Ziua Logo
  Nr. 2899 de miercuri, 24 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cruce la carti
-- Haos al preturilor
Editorii estimeaza ca pretul cartilor va creste cu 10% pana la 30% de la 1 ianuarie, in urma aplicarii cotei de TVA de 9% pentru productia de carte, prevazuta in Codul Fiscal, informeaza Mediafax. In prezent, activitatea editoriala beneficiaza de cota 0 de TVA. Potrivit editorilor, noile reglementari fiscale vor conduce la un "haos al preturilor", reflectat nu numai in cresterea acestora, ci si in dificultatea de a controla pretul la raft. In ceea ce priveste justetea impunerii acestei taxe asupra activitatii editoriale, parerile sunt impartite. Unii cred ca este o masura corecta, care va favoriza intrarea cartii ca marfa si in alte spatii comerciale decat librariile, dar pledeaza pentru o cota mai mica. Altii invoca nevoia respectarii negocierilor cu Uniunea Europeana, care nu permit o cota 0 de TVA. In acelasi timp, alti specialisti din domeniu considera ca legiuitorii nu au inteles specificul acestei marfi si prevad o scadere "dramatica" a productiei si vanzarilor. Potrivit Mediafax, majoritatea asociatiilor de editori si difuzori de carte (Asociatia Editorilor din Romania, Asociatia Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania, Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural, Asociatia Difuzorilor si Editorilor - Patronat al Cartii si Organizatia Patronala AGORA a distribuitorilor de carte) au cerut presedintelui Ion Iliescu, la sfarsitul lunii noiembrie, amendarea Codului Fiscal in sensul reducerii cotei de TVA, in conditiile in care industria editoriala a cunoscut o cadere economica si de tiraj de peste 72% in raport cu 1990.
Intr-un interviu acordat Mediafax, Daniela Papadima, directorul Humanitas Educational, arata ca, in mod normal, pretul cartii ar trebui sa creasca exact cu valoarea TVA-ului impus prin noile reglementari fiscale. "Temerile noastre sunt insa ca titlurile noi vor avea preturi de vanzare mai ridicate. Efectele pe termen mediu ale noilor prevederi vor fi de haos al preturilor, reflectat nu numai in cresterea lor, ci si in imposibilitatea controlarii pretului de raft, de la un difuzor la altul. TVA pe carte este, din punctul meu de vedere, o decizie corecta. A fi platitor de TVA presupune si unele avantaje. Insa, data fiind puterea foarte scazuta de cumparare a cititorului din Romania, ar fi fost mai in avantajul lui o cota de TVA mai mica, asa cum se practica in mai toate tarile europene. Sa nu mai vorbesc de faptul ca exista tari ca Anglia sau Polonia cu TVA 0 la pretul cartii", a precizat Daniela Papadima.
La randul sau, directorul Muzeului Literaturii Romane si al Editurii Muzeului Literaturii Romane, Alexandru Condeescu, afirma ca productia si vanzarea de carte vor scadea dramatic. "Sa nu uitam ca este vorba de o marfa aparte. Cred ca exista o seama de functionari, in Ministerul Muncii sau al Finantelor, care inteleg mai greu ca domeniul cultural are un specific anume. Sistemul de beneficiu se cantareste in timp", precizeaza Condeescu, citat de Mediafax.
Cartea, un bun de lux
Adina Keneres, directorul Editurii Compania, anunta ca preturile vor creste cu pana la 30%. "In conditiile unei cresteri procentuale rationale (10 %), noile preturi nu mi se par in sine un pericol nici pentru editori, nici pentru cititori. O adevarata drama insa de tip gestionar si contabil s-a declansat deja si va dura mult cu siguranta. E vorba de numeroase reasezari, de la logistica la calcule primare, iar in toate e vorba si de o intelegere adesea prea putin profesionista cu cei ce comercializeaza cartea. Mi se pare cu totul iresponsabila lansarea dezbaterilor pe tema TVA in decembrie", a mai spus directorul Editurii Compania. De asemenea, aceasta a acuzat lipsa explicatiilor, neclaritatea anunturilor si ambiguitatea care au reusit sa distruga cea mai buna luna de vanzare din an, pentru ca "multi librari si-au luat asa-zise masuri de precautie - masuri pe care nu le-au luat 14 ani in sir - tocmai acum, si, fireste, nu le-au putut lua decat pe spinarea editorilor cu care lucreaza in mod curent, iar nu pe aceea a producatorilor intamplatori sau bine subventionati, dintre care pe multi nici nu stiu de unde sa-i ia". In acelasi timp, insa, Adina Keneres a subliniat faptul ca, in timp, complicatia indusa de lucrul cu TVA, dar si cu alte nenumarate norme care vor veni odata cu apropierea de 2007, va sprijini profesionalizarea domeniului. Potrivit acesteia, nu vor putea functiona legal si concurential decat acele structuri dispuse sa-si slujeasca pasiunea cu sacrificii si competenta. "Vreau sa cred ca o sa se poata curata piata cartii de multii sai paraziti si gratie unor necesare masuri de control. Exista sansa cartii de a patrunde ca marfa si in alte spatii comerciale decat librariile, spatii in care pentru carte nu era loc "pentru ca nu avea TVA". Cititorii, la randul lor, nu sunt altii decat cei pe care intreaga noastra viata i-a creat sau i-a mentinut. Nu e nici un mister in transformarea cartii intr-un bun de lux in Romania", a mentionat Adina Keneres, pentru Mediafax. In plus, aceasta a aratat ca lipsa de coordonare nu e o noutate in Romania. "Viziunea si interesele unui minister nu concorda cu ale altuia, si pe nici unul nu-l priveste, aparent, ce se petrece in domeniul concret pe care-l reglementeaza. Daca l-ar privi, nici macar n-am putea vorbi de 9 % - un TVA prea mare pentru ceea ce poate duce piata romaneasca fara sa sufere vizibil. Si, in orice caz, s-ar fi consultat cu actorii domeniului mult inainte de a anunta reglementari. Nimeni nu iese perfect multumit din aceste concertari, dar "formula medie" tine cont de opiniile si de nevoile tuturor. A impune bruscand, ca la noi, pentru a retrage apoi sau a tergiversa sau a �"amenaja" sau a balbai, nu tine de ratiune, ci de lipsa ei", afirma directorul Editurii Compania.
Cresterea pretului din cauza euro
Majorari de preturi estimeaza si Cristian Carstoiu, directorul Editurii Amaltea. "Pretul cartilor va creste cu 9% in prima zi din 2004, deoarece la cartile existente pe stoc in librarii se va aplica imediat cota de 9%. In timp, este posibil ca preturile sa creasca cu pana la 15-20%, pentru ca cele mai multe edituri si-au facut preturile la aprox. 35-36.000 lei/euro. Urcarea la 40.000 afecteaza costul de productie semnificativ, iar editorii - cei mai multi - nu au dorit sa majoreze pretul cartilor inainte de sarbatori, pentru ca apoi sa mai aiba loc o a doua majorare dupa 1 ianuarie din cauza TVA", precizeaza Carstoiu, citat de Mediafax. (A.G.C.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Sa fim seriosi ,   de sergent Pepper
Asta da stire de Noul An 04!   de Otavian Mihaescu
Prostia si Cartea   de YOGHINUL
Cartile   de traktorist
Urez UN CRACIUN FERICIT tuturor forumistilor si tuturor celor care citesc ZIUA elecronicà.   de Viorel
A r h i v a
  Pomana electorala de 5,5 miliarde de euro    1 comentariu
  Fara pasaport in Romania    
  Autopsia Elenei Stanculescu inregistrata la nr. 1989 din 22 decembrie    3 comentarii
  Cameramanul Antenei 1 agresat la Ciolpani    1 comentariu
  Ziarist batut sub ochii politistilor    2 comentarii
  Nastase: "Ar fi trebuit sa bat in fiecare zi cate un jurnalist"    4 comentarii
  APAPS a vandut Faur si Rodipet    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Replica "Allianz-Tiriac Asigurari SA" (109 afisari)
 Fost politist de frontiera implicat In trafic de droguri (26 afisari)
 Scandalul Horticola Bucuresti (25 afisari)
 Ministerul Educatiei protejeaza un profesor bataus (24 afisari)
 APAPS a vandut Faur si Rodipet (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01157 sec.