Ziua Logo
  Nr. 2961 de vineri, 12 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Mai multe investitii in infrastuctura
Nastase baga bani in asfalt
-- FMI trebuie sa tina seama de saracia Romaniei
Guvernul Romaniei vrea sa investeasca foarte multi bani in proiectele de infrastructura, a declarat ieri, prim-ministrul Adrian Nastase, cu prilejul participarii la conferinta "Noi parteneriate: Oportunitati de investitii in noile democratii europene". "Vrem sa investim foarte multi bani in aceste proiecte, cat de mult posibil. Dupa parerea mea, faza noua economica pe care trebuie sa o lansam acum este aceea a unor investitii importante pentru infrastructura si prin infrastructura inteleg nu doar drumuri, inteleg si infrastructura pentru spitale si infrastructura scolara si infrastructura localitatilor. Toate aceste tipuri de investitii vor crea conditii, in primul rand, pentru romani ca sa traiasca mai bine, sa lucreze mai bine, dar si conditii mai bune pentru investitorii straini", a subliniat seful Executivului. Adrian Nastase a aratat ca aceste investitii sunt absolut necesare din perspectiva trecerii Romaniei de la faza stabilizarii macro-economice la cea a dezvoltarii sustinute. Primul-ministru a afirmat, de asemenea, ca aceste investitii in infrastructura trebuie realizate in pofida nemultumirilor care pot fi generate la nivelul unor institutii financiare precum Fondul Monetar International (FMI).
In acest sens, premierul a aratat ca FMI ar trebui sa tina cont de situatia economica si de posibilitatile actuale ale tarii atunci cand este vorba despre deficitul bugetar, informeaza Mediafax. "FMI este, intr-un fel, precum cel care tine cheia de la camara si vrea sa pastreze acolo, cat mai mult timp, rezervele strategice. Trebuie sa tinem cont ca, uneori, pastrandu-le prea mult, produsele expira. E foarte important sa intelegem ca trecem la o alta faza economica, ca am iesit din convalescenta si ne-am facut temele in ceea ce priveste stabilizarea macroeconomica. Nu putem trai la infinit cu salarii de 100 de dolari", a spus Nastase.
Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a aratat, recent, ca memorandumul de intelegere pentru noul acord cu FMI a fost finalizat, dar a ramas in discutie stabilirea deficitului bugetar din acest an. Reprezentantii FMI doresc includerea in buget a cheltuielilor aferente proiectelor de infrastructura in parteneriat public privat, in timp ce autoritatile romane sustin inregistrarea acestor cheltuieli in afara bugetului, dupa modelul Uniunii Europene.
Investitorii vor beneficia numai de facilitatile convenite cu UE
Cat priveste facilitatile pentru investitori, Nastase a subliniat ca Guvernul va acorda tuturor investitorilor, inclusiv celor americani, numai acele facilitati care au fost stabilite in negocierile cu Uniunea Europeana, asigurand un tratament nediscriminatoriu pentru oamenii de afaceri. "Nu vom putea acorda alte facilitati decat cele generale, conform negocierilor cu UE. Competitia corecta inseamna sa acordam tuturor investitorilor acelasi tratament", a spus Nastase. Unul dintre principalele obiective ale Guvernului pentru perioada urmatoare este atragerea de investitii importante in proiecte privind telecomunicatiile, constructiile, sectorul energetic si, in principal, infrastructura.
Corina SCARLAT Andreea CALOMFIRESCU 
A r h i v a
  Investitorii austrieci ar putea calca Romania in acest an    
  Finantari BERD de la Raiffeisen Leasing    
  Abonament la gaze    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Izvorul Minunilor din padurea greco-catolicilor (45 afisari)
 "Romania, partener esential in reconstructia Irakului" (35 afisari)
 Circa 40 de romani raniti la Madrid (31 afisari)
 PHONIX SHIPPING & TRADING LTD raspunde in cazul "Scandalului Talpes" (23 afisari)
 Zi record la PNA-urile teritoriale (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01284 sec.