Ziua Logo
  Nr. 2952 de marti, 2 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Investitiile straine directe ar putea creste cu 40%
-- Anul trecut ele au fost de 1,5 miliarde de dolari * Guvernul asteapta in 2004 intrari substantiale din privatizarea Petrom si a distributiilor de energie
Romania va atrage in acest an investitii straine directe mai mari cu 30% - 40% comparativ cu anul trecut, a declarat, ieri, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Marian Saniuta. Valoarea investitiilor care urmeaza sa fie atrase in acest an include si sumele care vor fi obtinute din privatizarile preconizate in sectorul energetic, vanzarea Petrom si continuarea procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane. "Investitiile straine directe atrase in acest an vor fi de doua ori mai mari decat cele atrase in toata perioada 1991 - 2000", a precizat Saniuta. In acest moment, ARIS analizeaza 10 proiecte mari de investitii, in valoare totala de aproximativ 350 de milioane de dolari. Principalele domenii vizate sunt industria componentelor auto, industria lemnului, industrie grea, comert si servicii.
Potrivit datelor provizorii ale Bancii Nationale a Romaniei, in 2003 Romania a atras investitii straine directe de aproximativ 1,57 miliarde de dolari (1,38 miliarde de euro), ceea ce reprezinta o crestere a investitiilor de 37% comparativ cu 2002. Potrivit presedintelui ARIS, anul trecut a fost parafat si contractul de vanzare, catre BERD si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale), a unui pachet de 25% din actiunile BCR, pentru care s-a obtinut 222 milioane de dolari. Aceasta suma poate fi considerata investitie atrasa de Romania in 2003, chiar daca banii vor intra in conturile tarii in acest an. In ceea ce priveste investitiile cu impact semnificativ (cele care depasesc un milion de dolari), pentru care Legea 332/2001 prevede acordarea unor facilitati, in perioada octombrie 2001 - decembrie 2003 au fost inregistrate 250 de proiecte, in valoare de peste 2 miliarde de dolari. La sfarsitul anului trecut, investitiile cu impact semnificativ au depasit 800 de milioane de dolari. Aproximativ 55% din aceste proiecte apartin unor investitori straini. Domeniile preferate de investitori sunt telecomunicatiile, industria energetica si metalurgica, serviciile si comertul. Cele mai multe investitii au fost atrase in zona bucuresti - Ilfov si in zona centrala a tarii. Volumul total al investitiilor atrase de Romania in ultimii zece ani a depasit 10,4 miliarde de dolari.
Andreea CALOMFIRESCU 
A r h i v a
  AVAB va inghiti APAPS in doua luni    
  Imprimeria Nationala loveste in evazionisti    
  Economisim sau consumam...    1 comentariu
  Inscrieri la EMBA    
  FMI vine si in aprilie    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 A murit Cezar Tabarcea (323 afisari)
 "Stapanul inelelor", stapanul Oscarurilor (202 afisari)
 Stiri pe scurt (38 afisari)
 Oana Andoni a venit la Pro TV Bucuresti (20 afisari)
 Din nou, dar nu iarasi, "Sex, Drugs, Rock and Roll" (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00759 sec.