asa cum s-a vazut, am adoptat o pozitie decenta fata de Biserica si am incercat sa gasesc, impreuna cu reprezentantii ei, solutia cea mai avantajoasa pentru Bucuresti. Raman la fel de ferm in aprecierea ca viitorul lacas de cult nu trebuie sa fie inaltat distrugand un parc declarat monument istoric. De asemenea, in calitate de ales al bucurestenilor, sunt obligat sa tin cont de parerea lor, si din acest motiv am lasat deschisa dezbaterea publica pe tema construirii Catedralei, desi anuntasem ca se va inchide pe 10 martie. Pana in prezent, circa 76% dintre cei care au vizitat site-ul municipalitatii s-au declarat impotriva inaltarii acestui edificiu in Parcul Carol, iar marea lor majoritate au ales ca solutie pentru amplasament zona Vacaresti. In plus, iata ca Guvernul aloca fonduri din banii publici pentru aceasta catedrala, desi reprezentantii Patriarhiei au spus ca vor fi utilizati numai banii din donatiile enoriasilor. De asemenea, exista riscul ca fondurile pe care le are Biserica sa ajunga numai pentru construirea fundatiei cladirii, si apoi sa asteptam ani la rand finalizarea edificiului".
Pana in prezent, pe site-ul municipalitatii au votat 4164 de vizitatori, dintre care 3200 s-au declarat impotriva construirii Catedralei in Parcul Carol. Traian Basescu nu a semnat, pana in prezent, dispozitia de predare a amplasamentului, incercand sa convinga despre necesitatea schimbarii locului de constructie, pentru salvarea parcului de la distrugere. Tot el va fi cel care trebuie sa semneze autorizatia de construire a lacasului de cult, dupa ce mai multe institutii, printre care si Ministerul Mediului, isi vor da avizul.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
O alta abordare   de deceneu
O alta abordare.   de deceneu
Nimic nu trebuie distrus   de Diana
De ce monumentul comunist trebuie "deplasat" ? Trebuie distrus si folosit ca fundament   de ionion
de acord cu Diana   de Sen
Teoctist a batut apropo ca i s-apropie sa inghita gutuia si vrea   de ionion
Chelului tichie cu margaritar ii trebuie, si la popi, noi biserici   de california
Nu te lasa dle Primar Basescu ! De aceea te-am votat !   de Rocky
Domnul Basescu e Gica contra.   de balota
A r h i v a
  Romania poate exporta otel "la liber" in Thailanda    
  Vom avea peste 300 de partii moderne de schi    
  Karom Drinks vrea negocieri cu APAPS pentru Zarea    
  Fiat Panda in Romania    2 comentarii
  Salariatii BCR vor sa cumpere 8% din banca    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Evocare Ioan Ladea (117 afisari)
 Barza expune la "Vernescu" (75 afisari)
 Sebastian Papaiani joaca in "Domnisoara Nastasia" (45 afisari)
 ARLA face apel la intensificarea masurilor de securitate in Romania (22 afisari)
 Stiri pe scurt (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01040 sec.