Ziua Logo
  Nr. 2960 de joi, 11 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Banditul de Bihor (VI)
Serac, samsar de deputati
-- Prefectul de Bihor, Florian Serac, este acuzat de un fost coleg de partid, deputatul Mihai Bar, de vanzarea unor locuri eligibile pentru legislativ pe listele PSD-ului * El a incercat sa-l propulseze in Parlamentul Romaniei pe Tarau jr., invinuit pentru contrabanda si dat in urmarire internationala * Serac a scos la vanzare postul de deputat contra sumei de 1,5 miliarde de lei, dar avea mandatul infractorului sa negocieze pana la doua miliarde de lei * ZIUA va completa dosarul "Serac" depus in urma cu cateva zile la Parchetul National Anticoruptie
Florian Serac, prefectul de Bihor, pe langa faptul ca terorizeaza un judet intreg este acuzat ca are legaturi cu lumea interlopa. Intr-un timp scurt, reporterii ZIUA au strans un teanc de documente privind abuzurile si ilegalitatile comise de reprezentantul Guvernului Nastase in Bihor. Dupa aparitia primelor dezvaluiri, am primit zeci de mesaje telefonice si prin posta electronica prin care bihorenii nemultumiti denunta "manevrele" lui Serac. Unii dintre cei care ne-au contactat ne-au pus la dispozitie o serie documente incriminatorii. O parte dintre documentele sosite de la cititorii nostri au fost verificate de reporterii ZIUA, urmand ca in cateva zile sa depunem noi documente la dosarul "Serac" aflat in lucru la Parchetul National Anticoruptie. Printre zecile de ilegalitati comise, un caz, deosebit de grav, este acela cand prefectul Serac a facut cadou fratiilor Micula, patronii firmei European Drinks, 1800 de hectare de teren situat in statiunea Stana de Vale, revendicat si recastigat de Episcopia Greco-catolica din Oradea. Pe terenul respectiv se afla sursa de apa pentru apa minerala Izvorul Minunilor. Serac se opune retrocedarii terenurilor, deoarece, sustine el, aceasta ar bloca dezvoltarea statiunii. De asemenea, Serac este incompatibil. El detine functia de lider PSD Bihor, precum si functia de prefect a judetului. Conform legii, "functionarii publici pot fi membri ai partidelor legal constituite, dar le este interzis sa fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice si sa exprime sau sa apere in mod public pozitiile unui partid politic". In timpul realizarii listelor pentru alegerile din 2000, actualul prefect al judetului Bihor, Florian Serac, a incercat sa cumpere un loc eligibil pentru Adrian Tarau, pentru a obtine imunitate. Tarau a oferit suma de 1,5 miliarde de lei pentru visteria PSD. Dupa ce propunerea a fost refuzata de deputatul Bar, tatal lui Tarau (fostul prefect de Bihor) a marit miza la doua miliarde, pentru ca Serac sa intervina in favoarea fiului sau.
La conferinta judeteana a PSD Bihor din 2002, Florian Serac a fost ales presedinte de filiala. Contracandidatul lui Serac, deputatul Mihai Bar, la vremea respectiva a denuntat adunarea ca fiind o "mascarada", "tiganie" si "un simulacru de conferinta judeteana". Deputatul PSD, adversar cunoscut al lui Florian Serac, a declarat ca noul presedinte al organizatiei a vrut sa-l introduca pe Adrian Tarau, in anul 2000, pe lista candidatilor pentru Parlament in schimbul sumei de 1,5 miliarde de lei. "Acest individ (prefectul Serac - n.r.) a venit la mine, intre alegerile locale si cele generale din 2000, sa-l propuna pe Adrian Tarau pe lista de candidati la Parlament, spunand ca acesta ofera 1,5 miliarde de lei pentru campania electorala a partidului. "Sa-l punem pe Tarau pe locul 3, ai pentru treaba asta un miliard si jumatate", mi-a spus Serac. L-am intrebat daca el nu stie de problemele baiatului asta si el s-a facut ca nu stie", a declarat Mihai Bar. Vazand ca propunerea nu are succes, Aurel Tarau, tatal omului de afaceri Adrian Tarau, i-a facut lui Bar, care conducea, la momentul respectiv filiala PSD, o alta propunere, si anume "sa fie pus Serac pe locul 2 pe lista situatie in care Adrian Tarau oferea doua miliarde de lei".
Adrian Tarau, fiul fostului prefect PSD de Bihor, a fost cercetat intr-un dosar penal in care fusese arestat de procurorul Alexandru Lele, pentru complicitate la contrabanda cu produse petroliere. Desi a promis ca se va intoarce in tara pentru a-si clarifica problemele cu Justitia, Tarau jr. a ramas in strainatate. La vremea respectiva chiar si liderii PSD, in frunte cu premirul Adrian Nastase, in mod inexplicabil, au luat apararea lui Serac.
Un judet condus de mafia prefectului
Deputatul Bar l-a mai acuzat pe prefectul Florian Serac, liderul filialei PSD, de apartenenta la mafia locala. "Mafia m-a invins la alegerile pentru functia de lider al PSD din Bihor si a facut-o in mod lamentabil. Am platit tribut pentru ca nu am folosit bani negri. Mi s-ar fi parut elegant sa spuna: esti o nuca prea tare pentru noi, nu avem nevoie de oameni fara bani, de oameni care gandesc ca tine si nu fac aranjamente. S-a demonstrat ca locul meu nu e aici. Locul meu e probabil in afara politicii, daca asa se fac jocurile. Se lucreaza numai subteran, numai cu bani murdari", a acuzat deputatul Mihai Bar pe prefectul Serac.
Laszlo KALLAI 
A r h i v a
  Ioan Talpes contraataca    1 comentariu
  Costica Voicu: Afirmatiile par a fi opera unui amator    1 comentariu
  Heroina descoperita in tren    
  A fost identificat politistul care l-a batut pe Cristian Bujor    6 comentarii
  "Capusa din Piata Berceni" trimisa in fata plenului Inaltei Curti    
 Top afisari / comentarii 
 Ioan Talpes contraataca (123 afisari)
 "Asediul Romei - 1527", de Vintila Corbul (103 afisari)
 Lucian Dronca a ajuns vedeta in campionatul din Malta (71 afisari)
 Simfonia Destinului, dirijata de un robot (26 afisari)
 Stiri pe scurt (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01046 sec.