Ziua Logo
  Nr. 2960 de joi, 11 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fostul consilier al Cotrocenilor a amenintat clasa politica si acum o intoarce
Talpes sustine ca a facut o gluma
-- Ioan Talpes, ministru desemnat pe probleme de Integrare, Justitie si Aparare
Proaspatul vicepremier Ioan Talpes sustine ca amenintarile proferate de el la inceputul saptamanii la adresa clasei politice, "sa va fereasca Dumnezeu sa spun eu pe cati ii cunosc", reprezinta doar o gluma. Schimbarea de atitudine era de asteptat. Talpes a fost sef al Serviciului de Informatii Externe, calitate in care a avut acces la numeroase dosare si informatii. Asa incat spusele sale pot fi intelese ca un eventual santaj. Pe de alta parte amenintarile "i-au scapat" dupa ce a a fost intrebat despre relatia sa cu Kurt Treptow. Se poate spune ca acesta este un subiect delicat pentru Talpes daca reactioneaza atat de violent. Fostul consilier al Cotrocenilor a tinut mortis sa precizeze ca nu a avut legatura cu nici un serviciu secret si ca nu face parte din categoria acelora care pleaca cu dosare "pentru ca lumea te intreaba de unde le ai". Totusi el a lasat sa se inteleaga ca detine informatii importante pentru care te rogi Celui de Sus sa nu fie facute publice. De altfel, vicepresedintele Ion Taracila a recunoscut ieri ca Talpes "cunoaste foarte multe lucruri despre colegi indiferent din ce partid si este absolut firesc sa vina momentul sa spuna aceste lucruri". Pentru a elucida sensul afirmatiilor lui Talpes am invitat politicienii sa le comenteze. (M.T.)
A fost categoric o gluma
"Ma intalnesc si eu cu diversi oameni care sunt urmariti pentru diverse acte pe care le-ar fi savarsit dar probabil nu se stie inca. Ma intalnesc si dau mana fara sa stiu daca a produs ceva, sau ce a produs. Este o chestiune care face parte din cotidianul existentei noastre. Eu am cunoscut pe cineva. Dumneatale (n.red. reporterul) pe cati cunosti? Fa o lista cu oamenii pe care ii cunosti si s-ar putea afla in afara legii. Inseamna ca si dumneata esti in afara legii? Cum sa fie un santaj ce am spus eu? Ce am spus? Ce inseamna asta? Ce spun, ca omul celalat este urmarit de justitie, ce inseamna chestia asta? Care-i relatia mea cu cazul Treptow? A fost o hotarare intr-o instanta, in care eu n-am fost invocat niciodata, ci doar cei care fusesera implicati in asa ceva. Este inadmisibil, atat timp cat eu sunt intrebat asa ceva de niste oameni seriosi, parlamentari, despre un caz asupra caruia s-a pronuntat justitia. Este o aberatie. Nu a perceput nimeni ca fiind o amenintare. A fost categoric o gluma. Nu faceam altceva decat sa atribui aceeasi forma de gandire ca aceea pe care ei mi-o propuneau mie. Asta a fost". (R. ANDRONIC)
Adrian Nastase, presedintele PSD
Sensul a fost altul
"Sensul a fost altul. Este foarte greu sa stii toate detaliile conduitei celor cu care te intalnesti. Nu intotdeauna esti responsabil de ce fac altii. (R.A.)
Antonie Iorgovan, senator PSD, membru al Comisiei juridice
A replicat pe masura
"Afirmatia trebuie interpretata in cadrul si in contextul discutiilor. Aceasta precizare a fost facuta intr-un raspuns mai amplu la o intrebare a unui deputat, care a incercat sa-l paseze pe Talpes in acelasi cerc de persoane cu Treptow. Talpes a replicat pe masura, in ideea ca altii sunt cu asemenea apucaturi si ca el nu numai ca nu are asemenea apucaturi dar nici nu-i comenteaza pe altii din clasa politica. (R.A.)
Doru Ioan Taracila vicepresedinte PSD
Cunoaste foarte multe lucruri despre colegi
"Domnia sa (n.red. Talpes) cunoaste foarte multe lucruri despre colegi indiferent din ce partid sunt si este absolut firesc sa vina momentul sa spuna anumite lucruri. Este o chestiune de optiune politica, fiecare dintre noi are dreptul la cuvant si libertate de expresie. Eu nu ma simt deloc vizat si sunt convins ca va veni ziua, si trebuie sa vina, atunci cand domnul Talpes, daca are de spus cate ceva, indiferent de cine e vorba, sa o faca. Nu cred ca e vorba de informatii cu caracter secret pe care domnul Talpes sa le publice. Oricine are acces la dosarele Securitatii...". (R.A.)
Nicolae Vlad Popa, senator PNL, membru al Comisiei juridice
Demonstratie de forta
"A vrut sa faca o demonstratie de forta asupra atotcunoasterii prin serviciile speciale a vietii demnitarilor romani. Este evident ca la vremea cand Talpes era in serviciile secrete a avut posibilitatea de a studia dosare de supraveghere. Este evident ca se practica in Romania supravegherea politica si din cand in cand se fac amenintari catre clasa politica". (R.A.)
Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al PNL
Talpes, istoriograf la curtea generalului Ilie Ceausescu
Liberalii considera ca abia venit in Guvern, domnul Ioan Talpes a inceput sa faca valuri. "Manat de reflexe cazone, generalul, intrigat de curiozitatea parlamentarilor pe tema legaturilor sale cu istoricul-pedofil Kurt Treptow, ii ameninta cu divulgarea informatiilor secrete pe care le detine", a sustinut ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Pe liberali nu-i surprinde aversiunea fata de Parlament si alte institutii democratice "a fostului istoriograf sef de la curtea generalului Ilie Ceausescu. Nu ne surprinde nici ca domnul Talpes, care a supt din toate apele national-comunismului, este convins ca esecurile Romaniei in procesul de integrare europeana au la baza o conspiratie cu autori necunoscuti", precizeaza Nicolaescu.
Petre Roman, senator independent, membru al Comisiei juridice
I-am cerut explicatii si dovezi
"Va spun care a fost reactia mea in Comisie. I-am spus lui Talpes ca a facut o amenintare si i-am cerut explicatii si dovezi. A dat inapoi. Suna, intr-adevar, ca o amenintare la adresa nu stiu cui. Eu am intrebat despre ce anume este vorba. Cred ca a avut o scapare". (R.A.)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
talpesh   de DORINEL
Talpes   de cosor ion
A r h i v a
  Frica lui Nelu    9 comentarii
  Presedintele a asteptat votul Parlamentului    2 comentarii
  Stanoiu trebuie sa plece din PSD intr-o luna    1 comentariu
  Senator PNL injurat si bruscat de un parlamentar PSD    3 comentarii
  Iliescu a semnat decretul de numire in functie a noilor ministri    
  Demilitarizarea Politiei in pozitie de drepti    
  Legea e stramba    
  Occidentalii isi aleg sefii Politiei    1 comentariu
  Socialistii europeni voteaza Raportul Nicholson    1 comentariu
  Dezbateri aprinse asupra Raportului in Parlamentul European    
  Rechizitoriul baronesei    1 comentariu
  Amendamentele dezbatute nu modifica esential Raportul Nicholson    
  Iliescu critica reactiile UE la scandalul Bechtel    1 comentariu
  Sprijin german pentru aderare    1 comentariu
  Florin Georgescu, sef la BCR    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ioan Talpes contraataca (123 afisari)
 "Asediul Romei - 1527", de Vintila Corbul (103 afisari)
 Lucian Dronca a ajuns vedeta in campionatul din Malta (71 afisari)
 Simfonia Destinului, dirijata de un robot (26 afisari)
 Stiri pe scurt (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01158 sec.