Ziua Logo
  Nr. 2947 de miercuri, 25 februarie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
PSD a infiintat 180 de comune, 30 de orase si zece municipii
Ploua cu localitati in Romania
-- Noi posturi pentru clientii puterii
PSD s-a angajat prin Programul de guvernare sa acorde statutul de comuna unui numar de 1000 de sate care indeplinesc criteriile legale. Acest anagajament este cuprins in capitolul XXXIII - Reforma administratiei publice centrale si locale, subcapitolul privind "Schimbarea de fond a raportului dintre administratie si cetateni".
In peste trei ani de guvernare, PSD a reusit sa infiinteze peste 180 de noi comune, sa transforme in oras peste 30 de comune, iar zece orase au devenit municipii. Infiintarea fiecarei noi localitati a facut obiectul unui proiect de lege, care a avut nevoie de avizul Guvernului, al Consiliului Legislativ si de raportul Comisiei de specialitate. O situatie paradoxala este aceea ca in judete extrem de sarace s-au infiintat multe localitati noi, un exemplu fiind Vasluiul, unde s-au infiintat noua comune. Ministrul Administratiei si Internelor a fost primul lider PSD care a criticat acest demers, luni, aratand ca infiintarea unei comune noi inseamna cheltuirea de la buget a catorva miliarde de lei, ceea ce inseamna ca peste o suta de noi comune ne costa, cel putin, sute de miliarde de lei. Cu toate acestea, daca avem in vedere faptul ca majoritatea proiectelor privind infiintarea de noi comune au fost initiate de parlamentari ai puterii sau de Guvernul Adrian Nastase, inseamna ca exista si un castig politic in acest demers costisitor.
Noua localitate este condusa, pana la constituirea autoritatilor publice locale, de doi delegati numiti de prefect, care au atributii de primar si viceprimar, alaturi de un secretar numit tot de prefectul judetului. Prefectul, se stie, este numit pe criterii politice de Guvern. Salarizarea celor trei se face de la bugetul comunei din care s-a desprins noua localitate. Delegatii numiti sunt si cei care pregatesc alegerile si care fac demersurile necesare pentru constituirea celor mai importante institutii: posta, postul de politie, scoala, dispensarul. Iar intr-o comuna cele mai importante personaje sunt: seful de post, dirigentele de posta, directorul de scoala, doctorul. Odata rezolvate toate acestea, primarul care va fi ales nu poate fi decat PSD, adica din partidul care a facut posibila nasterea noii comune, dand satisfactie si sentimentelor de patriotism local. Ceea ce nu li se spune localnicilor este modul de crestere a taxelor si impozitelor, o data cu crearea noii localitati. Toate acestea in conditiile in care in cele mai multe localitati din mediul rural nu exista bani pentru reabilitarea scolilor existente, pentru intretinerea lor, pentru repararea drumurilor, canalizare si apa curenta. Costurile estimate anual numai pentru salariul primarului sunt de peste 100 milioane, al viceprimarului peste 75 milioane, la care se aduga secretarul cu peste 70 milioane lei. Amintim faptul ca un studiu efectuat de Institutul de Politici Publice arata ca, la doar un an de la alegerile locale din 2000, migratia primarilor dintr-un partid in altul atinsese 22%. La precedentele alegeri au fost alesi 2957 de primari, in prezent aproape 80% dintre acestia apartinand actualului partid de guvernamant.
Voluntari si Popesti-Leordeni, cele mai noi orase
In privinta transformarii unor comune in orase, de remarcat este faptul ca acestea nu vor mai avea acces la fonduri SAPARD. Reprezentantii opozitiei in Comisia de administratie publica a Camerei ne-au declarat ca putine sunt localitatile care intrunesc, de fapt, toate conditiile impuse de Legea 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national. De altfel, in respectiva reglementare se remarca faptul ca multe din actualele orase sau municipii existente nu indeplinesc conditiile legale. Chiar ieri, plenul Camerei Deputatilor a decis ca doua comune din apropierea Bucurestilor sa devina orase: Voluntari si Popesti-Leordeni.
Parlamentarii puterii au refuzat sa comenteze implicatiile pe care le are acest proces de creare pe banda rulanta de noi localitati fata de ideea euroregiunilor si reducerea birocratiei. Din perspectiva integrarii europene, structurile administratiei publice locale trebuie simplificate.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
O fii,dar Simedru ii suparat!   de obving80
A r h i v a
  Leaga caii, Simeoane!    60 comentarii
  "Romania ar putea intra in UE la un an dupa Bulgaria"    1 comentariu
  Sprijin britanic pentru aderare    
  Baroneasa habar n-are de vizita premierului roman    1 comentariu
  Nastase, fulger in Irak    
  Tandemul cu probleme    
  Premierul Bavariei nu ne vrea in UE    
  Chirac uita Romania si Bulgaria cand vine vorba de bani    1 comentariu
  PSD il someaza pe Amarie    1 comentariu
  Verheugen contrazice Guvernul Nastase    
  Sefa ANPCA da vina pe Comisia Europeana pentru incalcarea Moratoriului    1 comentariu
  Parlamentarii explica ofensiva administrativa    1 comentariu
  Lista localitatilor PSD    3 comentarii
  Ce spune legea    
  Securistii, pe Internet    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 HOBAS Cehia intra pe piata romaneasca (29 afisari)
 Fiu de judecator, protejat de anchetatorii craioveni (25 afisari)
 Mumii cu organe intacte (20 afisari)
 "Piramida Caselor" in ancheta la PNA (19 afisari)
 Fantoma lui Rasputin bantuie Sankt-Petersburgul (19 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01232 sec.