Ziua Logo
  Nr. 2954 de joi, 4 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Stiri pe scurt
-- Se scumpesc terenurile
Preturilor terenurilor agricole se afla in crestere la Buzau, dar solicitarile din partea investitorilor straini sunt inca modeste, a declarat Rodica Bobocea, purtator de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Buzau, informeaza Mediafax. Potrivit sursei citate, "cele mai mari cresteri se constata in zona limitrofa Buzaului, in special la Vernesti, unde un metru patrat de teren in intravilan a ajuns la 40 de euro. Plantatiile de vita de vie se vand la Merei cu preturi cuprinse intre 35 si 75 de milioane de lei hectarul, iar cele din zona de ses unde exista posibilitati de irigare, hectarul ajunge la 10-15 milioande de lei. Mai putin cautate sunt terenurile din sudul Baraganului buzoian, la Pogoanele-Padina hectarul vanzandu-se cu 8-10 milioane lei." Cu toate ca pentru investitorii straini preturile sunt accesibile, patrunderea acestora pe piata locala este timida. Purtatorul de cuvant al Directiei agricole a mai precizat ca un investitor italian a cumparat 12 hectare de teren arabil la Racoviteni pentru o plantatie de vita de vie, un grup de italieni in comuna Naieni au acizitionat plantatii de vita de vie la pretul de 1000 de euro/ha, iar la ses, la Bradeanu-Smardan, investitori italieni au cumparat peste 50 de hectare la pretul de 300 de euro/ha. (L.M.)
Adunarea proprietarilor
Membrii Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat - Romania, din 25 de orase, reprezentanti ai sindicatelor si firmelor prestatoare de servicii, participa in zilele de 5 si 6 martie, la "Conferinta Nationala Habitat 2004", ce se desfasoara la Timisoara. Ei vor adopta codul asociatiilor de proprietari-locatari care sa reflecte toate legile in domeniu si sa aiba in vedere toate problemele asociatiilor de proprietari. De asemenea, se va discuta despre contorizarea apartamentelor si despre reglementarea masurilor de reabilitare a acestor spatii de locuit. Tototdata, se va analiza reducerea costurilor cu personalul din cadrul asociatiilor de proprietari, prin eliminarea birocratiei financiare impusa de Ministerul de Finante prin noul Cod Fiscal, adoptat in 1 ianuarie 2004. Se va analiza eliminarea risipei de resurse financiare si energetice la asociatii, prin montarea repartitoarelor de costuri. (Gheorghe MIRON, ZIUA de Vest)
Cresc salariile postasilor
Angajatii din Compania Nationala Posta Romana (CNPR) au obtinut o majorare a salariilor cu 15%, prin noul contract colectiv de munca, intrat in vigoare la 1 martie, a declarat ieri, pentru Mediafax, Costel Ovidenie, liderul sindical al postasilor. "Sindicalistii au cerut o majorare a salariilor cu 20%. Cresterea salariilor a fost unul dintre motivele protestelor pe care le-am declansat anul trecut. Majorarea de 15% este chiar mai mare decat ne asteptam sa obtinem", a declarat Costel Ovidenie. Liderul sindical a sustinut ca, in urma semnarii contractului colectiv de munca, postasii au mai obtinut acordarea unei prime de Pasti si a uneia pentru Craciun in valoare de 1.200.000 de lei fiecare. De asemenea, angajatii CNPR vor primi cate 700.000 de lei pentru fiecare copil, cu prilejul zilei de 1 iunie. Costel Ovidenie a spus ca, in 2003, angajatii CNPR au primit aceeasi prima de Pasti si un bonus de Craciun cu 200.000 de lei mai mare decat cel prevazut pentru anul acesta. In schimb, angajatii care au copii nu primeau nimic pentru ziua de 1 iunie. Potrivit liderului sindical, salariile postasilor au fost majorate tot cu 15%, in martie anul trecut. Salariul mediu de incadrare al unui salariat al CNPR este de aproximativ patru milioane de lei. Costel Ovidenie a mai declarat ca unul dintre punctele care a ramas in discutie este monitorizarea Companiei Posta Romana, la cererea reprezentantilor FMI. (C.P.)
Seful CNI a demisionat
Directorul general al Companiei Nationale de Investitii (CNI), Gheorghe Stan, a demisionat din functie, postul fiind preluat, incepand de ieri, de Dana Constantin, angajata a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), au declarat pentru Mediafax, surse din MTCT. "Gheorghe Stan si-a depus demisia, invocand motive personale, iar cererea lui a fost acceptata de ministrul Transporturilor, Miron Mitrea", au precizat sursele. Dana Constantin a lucrat, pana in prezent, in Directia Generala Constructii Locuinte din MTCT. Gheorghe Stan a fost numit in functia de director general al CNI in octombrie 2003, inlocuindu-l pe Dan Durleci. CNI este o societate comerciala pe actiuni subordonata MTCT care deruleaza programe de interes public in domeniul constructiilor. (C.P.)
A r h i v a
  Ceferistii anunta greva generala din 15 martie    3 comentarii
  Elevii bucuresteni nu se prea agita cu scoala    
  Reclama la tutun ar putea disparea din 2005    2 comentarii
  Universitatile particulare acreditate vor avea comisii de licenta proprii    
  Premierul Nastase socat de mizeria din jurul Capitalei    6 comentarii
  Gabriel Oprea: "Romania intra in renovare"    
  Doar 11% din bucuresteni sunt protejati de calamitati    
  Jonathan Scheele la Universitatea Romano-Americana    
  Reabilitarea termica injumatateste factura    
 Top afisari / comentarii 
 Planeta Marte a avut apa lichida (662 afisari)
 Decanul Baroului Constitutional denunta discriminarea de la Finante (407 afisari)
 Deputatul Metin Cerchez si prefectul Martin incalca legea (375 afisari)
 Stiri pe scurt (213 afisari)
 La judecata zilei (125 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00724 sec.