Ziua Logo
  Nr. 2963 de luni, 15 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Saakasvili oprit cu forta
Convoiul prezidential georgian, in care se afla seful statului, Mihail Saakasvili, a fost oprit ieri dimineata la granita administrativa cu republica autonoma Adjaria, de o concentrare de forte armate ale separatistilor. Scopul deplasarii presedintelui Saakasvili in Adjaria era intalnirea cu simpatizantii sai in cadrul campaniei electorale pentru alegerile electorale programate pentru 28 martie. Ministerul de Externe al Federatiei Ruse a avertizat ieri Georgia impotriva trimiterii de trupe in Adjaria, dupa incidentul petrecut in cursul diminetii, cand convoiului prezidential georgian i s-a interzis accesul pe teritoriul republicii, incident in urma caruia armata georgiana a fost plasata in stare de alerta. "Avem motive sa credem ca Tbilisi intentioneaza sa utilizeze forta. Daca va avea loc o criza, intreaga responsabilitate va reveni conducerii georgiene", a precizat Ministerul rus de Externe. (G.D.)
Schröder mai vrea cancelar
Cancelarul german Gerhard Schröder si-a reafirmat ieri intentia de a candida la alegerile legislative din 2006 in fruntea formatiunii politice pe care o conduce, Partidul Social-Democat din Germania, informeaza Rompres. Intr-un interviu acordat postului national de radio Deutschlandfunk, actualul cancelar s-a aratat increzator in sansele sale de a castiga viitoarele alegeri, in pofida pierderii de popularitate cauzate de reformele initiate de Guvernul de la Berlin. Schröder a reamintit ca si inaintea alegerilor din septembrie 2002, SPD, creditat de sondaje cu un scor inferior opozitiei conservatoare, Uniunea Crestin-Democrata si Uniunea Crestin-Sociala, (CDU-CSU), a reusit sa obtina totusi victoria. "Sunt foarte optimist ca situatia se va repeta", a conchis actualul cancelar. La sfarsitul lunii trecute SPD a pierdut alegerile regionale desfasurate in landul Hamburg, fief traditional al social-democratilor, in primul scrutin al anului 2004, considerat un test pentru cele 13 scrutinuri municipale, regionale si europene programate pentru anul in curs. (G.D.)
"Furtuna in inima muntilor"
Armata americana din Afganistan a lansat o noua ofensiva, de-a lungul frontierei cu Pakistanul, impotriva talibanilor si a membrilor retelei teroriste Al-Queda. Operatiunea, purtand denumirea de cod "Furtuna in inima muntilor", este sustinuta de avioane sofisticate, capabile sa detecteze miscarea vehiculelor si semnale electronice, si de drone (avioane fara pilot). De asemenea, avioanele de lupta sunt gata sa intervina in orice moment, a precizat un responsabil militar american citat de Rompres. Ofiterul a precizat ca liderul terorist Al-Queda nu este singura persoana vizata in operatiunea americana. La sfarsitul saptamanii trecute, intr-un raid aerian al armatei americane, in provincia Kandahar (sud-estul Afganistanului), au fost ucisi cel putin 12 talibani. (D.E.)
Iranul condamnat de AIEA
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a adoptat, sambata, o rezolutie in care condamna sustragerea Iranului de la difuzarea anumitor activitati nucleare. Textul, "adoptat fara vot, atrage atentia cu "o mare ingrijorare, ca declaratiile facute in octombrie, de Iran, nu ofereau o imagine completa si finala asupra programului nuclear trecut si prezent al acestei tari", relateaza Mediafax. Conform documentului, Consiliul Guvernatorilor AIEA a decis sa amane adoptarea unei decizii pentru sesiunea din luna iunie, cand directorul general al Agentiei, Mohamed ElBaradei, isi va prezenta raportul. Desi reprezentantul Iranului la AIEA, Pirooz Hosseini, a anuntat ca Teheranul va continua cooperarea cu agentia ONU, dupa adoptarea textului, un responsabil din cadrul Ministerului iranian al Afacerilor Externe a declarat ca rezolutia a fost "impusa" de "o singura tara". Desi diplomatul iranian nu a nominalizat SUA, referirea la Washington a fost destul de transparenta. (D.E.)
Premierul haitian, investit
Noul premier haitian, Gerard Latortue, a fost investit oficial in functie de catre presedintele interimar Boniface Alexandre, in cadrul unei ceremonii desfasurate, vineri, la Palatul National din capitala statului, Port-au-Prince, noteaza Rompres. Presedintele interimar a denuntat cu acest prilej "ura, revansismul si coruptia la cel mai inalt nivel" din timpul regimului presedintelui demisionar, Jean Bertrand Aristide, fortat sa plece in exil, in Africa Cantrala, pe data de 29 februarie, dupa mai multe saptamani de revolte stradale. Latortue a confirmat ca Jamaica il va primi saptamana aceasta pe Aristide "din motive strict umanitare". Fostul presedinte haitian ar putea ramane in Jamaica pana la sfarsitul lunii mai, pentru a pleca apoi in exil in Africa de Sud. Se pare ca familia fostului presedinte haitian se afla deja in Jamaica. (I.C.)
Constitutia chineza, amendata
Parlamentul chinez a adoptat, ieri, doua amendamente la Constitutie, considerate istorice, prin care se protejeaza in mod oficial proprietatea privata si respectarea drepturilor omului. In prezenta presedintelui Chinei, Hu Jintao, si a premierului Wen Jiabao, cei aproximativ 3000 de membri ai Adunarii Nationale Populare (Legislativul Chinei), reuniti la Palatul Poporului din Beijing, au aprobat amendamentele propue de Partidul Comunist Chinez cu o majoritate de 2863 de voturi favorabile, 10 impotriva si 17 abtineri aceste amendamente propuse de Partidul Comunist Chinez. In forma amendata, Constitutia chineza stipuleaza ca bunurile private sunt "inalienabile" si ca "statul respecta si protejeaza drepturile omului". Potrivit celui de-al doilea amendament aprobat, "statul incurajeaza" initiativa privata in economie. Parlamentul de la Beijing a confirmat, printre altele, obiectivul economiei chineze pentru anul 2004, reprezentat de un ritm de crestere economica de 7% si de un deficit bugetar maxim de 2,5% din Produsul Intern Brut. (I.C.)
A r h i v a
  Italia pune umarul la integrarea Romaniei    1 comentariu
  Frattini: Dialogul dintre religii - o prioritate pentru Europa    
  Seful diplomatiei italiene se intalneste cu Geoana, Nastase si Iliescu    
  Vladimir Putin este iar presedintele Rusiei    4 comentarii
  Acuze si ironii electorale    3 comentarii
  Un expert in strategie, propus ambasador SUA in Romania    
  Lia Roberts: "Partidul meu este poporul roman"    23 comentarii
  A murit cardinalul care l-a nominalizat pe Papa    
 Top afisari / comentarii 
 Evocare Ioan Ladea (117 afisari)
 Barza expune la "Vernescu" (75 afisari)
 Sebastian Papaiani joaca in "Domnisoara Nastasia" (45 afisari)
 ARLA face apel la intensificarea masurilor de securitate in Romania (22 afisari)
 Stiri pe scurt (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01065 sec.