Ziua Logo
  Nr. 2963 de luni, 15 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Culisele zilei de maine
Alianta D.A. � in chinurile facerii
-- Ce a fost saptamana trecuta?
* Guvernul, restructurat si remaniat. Obiectivul principal al Cabinetului in noua formula - negocierile cu UE
* Raportul despre Romania, votat de Parlamentul European
* Duvaz a pornit in cursa pentru Primaria Capitalei, cu sprijinul anuntat al presedintelui Ion Iliescu
* Alianta D.A. a depus o motiune simpla, iar parlamentarii sai au intrat in "greva europeana in stil japonez"
* Dan Voiculescu a anuntat ca o sustine in continuare pe Lia Roberts, iar aceasta se rafuieste cu presa autohtona
* Ciorbea a fost tras la raspundere de propriul partid pentru incercarile de negociere cu PNL, iar PNTCD si-a lansat candidatul la prezidentiale
* PRM a semnat contractul cu Arad Communication, iar Vadim si-a anuntat vizita la Auschwitz
De ce?
Facuta sub eticheta remanierii, restructurarea Guvernului nu a prea reusit sa-si atinga scopul nedeclarat, adica sa convinga pe toata lumea, inclusiv pe oficialii Uniunii Europene, ca la Bucuresti exista un alt Cabinet. Interesant este faptul ca nimeni nu a parut sa bage de seama ca restructurarea si remanierea sunt doua procese distincte. In general, s-a vorbit mai tot timpul despre restructurare ca fiind o remaniere. Trecand peste acest aspect, nu putem sa nu remarcam ca procesul a fost amanat aberant de mult pentru ca nu cumva sa para ca ar fi un raspuns la criticile UE, ci un proces firesc. Amanarea nu a prea reusit sa convinga insa pe nimeni. La fel, nu au reusit sa convinga nici eforturile disperate ca Rodica Stanoiu sa fie scapata cu fata curata. Pana la urma, grija presedintelui Iliescu pentru ca Rodica Stanoiu sa nu ramana nici o clipa in afara sistemului puterii l-a pus pe Adrian Nastase in neplacuta situatie de a-si cere scuze in fata Parlamentului ca, desi s-au adunat pentru a vota si remanierea si restructurarea, numai ultima poate fi bifata. Cert este ca prin acest joc al lipsei actului de revocare, Rodica Stanoiu a reusit sa nu fie nici o clipa o persoana fara functie in stat.
Dupa cum am fost obisnuiti, orice aducere in discutie a Romaniei de catre forurile UE este catalogata ca un nou succes al Guvernului. In aceasta saptamana, insa, Romania a fost din nou supusa unui discurs critic, iar Guvernul ne prezinta un succes. O concluzie este clara - PSD trebuie sa faca reforme in plin an electoral. Partidul de la putere nu are nici un fel de scapare din aceasta constrangere pentru ca punctul de forta al actualului Cabinet a fost tocmai politica sa externa. Orice abatere de la traseul de integrare va costa scump PSD. Va fi interesant de vazut ce alege sa sacrifice - scorul electoral sau reforma si integrarea.
Desemnarea lui Bogdan Niculescu-Duvaz ca pretendentul PSD pentru Primaria Capitalei poate fi privita ca o victorie a acestui partid in lupta cu sine. In sfarsit, s-a gasit un membru PSD dispus sa-l infrunte pe Basescu mizand poate pe ceea ce neacademic se cheama legatura de cumetrie cu acesta. Interesant ramane faptul ca pentru prima data PSD prefera sa desemneze pentru o functie atat de importanta cu candidatura uninominala o persoana venita din alt partid. Nici un membru cu state vechi nu s-a incumetat in aceasta batalie. Faptul ca purtatorul de cuvant al PSD, un purtator important de imagine in care s-au facut investitii semnificative, intra in lupta pentru Primarie cu Traian Basescu poate creste prestigiul Partidului Democrat, consacrandu-l ca principalul adversar al PSD.
Pe fondul slabiciunii guvernamentale si al atacurilor UE, Alianta D.A. a simtit corect ca ar fi cazul sa faca unele gesturi spectaculoase. Ca urmare au facut ce-au putut, dar rezultatele majore se lasa asteptate. Cele doua partide ale Aliantei inca sunt in stadiul in care isi iau avant pentru acest an electoral. Ba mai mult, alegand sa candideze separat in marea majoritate a localitatilor, isi cauta solutii diferite de abordare a acestei perioade electorale.
In acest timp, candidata Lia Roberts are o evolutie sinuoasa, nefiind prea clar cine o mai sustine si cine nu. Ba mai mult, unii dintre suporterii sai simt nevoia sa iasa in public si sa spuna ca nu s-au razgandit intre timp. Liderul PUR, Dan Voiculescu, a tinut si el sa precizeze ca inca o sustine pe Lia Roberts, punctand insa conditiile relatiei. Lia Roberts a iesit din scurta vacanta si si-a justificat lansarea poticnita prin faptul ca presa autohtona nu o iubeste, apeland involuntar la scuza vesnica a politicianului roman.
PNTCD este imun la ceea ce se intampla pe scena politicii mari, fiind in continuare in cautarea unei solutii, indiferent cat de disperata ar fi aceasta. Dupa ce Victor Ciorbea a fost mustruluit pentru ca a vrut sa negocieze cu PNL (in conditiile in care acest partid isi definitivase listele electorale, nemaifiind loc si pentru fruntasii PNTCD) s-a trecut la lansarea asteptatului candidat american. Presa a taxat intreaga poveste ca pe un spectacol sustinut doar pentru ca ne aflam in anul in care sunt asteptate o multime de asemenea spectacole.
PRM imita modelul altor entitati politice si, dupa semnarea contractului cu Arad Communications, incepe sa-si foloseasca consultantul politic pe post de purtator de cuvant, intarind aceasta licenta in politica romaneasca. Dupa cum ne-a obisnuit, liderul Vadim e consecvent atunci cand se apuca de o treaba, drept pentru care se pregateste de calatoria la Auschwitz.
O data cu semnarea contractului intre PRM si Arad Communication, un lucru inedit se profileaza in Romania. Trei dintre cei mai reputati creatori de campanii electorale din lume se intalnesc pe terenul de lupta. Semn ca fiecare actor politic da importanta majora acestor alegeri si bugete pe masura. Dar ce este atat de important la anul 2004 din perspectiva sistemului politic romanesc, decisiv pentru o lunga perioada? Aceasta problema va fi obiectul unei analize viitoare.
Ce va fi saptamana viitoare?
* PSD isi va definitiva in aceasta saptamana schema de candidati pentru Capitala.
* Alianta D.A. va ramane in continuare in chinurile facerii, intre greva euro-japoneza si colectari de semnaturi. Fiecare dintre partidele componente isi va cauta in continuare propria solutie electorala, facand impreuna doar greve.
* In premiera, PRM va avea si o alta voce care sa vorbeasca in numele partidului, in afara lui Corneliu Vadim Tudor.
* Lia Roberts, candidata cruciata, se afla la o rascruce de drumuri, fiind nevoita sa arate daca vrea cu adevarat sa intre in jocul electoral.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ciorbea uita de la mana pana la gura   de balota
A r h i v a
  Dar daca va fi Kerry si nu Bush?    42 comentarii
  Alianta DA - potential si limite    3 comentarii
  Democratia la tarm    1 comentariu
  Detractorii Europei crestine    5 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Evocare Ioan Ladea (117 afisari)
 Barza expune la "Vernescu" (75 afisari)
 Sebastian Papaiani joaca in "Domnisoara Nastasia" (45 afisari)
 ARLA face apel la intensificarea masurilor de securitate in Romania (22 afisari)
 Stiri pe scurt (11 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01188 sec.