Ziua Logo
  Nr. 2963 de luni, 15 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Reportaj
In Transnistria traiesc atatia cetateni rusi cat are Armata Romaniei
Amenintarea fortelor Rusiei asupra Romaniei, NATO si UE
-- Rusia nu se retrage
Rolul militar al regiunii transnistrene este, in general, mult diminuat in multe dintre relatarile de presa care se opresc asupra evaluarilor potentialului zonei. Se considera pe drept cuvant, inca de acum 80 de ani, conform unui document secret al Partidului Comunist (Bolsevic) al Rusiei, ca Transnistria ar reprezenta capul de pod al Moscovei catre Balcani. In ultimii ani, numeroase surse mai mult sau mai putin bine intentionate au acreditat ideea ca Transnistria nu ar reprezenta un real potential militar. Occidentul - SUA, NATO, UE - studiaza insa foarte atent situatia prezenta. Surse bine documentate ne-au avertizat ca amenintarile separatistilor la adresa Romaniei includ un desant de 48 de ore asupra Bucurestilor care, dupa cum au fost informati confidential reprezentantii Initiativei Civice Romane - Comitetul Ivantoc si ai grupului IntelMedia, este perfect realizabil, conform potentialului militar actual al separatistilor. Daca luam in considerare si faptul ca, pe teritoriul Transnistriei, pentru alegerile prezidentiale din Federatia Rusa au fost dispuse 16 sectii de votare, pentru peste 80.000 de cetateni rusi concentrati in zona, reiese si faptul ca efectivul militarilor potential activi se apropie de cel al Armatei Romaniei, care numara in prezent circa 90.000 de cadre militare, urmand sa fie redus pana la un total de 75.000. Acest fapt trebuie coroborat si cu numirea la Chisinau ca ambasador a lui Iuri Zubakov, fostul adjunct al lui Evgheni Primakov la conducerea Directoratului Extern al KGB. Din noul si imensul sediu al Ambasadei Ruse la Chisinau, sub bagheta lui Zubakov, se urmareste la propriu activitatea tuturor miscarilor informativ-militare din Europa Centrala si de Sud-Est, cu focalizare, evident, pe actiunile NATO, ne-au informat surse confidentiale.
In ce priveste Transnistria, in pofida dezbaterilor si conferintelor OSCE, UE si NATO, a devenit evident ca Rusia nu intentioneaza sa-si retraga patrimoniul militar din Transnistria. Strategia politica de ocolire a deciziei OSCE s-a bazat cu precadere pe liderii comunisti de la Chisinau. Nedorind executarea reala a acestui angajament, Federatia Rusa si-a asigurat o conducere politica in Republica Moldova, care sa-i asigure legalizarea prezentei militare in aceasta tara. Vladimir Voronin este garantul ducerii la indeplinire a unui proiect rusesc in care, sub pretextul solutionarii conflictului Transnistrean, Republica Moldova va deveni in timpul apropiat un fel de "stat comun", o confederatie cu doi membri (Chisinau, Tiraspol), sau chiar trei (daca se adauga si Comratul gagauz) subiecti egali in drepturi. Acest conglomerat urmeaza a fi acceptat in componenta Uniunii Rusia-Belarus. Duma de Stat a Federatiei Ruse a initiat inca din 2001 procesul de pregatire a opiniei publice si a bazei juridice in acest sens. Prezenta militara a Federatiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova va fi pretextul constituirii "mecanismului de garantare".
Potentialul militar este identic cu cel din 1992
Protocolul sedintei de lucru al expertilor Ministerelor Apararii ale Republicii Moldova si Federatiei Ruse cu privire la aspectul tehnic al retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova (din 27 aprilie 1994) a determinat volumul total de vagoane/platforme necesare: 11.233 de unitati (inclusiv 1485 vagoane pentru retragerea munitiilor). Dupa sase ani, in cadrul Summitului de la Viena, din iulie 2000, reprezentantul Federatiei Ruse a declarat oficial ca pentru retragerea completa a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova sunt necesare doar 3000 de vagoane grupate in 177 transporturi militare. Rezulta ca, intre timp, din 1994 in 2000 s-a evaporat prin regiune incarcatura celorlalte 8000 de vagoane.
In ceea ce priveste trupele, evaluarile arata ca practic potentialul fortelor militare din Transnistria este identic cu cel din 1992, operandu-se doar schimbari de denumiri si treceri ale cadrelor ruse sub serviciul militar al unitatilor Transnistrene, precum si a tehnicii din dotare la inzestrarea acestora.
Zubakov face legea
Intrarea "statului comun" Moldo-Transnistrean in componenta Uniunii Rusia-Belarus va permite in mod firesc si legalizarea prezentei militare a Federatiei Ruse in cadrul unor baze militare stabile. In cel mai apropiat timp, deputatii comunisti pot initia modificarea Constitutiei Republicii Moldova si atunci va deveni mai clar ce fel de stat urmeaza sa devina Moldova in conformitate cu acest scenariu.
Aplanarea formala a conflictului va permite in mod firesc deschiderea sectiilor consulare ale Federatiei Ruse la Tiraspol, o cerere de nedisputat a ambasadorului rus, Iuri Zubakov.
Putin are cuvantul
In ultimul timp exista semne discrete ca noua putere a Rusiei este relativ incomodata de gruparea lui Smirnov pentru ca acestia pun piedici noului concept al politicii rusesti neo-coloniale, bazata pe extinderea capitalului rusesc si acapararea unor importante proprietati pe teritoriul fostelor republici sovietice, mult mai eficienta pentru mentinerea unui "control civilizat" asupra lor, decat prin mentinerea unor regimuri dubioase si a fortelor armate in regiunile respective.
Dupa reglementarea relatiilor de proprietate si acordarea garantiilor regiunii transnistrene, liderii Transnistriei vor accepta varianta de federalizare a Republicii Moldova, asa-zisul "Plan Primakov", o alta insarcinare a fostului sau adjunct. Ramane de vazut daca realesul presedinte al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, isi doreste in mod real sa elimine focarele de tensiune dintre fosta URSS si Noua Alianta Nord Atlantica, unde Romania se afla pe pozitie de avanpost al Noii Europe.
Victor RONCEA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ce glume idioate. Soldatii aceia stau acolo ca moldova sa nu se alipeasca Romaniei.   de Aladin
Desant asupra Bucurestilor   de Scorilo
Transnistria ,un mar otravit!   de FB
A r h i v a
  Transnistria, Apocalipsul acum    3 comentarii
  Comitetul Ivantoc in actiune    
 Top afisari / comentarii 
 Evocare Ioan Ladea (117 afisari)
 Barza expune la "Vernescu" (75 afisari)
 Sebastian Papaiani joaca in "Domnisoara Nastasia" (45 afisari)
 ARLA face apel la intensificarea masurilor de securitate in Romania (22 afisari)
 Stiri pe scurt (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01098 sec.