Ziua Logo
  Nr. 2963 de luni, 15 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
14 ani de la "Punctul 8"
-- La Timisoara s-a infiintat un Centru pentru investigarea crimelor comuniste
Societatea Timisoara a aniversat la sfarsitul saptamanii trecute 14 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara si a anuntat crearea unui centru de investigare a crimelor comunismului in Romania, informeaza RADOR. Manifestarile au avut loc in sala Operei din Timisoara, unde s-au adunat peste 500 de participanti. Printre altii, au fost prezenti Horia Roman Patapievici, Constantin Ticu Dumitrescu, Victor Rebengiuc si Ion Caramitru. Participantii au abordat actualitatea Punctului 8 de la Timisoara in contextul recentelor abordari ale Partidului Popular European (PPE), care cere statelor care vor adera la UE sa nu trimita in Parlamentul European persoane care au facut parte din structurile represive ale regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est. Acest punct de vedere a fost inclus intr-o Rezolutie a PPE.
Centrul de investigare a crimelor comunismului, noteaza RADOR, va aduna date si marturii despre crimele si abuzurile regimului comunist, iar rezultatele acestor cercetari vor fi date publicitatii. In baza lor, centrul va sesiza organele de cercetare si instantele politice si juridice din Romania si tarile UE. "Proclamatia de la Timisoara este un fel de Constitutie a Revolutiei, adica exista acolo o definitie a revolutiei, exista un numar de solutii la perioada in care societatea romaneasca a intrat dupa revolutie si exista cateva avertismente privitor la ceea ce nu ar trebui sa se intample, cum ar fi castigarea puterii de catre nomenclaturistii din ordinele doi si trei, ori acapararea puterii de catre disidentii ceausisti", a declarat Horia Roman Patapievici. In opinia sa, centrul nou-infiintat ar putea contribui la realizarea unui proces al comunismului "realizat institutional".
In deschiderea manifestarilor a avut loc vernisajul expozitiei organizate de CNSAS, intitulate "Si tu ai fost urmarit", dupa care au fost decernate traditionalele premii ale Societatii Timisoara, informeaza Rompres. Premiul "Speranta" a fost acordat Asociatiei pentru Protectia si Apararea Drepturilor Omului din Romania, premiul "Alexandra Indries" al ziarului Timisoara a fost primit de jurnalistul Traian Ungureanu, iar doua diplome de Membru de Onoare al Societatii Timisoara au fost inmanate liderului liberal Mona Musca si primarului municipiului, Gheorghe Ciuhandu. (A.D.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
punctul 8 a fost distrus de CD   de avenirv
Punctul 8   de Costea Aura
Astazi ar trebui sa fie si punctul 8 b referitoare la PSD   de Aladin
A r h i v a
  Campanie fara extremism    1 comentariu
  Comemorari de 15 martie    1 comentariu
  AP cere ancheta PNA la Darmanesti    4 comentarii
  PSD aranjeaza alegerile la UMF Bucuresti    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Evocare Ioan Ladea (117 afisari)
 Barza expune la "Vernescu" (75 afisari)
 Sebastian Papaiani joaca in "Domnisoara Nastasia" (45 afisari)
 ARLA face apel la intensificarea masurilor de securitate in Romania (22 afisari)
 Stiri pe scurt (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00814 sec.