Ziua Logo
  Nr. 2963 de luni, 15 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ministrul de Externe al Italiei, Franco Frattini, in exclusivitate pentru ZIUA si cotidianul Nine O'Clock
Italia pune umarul la integrarea Romaniei
-- "Aderarea Romaniei la UE are o importanta geostrategica fundamentala", afirma seful diplomatiei italiene, Franco Frattini, care se afla azi la Bucuresti. Ministrul Franco Frattini a tinut sa mentioneze ca asteapta de la Guvernul roman reformarea Justitiei, masuri anti-coruptie, masuri pentru sprijinirea libertatii presei si reforme economice.
Reporter: Care este opinia dvs. despre masurile anuntate de Guvernul roman in cursul intalnirilor avute de primul ministru Nastase la sfarsitul lunii februarie cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, si cu presedintele Parlamentului European Pat Cox (asa-numita "to do list")?
Franco Frattini: Am apreciat mult modul constructiv in care Romania a reactionat la dezbaterea pe care a pus-o in centrul atentiei Parlamentul European la inceputul acestui an. Reactia Bucurestiului nu a fost defensiva, ci constructiva si deschisa sa primeasca recomandarile institutiilor comunitare cu promptitudine, seriozitate si angajament. Guvernul a identificat o serie de masuri necesare si urgente de pus in practica fara intarziere, pentru a face in asa fel incat sa poata fi respectat calendarul aderarii la Uniunea Europeana stabilit de Consiliul European in luna decembrie a anului trecut: reforma Justitiei, masuri anti-coruptie, masuri pentru sprijinirea libertatii presei, protectia minorilor, reforma administratiei publice, reforme economice. La asta se asteapta Italia. Chiar si remanierea Guvernului pe care premierul Nastase de-abia a promovat-o, isi propune sa intareasca capacitatile administratiei romanesti de a indeplini masurile anuntate. Acum trebuie intensificate eforturile prin continuarea reformelor deja demarate.
Reporter: Pe ce sectoare credeti ca trebuie sa se concentreze Romania in vederea finalizarii procesului de aderare la Uniunea Europeana?
Franco Frattini: Reforma Justitiei si reforma administratiei publice reprezinta fara doar si poate prioritatile. Un aparat birocratic si administrativ mai suplu, eficient si transparent si un sistem juridic independent si dotat cu resursele necesare functionarii in mod eficace constituie premisele indispensabile pentru combaterea fenomenului coruptiei. O actiune asemanatoare nu ar putea decat sa fie de folos mediului de afaceri romanesc, atragand investitii mai mari din strainatate. Intregirea reformelor economice la nivel structural si a procesului de privatizare in curs merge in aceeasi directie si serveste deplinei adaptari a economiei romanesti la standardele cerute pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Guvernul roman si-a manifestat hotararea si vointa politica de a concentra eforturile in aceste sectoare. Eu nu pot decat sa impartasesc pozitia Comisiei Europene, atunci cand aceasta incurajeaza Romania sa continue traseul anuntat si isi declara disponibilitatea de a ajuta in continuare Romania in acest proces. Pentru Italia, procesul de extindere a Uniunii Europene - care cuprinde Romania si Bulgaria - este unic si ireversibil iar intrarea in Europa a tarii dvs. capata o importanta geostrategica fundamentala. Plecand de la aceste premise, consideram ca fara a renunta la necesitatea reformelor de importanta cruciala pentru completarea procesului de aderare, este important sa sustinem Romania pentru ca aceste reforme sa fie efectiv duse la capat. Italia joaca acest rol, prin intermediul proiectelor de infratire dintre administratiile publice italiana si romana, initiativelor de asistenta tehnica bilaterala, activitatii desfasurate in intreaga Romanie de catre ONG-urile noastre si de reprezentantii cooperarii descentralizate in colaborare cu autoritatile romane. In acest fel se doreste a se veni in intampinarea necesitatilor de pregatire cu care se confrunta multe sectoare ale administratiei publice romane, in momentul in care de la transpunerea acquis-ului in dreptul intern trebuie sa treaca la aplicarea sa efectiva. Italia, la fel ca si alte tari membre, poate pune la dispozitia Romaniei experienta castigata in acest domeniu.
Rep.: Ce credeti despre o Europa cu mai multe viteze?
Franco Frattini: Pentru a deveni un subiect politic puternic si de sine statator pe scena internationala, Europa are nevoie de unitate si de coeziune. Regulile de functionare a Uniunii Europene trebuie aprobate de toti membrii acesteia. Nu se poate ca un grup, mai mare sau mai mic, de tari sa decida pentru toate celelalte. Desigur, pot exista consultari intre anumite tari membre, de asemenea pot exista "cooperari intarite" deschise oricui doreste sa participe si sa realizeze ceva pe baza unor reguli transparente si reciproce. In ceea ce priveste insa deciziile de fond, toata lumea trebuie sa fie de acord.
Interviu realizat de Radu BOGDAN
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
n-o face fara interes ! Mai ales Italia !   de ionion
A r h i v a
  Frattini: Dialogul dintre religii - o prioritate pentru Europa    
  Seful diplomatiei italiene se intalneste cu Geoana, Nastase si Iliescu    
  Vladimir Putin este iar presedintele Rusiei    4 comentarii
  Acuze si ironii electorale    3 comentarii
  Un expert in strategie, propus ambasador SUA in Romania    
  Lia Roberts: "Partidul meu este poporul roman"    23 comentarii
  A murit cardinalul care l-a nominalizat pe Papa    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Evocare Ioan Ladea (117 afisari)
 Barza expune la "Vernescu" (75 afisari)
 Sebastian Papaiani joaca in "Domnisoara Nastasia" (45 afisari)
 ARLA face apel la intensificarea masurilor de securitate in Romania (22 afisari)
 Stiri pe scurt (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00981 sec.