Ziua Logo
  Nr. 2962 de sambata, 13 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Baroneasa Nicholson are dovezi despre copii abuzati de familiile straine adoptive
-- Baroneasa a invitat ziaristii la Bruxelles pentru a le prezenta cazuri legate de traficul de organe
Baroneasa Emma Nicholson a dat ieri, la Guvern, lamuriri legate de cazurile de copii care ar fi abuzati de familiile din afara tarii sau folositi pentru trafic de organe. Referindu-se la zvonurile privind traficul de organe, raportorul UE a spus ca nu poate da exemple concrete pentru ca nu are o documentatie clara la ea, insa apoi le-a spus ziaristilor ca are un material la Bruxelles pe care il poate oferi. Cat despre cazurile de copii care ar fi abuzati de familiile care ii adopta, raportorul UE a precizat ca exista cazuri pe rol in tarile unde copiii au fost adoptati, legate de acest subiect. "Materialul cu abuzurile este pregatit si este disponibil. Foarte multe cazuri au ajuns in justitie. Este vorba de copii romani care si-au adus in instanta tara adoptiva atunci cand au fost capabili sa reclame ca au fost abuzati sexual", a declarat Nicholson.
Intrebata, pe de alta parte, cum comenteaza atitudinea pozitiva a oficialilor de la Bucuresti la aflarea votului din Parlamentul European, baroneasa a precizat: "Politicienii sunt optimisti prin natura lor. Eu am fost recent la dentist si, in timp ce doctorul folosea diferite instrumente in gura mea, m-a intrebat daca ma simt bine si eu i-am spus evident ca da. Tot asa, Guvernul roman vede partea buna a Raportului, partea plina a paharului, in timp ce noi le spunem ce e rau, ce mai trebuie facut".
Ton diplomatic in fata lui Nastase
"Chiar daca nu avem intotdeauna aceleasi pareri, respectul nostru pentru doamna Nicholson este extrem de important pentru a marca o relatie care dureaza de foarte mult timp si care sunt foarte sigur ca va fi foarte importanta pentru destinul Romaniei", a declarat ieri premierul Adrian Nastase la Palatul Victoria, in deschiderea Reuniunii Grupului la Nivel Inalt la care a participat si baroneasa Emma Nicholson. De altfel, vizita oficialului UE are loc doar la o zi distanta de momentul adoptarii de catre Guvern a pachetului legislativ privind protectia copilului si adoptiile. Atitudinea baronesei, cel putin la Palatul Victoria, in fata camerelor de filmat, a fost diferita de cea adoptata, tot ieri, la conferinta de presa sustinuta la sediul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, unde a fost foarte dura cu aprecierile la adresa guvernarii PSD. La Palatul Victoria insa, Emma Nicholson a zambit in toate partile si nu a contenit cu laudele si multumirile: "Este o placere pentru amandoi (n. red. - Adrian Nastase) sa-i observam pe ambasadorii UE prezenti aici si care au pus umarul la procesul pe care l-ati demarat. Multumesc doamnei Gabriela Coman - presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie) pentru efortul depus, e o placere sa il avem pe Preasfintia Sa Ciprian Campineanul printre noi". Baroneasa a subliniat ca "Romania a dezvoltat deja un model de bune practici, foarte adanc, care a ajuns foarte departe" si si-a exprimat convingerea ca legile adoptate de Guvern in domeniul protectiei copilului sunt foarte bune. "Sunt convinsa ca acestea reprezinta rezultatul unui efort foarte mare si sunt convinsa ca Parlamentul va recunoaste imperativul adoptarii ei. Sistemul juridic a dat gres in trecut, dar reforma acestuia care urmeaza sa fie infaptuita va duce la protejarea cu succes a familiilor si a copiilor", a declarat Nicholson, care a completat ca reforma sistemului juridic va trebui sa demonstreze ca nu mai este corupt. "Ii urez succes noului ministru al Justitiei si, de asemenea, ii urez succes fostului ministru in noua sa pozitie", a declarat oficialul UE.
Moratoriu fara exceptii
Emma Nicholson a subliniat, pe de alta parte, ca a descoperit ca si in Bulgaria exista probleme si familii sarace. "Raportul pentru Bulgaria nu a fost studiat suficient si am introdus si acolo niste amendamente referitoare la chestiuni care au fost deja rezolvate de Romania", a completat Emma Nicholson. Premierul Adrian Nastase a completat ca "parteneriatul cu colegii din UE, iar dezbaterea din Parlamentul European a dovedit-o din plin, arata ca aceasta legatura substantiala, cu evaluari, unele pozitive, altele mai putin pozitive, reprezinta, in definitiv, modalitatea prin care putem sa modernizam institutiile din Romania. Este clar ca in perioada urmatoare Moratoriul va fi in vigoare, fara posibilitate de a se realiza eventualele exceptii". Nastase a mentionat ca in procesul de reformare a protectiei copilului "adeseori s-a inregistrat foarte multa rezistenta". Grupul de Nivel Inalt se va transforma la sfarsitul anului intr-un observator al drepturilor copiilor. Emma Nicholson i-a daruit premierului Adrian Nastase, la intalnirea avuta inainte de inceperea reuniunii, doua cutii rosii, legate cu fundite galbene. Nastase a refuzat sa spuna ce contineau cele doua cutii. Ulterior, baroneasa a dezvaluit ce contineau misterioasele cutii rosii: bomboane. Ministrul Muncii Elena Dumitru a tinut sa-i multumeasca Emmei Nicholson in felul ei pentru "dragostea aspra" pe care o nutreste fata de Romania. "Uniunea Europeana este, politic si metaforic vorbind, o poveste de dragoste la prima vedere. Dar si o dragoste aspra (...) pe care nu o vom uita niciodata", a mai spus Elena Dumitru.
Bogdana PAUN 
A r h i v a
  Biciul Emmei    142 comentarii
  Iliescu crede ca baroneasa exagereaza    1 comentariu
  Politicienii comenteaza blamul european    
  Presa franceza remarca intarzierea Romaniei    
  ETA sau Al-Queda?    14 comentarii
  Doua romance au fost ucise in atentatul de la Madrid    6 comentarii
  Aznar a promis cetatenie spaniola pentru familiile victimelor    2 comentarii
  Lista romanilor raniti    
  Berlusconi, Raffarin, Prodi au defilat cu Aznar impotriva terorismului    1 comentariu
  Bursele europene au scazut    
  Celula de criza la Bucuresti, echipa ministeriala la Madrid    3 comentarii
  Presa internationala, cu ochii pe Madrid    
  Spania in doliu    
  Alegerile raman in grafic    
  Ionel Blanculescu: "De moarte si de fisc nu scapi niciodata!"    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Noua Ordine Mondiala (Novus Ordo Seclorum) (1411 afisari)
 Farmacisti maramureseni traficanti de "Regenon" (532 afisari)
 Vintila Corbul: "M-au lasat sa scriu ca eram profitabil" (187 afisari)
 General Electric Medical Systems Romania - fruntasa in Estul Europei (131 afisari)
 Stiri pe scurt (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01079 sec.