Ziua Logo
  Nr. 2954 de joi, 4 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Reclama la tutun ar putea disparea din 2005
-- Un proiect de lege elaborat de Ministerul Sanatatii propune interzicerea reclamei pentru tutun si produsele din tutun prin mijloacele de informare in masa dupa data de 30 iulie 2005
Reclama pentru tutun si produsele din tutun ar putea fi interzisa in presa scrisa si in alte materiale tiparite, in cadrul programelor de radiodifuziune, in cinematografe, pe panouri publicitare si prin serviciile publice de informare, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Sanatatii. Documentul va fi analizat, astazi, in cadrul unei dezbateri publice organizate de ministerul initiator. Prevazut sa intre in vigoare la 30 iulie 2005, actul normativ vizeaza tigaretele, tigarile si tigarile de foi, tutunul destinat prepararii manuale a tigarilor, tutunul de pipa, precum si tutunul destinat prizatului, suptului sau mestecatului. Conform documentului, publicitatea pentru astfel de produse ar urma sa fie interzisa si in cazul obiectelor inscriptionate cu marcile produselor din tutun sau care imita produsele din tutun. De asemenea, proiectul nu permite acordarea unor avantaje financiare, a unor obiecte cu titlu gratuit sau organizarea de evenimente de tip concurs, promotionale sau jocuri cu scopul de a promova produsele din tutun.
Proiectul de lege interzice publicitatea produselor din tutun prin mijloacele de informare in masa, sponsorizarile pentru astfel de produse in cadrul evenimentelor culturale, sportive sau sociale, precum si a programelor de televiziune sau radiodifuziune. Totodata, este prevazuta si interzicerea distribuirii gratuite a produselor din tutun in contextul sponsorizarii evenimentelor sportive sau culturale.
Ministerul propune amenzi cuprinse intre 50 si 100 de milioane de lei pentru incalcarea prevederilor privind publicitatea si sponsorizarea. In cazul incalcarii repetate a regulilor privind sponsorizarea in favoarea produselor din tutun, sanctiunile merg pana la suspendarea temporara a activitatii firmelor de catre institutiile competente. Conform expunerii de motive care precede proiectul de act normativ, masurile vizate constituie o parte integranta a politicii de promovare a sanatatii populatiei. Romania s-a angajat sa adopte o astfel de lege in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana pentru capitolul 13 "Politica sociala si ocuparea fortei de munca". Ministerul Sanatatii va transmite Comisiei Europene, pana la 30 iunie 2008, un raport privind preluarea acestei directive europene, incluzand propunerile sau amendamentele dorite.
Mihaela JITEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
nu-i nimic , se inlocuieste un rau cu altul mai mare   de toni
Dece abia atunci?   de Aladin
A r h i v a
  Ceferistii anunta greva generala din 15 martie    3 comentarii
  Elevii bucuresteni nu se prea agita cu scoala    
  Universitatile particulare acreditate vor avea comisii de licenta proprii    
  Premierul Nastase socat de mizeria din jurul Capitalei    6 comentarii
  Gabriel Oprea: "Romania intra in renovare"    
  Doar 11% din bucuresteni sunt protejati de calamitati    
  Jonathan Scheele la Universitatea Romano-Americana    
  Reabilitarea termica injumatateste factura    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Planeta Marte a avut apa lichida (662 afisari)
 Decanul Baroului Constitutional denunta discriminarea de la Finante (407 afisari)
 Deputatul Metin Cerchez si prefectul Martin incalca legea (375 afisari)
 Stiri pe scurt (213 afisari)
 La judecata zilei (125 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05294 sec.