Ziua Logo
  Nr. 2954 de joi, 4 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, in exclusivitate pentru ZIUA
"Aderarea Romaniei la UE risca sa fie amanata"
Parlamentul European a redactat saptamanile trecute un raport dur privind Romania: initial acesta recomanda suspendarea negocierilor de aderare, pentru ca in versiunea finala sa solicite "reorientarea strategiei de aderare", o formulare foarte controversata la Bucuresti. Cert este ca raportul paralel al Comitetului de Afaceri Externe al Parlamentului European pentru Bulgaria afirma ca aceasta tara "se afla pe drumul cel bun pentru aderare". Insa, deciziile privind strategiile de aderare revin Comisiei Europene, care trebuie sa ia in considerare raportul parlamentarilor europeni. Pentru explicarea pozitiei Comisiei Europene ne-am adresat presedintelui acestui for european, Romano Prodi. In exclusivitate, va prezentam opinia presedintelui Comisiei Europene fata de stadiul procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. In reactia sa, Romano Prodi a transmis un semnal extrem de ingrijorator catre Bucuresti: "Exista un risc ca procesul de aderare (a Romaniei, n.red.) sa poata fi amanat".
ZIUA: In opinia dumneavoastra ce inseamna "reorientarea strategiei de aderare a Romaniei"?
Romano Prodi: Pentru Comisia Europeana asta inseamna ca Romania trebuie sa-si orienteze in prezent propria strategie de aderare pentru a se putea concentra asupra reformelor fundamentale in interior - cum ar fi reforma administrativa, reforma judiciara si sa abordeze in mod efectiv problema coruptiei.
ZIUA: In cazul in care raportul baronesei Nicholson va fi adoptat de Parlamentul European, ce masuri va lua Comisia Europeana?
Romano Prodi: Este important sa subliniem ca este datoria autoritatilor romane sa raspunda criticismului continut in raportul Parlamentului European.
Insa vreau sa subliniez faptul ca va fi oferita asistenta din partea Comisiei Europene pentru procesul de reforma, ca de obicei. Iar o tema majora a acestei asistente consta in sprijinirea reformelor din domeniile indicate de raportul Parlamentului, asta inseamna reforma administrativa si a Justitiei, masuri pentru eradicarea coruptiei. Iar acestea vor avea loc si fara sa spunem ca va fi acordata o atentie speciala din partea Comisiei Europene pentru monitorizarea raspunsurilor Romaniei la problemele ridicate de raportul Parlamentului European.
ZIUA: Raportul Nicholson recomanda monitorizarea Romaniei pentru implementarea reformelor. Cum va fi realizata aceasta monitorizare din partea Comisiei Europene?
Romano Prodi: Comisia Europeana deja monitorizeaza foarte apropiat procesul de aderare a Romaniei. Termenii folositi sunt angajamentele de negociere ca si "Parteneriatul pentru aderare" si "Foaia de parcurs". Aceste doua documente sunt in special importante prin faptul ca se refera la reformele ce privesc indeplinirea criteriilor politice si economice pentru aderare.
Monitorizarea este realizata in cadrul intalnirilor bilaterale cu autoritatile romane - de exemplu o intalnire pentru analizarea progreselor facute in reforma administrativa va avea loc la Bucuresti pe 16 martie. Iar rapoarte de monitorizare privind respectarea angajamentelor de negociere sunt alcatuite in mod periodic pentru a fi prezentate statelor membre ale Uniunii.
Opinia Comisiei Europene este facuta publica anual prin rapoartele privind progresele de aderare ale Romaniei. In raportul pentru 2004 vom stabili daca problemele ridicate de raportul Parlamentului European au fost abordate, asa dupa cum sper eu in mod sincer ca vor fi.
ZIUA: Raportul Nicholson va intarzia negocierile de aderare ale Romaniei? Care sunt sansele ca negocierile de aderare ale Romaniei sa fie incheiate in cursul acestui an?
Romano Prodi: Comisia Europeana sprijina deplin obiectivele stabilite de Consiliul European in decembrie anul trecut pentru incheierea negocierilor in 2004 si primirea Romaniei ca stat membru la inceputul anului 2007. Insa, principiul care ghideaza procesul de negociere ramane acela al "propriilor merite" si "tratamentul egal". Cu alte cuvinte responsabilitatea daca aceste date tinta vor fi atinse ramane in intregime autoritatilor din Romania. Este folositor sa ne amintim ca in 2003 Consiliul European a conchis ca incheierea negocierilor in 2004 va depinde de "progresul realizat si de aducerea capacitatilor administrative si de justitie la nivelul solicitat". Comisia Europeana va oferi tot sprijinul posibil - insa incheierea negocierilor in 2004 va depinde de un progres substantial din partea Romaniei. De aceea este important un raspuns substantial la problemele ridicate de raportul Parlamentului European si de aceea este importanta imbunatatirea substantiala a calitatii pozitiilor de negociere ale Romaniei. Altfel exista un risc ca procesul de aderare sa poata fi amanat".
Interviu realizat de George DAMIAN
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
hai f*****e in cur   de tractorista
Ramane cum ne-am inteles...   de Mihaita
A r h i v a
  Bulgaria se grabeste spre UE    
  Ultimul 3 martie la Cotroceni. Adio, draga Nelu!    7 comentarii
  Iliescu, fata cu "Guvernul Iliescu"    
  Vadim compromite motiunea de cenzura    1 comentariu
  Peremistii vor la televizor dimineata si seara    
  Mohora miroase a vin din Epoca de Aur    1 comentariu
  Roman si Enache, de brat la Cotroceni    1 comentariu
  Traiasca Revolutia!    2 comentarii
  Pe Iorgovan il paste excluderea din PSD    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Planeta Marte a avut apa lichida (662 afisari)
 Decanul Baroului Constitutional denunta discriminarea de la Finante (407 afisari)
 Deputatul Metin Cerchez si prefectul Martin incalca legea (375 afisari)
 Stiri pe scurt (213 afisari)
 La judecata zilei (125 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01166 sec.