Ziua Logo
  Nr. 2962 de sambata, 13 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Sistem eficient de supraveghere electronica pe Rasdaq
Sistemul electronic de supraveghere a pietelor reglementate de capital functioneaza in timp real si pe Bursa electronica Rasdaq, de la sfarsitul lunii februarie, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Ciprian Ene, informeaza Rompres. La sfarsitul anului 2003, acest sistem functiona in timp real doar la Bursa de Valori Bucuresti, urmand ca in scurt timp sa devina functional si la Rasdaq.
Sistemul de supraveghere electronica a pietelor reglementate, realizat in cadrul Programului PHARE RO 005.03 cu sprijinul autoritatii italiene a pietei de capital - CONSOB, are drept obiectiv detectarea celor trei tipuri de abuz pe piata: manipularea preturilor, tranzactionarea pe baza informatiilor privilegiate si front-running-ul, asa cum sunt definite acestea de directivele europene.
Sectiunea de analiza istorica porneste de la colectarea informatiilor - stiri din revista presei, de pe site-urile pietelor reglementate, sesizari etc. Atunci cand, studiind aceste surse de stiri, apar suspiciuni privind corectitudinea tranzactiilor cu anumite valori mobiliare, se analizeaza, in principal, evolutia pretului actiunii respective, a cantitatii, precum si situatia intermediarilor care au tranzactionat respectivul titlu. Toate aceste date sunt obtinute prin intermediul interogarilor predefinite - incluse in aplicatie - sau al celor concepute de personalul Oficiului de Supraveghere din cadrul CNVM.
O alta metoda o reprezinta lansarea de interogari care sa afiseze anomalii de pret, cantitate sau concentrare a intermediarilor, urmand ca titlurile selectate astfel sa fie analizate in detaliu.
Sectiunea de supraveghere in timp real se axeaza foarte mult pe semnalele de alarma pe care le declanseaza informatiile primite in timp real, referitoare la pret, cantitate, timp etc. Aceste mesaje nu semnaleaza neaparat abuzuri de piata, ci si situatii care trebuie tinute sub observatie, ce pot fi determinate de factori obiectivi.
Sistemul electronic de supraveghere nu a fost conceput pentru a inlocui supravegherea clasica, ci pentru a o completa si imbunatati. Astfel, aplicatia de nivel european pe care o detine in prezent CNVM asigura o baza de date vasta privind tranzactiile pe cele doua piete reglementate (BVB si Rasdaq).
Ecranele de monitorizare in timp real, care prezinta datele si statisticile elaborate de aplicatie, au o forma usor de urmarit si de analizat, iar mesajele de alarma pot fi configurate de catre utilizator si se declanseaza ori de cate ori sunt depasite pragurile stabilite ca niveluri de alerta. (F.M.)
A r h i v a
  Oda saraciei    
  Brandurile romanesti sunt putin dezvoltate    7 comentarii
  Populatia activa a Romaniei, in minoritate    1 comentariu
  Euro este cotat pentru sfarsitul lunii la 40.200 de lei    
  Sa ne "aducem aportul"    1 comentariu
  Actiunile IMPACT SA se consolideaza pe piata de capital    
  Inginerii financiare cu ajutorul companiilor off-shore    
  Campania Disney a sporit numarul tranzactiilor prin carduri Visa    
  General Electric Medical Systems Romania - fruntasa in Estul Europei    1 comentariu
  Piata bancara din Romania este o piata functionala    
  "Descoperit de cont" prin HVB    
  Dobanzi reduse la EXIMBANK    1 comentariu
  Citibank intra pe retail    1 comentariu
  Doi ani de licitatii electronice    
  Despre legitimitatea statului de a cheltui mult pentru a obtine putin    
  Exportam oi in UE    1 comentariu
  CNSRL Fratia se opune privatizarii    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Noua Ordine Mondiala (Novus Ordo Seclorum) (1411 afisari)
 Farmacisti maramureseni traficanti de "Regenon" (532 afisari)
 Vintila Corbul: "M-au lasat sa scriu ca eram profitabil" (187 afisari)
 General Electric Medical Systems Romania - fruntasa in Estul Europei (131 afisari)
 Stiri pe scurt (119 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00931 sec.